Bor i van:

- Livet er enkelt og gøy, og vi har friheten til å gjøre det vi vil

Alexandra og Rachello ga opp jobber, leilighet og trygge rammer for å leve et fritt liv med verden som adresse.

BOR I VAN: Alexandra Jenssen og Luis Rachello var lei av A4-livet, og i 2018 bestemte de seg for å selge alt de eide og flytte livet over på hjul. FOTO: Privat
BOR I VAN: Alexandra Jenssen og Luis Rachello var lei av A4-livet, og i 2018 bestemte de seg for å selge alt de eide og flytte livet over på hjul. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var i et tatoveringsstudio i Stavanger de møttes for første gang. Luis Rachello (28) jobbet som tatovør, og Alexandra Jenssen (21) skulle ta sin første. På tross av at de kom fra hver sin side av jordkloden, hun fra Norge og han fra Venezuela, fant de fort tonen og startet et liv sammen.

Fire år etter deres første møte var de forlovet og hadde begge gode jobber i Stavanger. Hun hadde tatt utdannelse i Dubai og begynte å jobbe som personlig trener, mens han hadde åpnet sitt eget tatoveringsstudio.

De hadde livet på stell med egen leilighet, to hunder og penger nok til å reise mye og oppleve verden. De levde hverdagen de fleste av oss jobber mot å oppnå, og de trivdes godt i livet de hadde skapt for seg selv. Så begynte den virkelige hverdagen vi alle kjenner til; nedturer og oppturer, lange dager på jobb og lite tid hjemme.

Paret trengte en ferie, og reiste to uker til Tenerife. Der tok de surfekurs, lærte å gå på trynet i vannet uten å svelge hele havet, og prøvde dykking for første gang, noe som åpnet en ny verden for dem begge.

SURFING: Nesten alt de eide ble solgt, men surfebrettet måtte med på turen. FOTO: Privat
SURFING: Nesten alt de eide ble solgt, men surfebrettet måtte med på turen. FOTO: Privat Vis mer

– Det beste av alt var at vi hadde tid til å se hverandre i øynene. Det er helt klart en av de beste feriene vi har hatt sammen, og da turen nærmet seg slutten fristet det lite å reise tilbake til den vanlige hverdagen med jobb, lån, regninger og lite tid til hverandre, forklarer Alexandra.

De satt blå og våte på en kafé etter mange timer i vannet med surfing og latter, og snakket om hvor lite de ville tilbake til hverdagen.

Det var da Alexandra kom på en YouTube-video hun hadde sett for noen år siden, om et par som flyttet i buss for å spare penger. Så spør hun sin kjære: Kan vi ikke bare selge alt og kjøpe en van? Reise verden rundt og leve livet på våre premisser?

VERDEN RUNDT: De ønsket seg mer tid til hverandre og til å oppleve verden. FOTO: PRIVAT
VERDEN RUNDT: De ønsket seg mer tid til hverandre og til å oppleve verden. FOTO: PRIVAT Vis mer

– Han så lenge på meg. Vi satt begge stille i våre egne tanker og så for oss hvordan livet på reise kunne se ut. Den kvelden sa vi oss begge enige i at dette var starten på vårt skumle, morsomme og frie eventyr.

OPPUSSING: Før de kunne reise måtte vanen renoveres. Det eneste som fikk bli igjen var oppsett til seng og et skap. FOTO: Privat
OPPUSSING: Før de kunne reise måtte vanen renoveres. Det eneste som fikk bli igjen var oppsett til seng og et skap. FOTO: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Barnefamilien solgte alt og la ut på reise - på ubestemt tid

Solgte alt de eide

Det første de gjorde var å ta dykkerlappen og kjøpe surfebrett. Så jobbet de masse og sparte alt de kunne ved å kjøpe den billigste maten og droppe alt som het restauranter og luksus. Deretter begynte de å gå gjennom alt de eide.

– Det vi ikke hadde brukt på to måneder ble solgt. Slik fortsatte vi til kun det viktigste sto igjen; klær, sko, soveposer, surfebrett, biodegradeble såpe og toalettsaker, fire bambus-tallerkner, to skåler, fire kopper og litt tre-bestikk.

De kjøpte en van som allerede var innredet som camper slik at de slapp omregistrering. Så startet arbeidet med å rive ut innredningen og starte skissingen og planleggingen av hvordan vanen skulle se ut. De brukte så mye gjenbrukte materialer som mulig, og fant mesteparten av det de trengte på finn.no og søppeldynga. For strøm installerte de solcellepanel.

– Da bilen var ferdig var det bare det skumleste som gjensto, nemlig å si opp jobber og selge leilighet. Dagen den solgte dro vi avgårde.

BEHAGELIG HVERDAG: Våkne opp på stranda og ta kvelden i fjellene? Ja takk! FOTO: Privat
BEHAGELIG HVERDAG: Våkne opp på stranda og ta kvelden i fjellene? Ja takk! FOTO: Privat Vis mer

Frihet til å gjøre det de vil

For å tjene penger jobber Rachello som reisende tattovør og gjeste-spotter i studioer som ligger langs ruta. Alexandra hjelper til med forberedelsene, og styrer parets YouTube, The Nomad Experience, og Instagram-kontoer.

– Hverdagen nå er behagelig og morsom. Vi kan våkne om morgenen og bli liggende lenge i sengen, før vi spør oss selv om vi vil tilbringe dagen på stranden og surfe, eller i fjellsiden i naturbassengene under fossefall. Livet er enkelt og gøy, og vi har frihet til å gjøre det vi vil.

FRIHET: Alexandra og Rachello planlegger ikke hverdagen så nøye, men utnytter friheten til å gjøre akkurat det de har lyst til der og da. FOTO: Privat
FRIHET: Alexandra og Rachello planlegger ikke hverdagen så nøye, men utnytter friheten til å gjøre akkurat det de har lyst til der og da. FOTO: Privat Vis mer

De er nylig ankommet Madeira, en portugisisk øy like utenfor Afrika. Her skal de dykke, og muligens hoppe i fallskjerm. Planen videre er å fortsette langs kysten til Italia.

– Vi reiser så lenge vi orker, og drar dit vi vil uten så mye planlegging. Når vi er lei av livet på fire hjul vil vi finne et sted hvor vi kan bygge et hjem og starte familie. Om det er i Norge eller Afrika får tiden vise, sier paret.

– Ikke vær redd for å prøve noe nytt

Alexandra og Rachellos tips til andre eventyrlystne som ikke vet hvor de skal starte:

  1. Finn ut hva du er villig til å gi slipp på. Kan du klare deg uten et stabilt tak over hodet? Da kan van-livet passe for deg. Har du ikke lyst til å bo i van, så kan du backpacke rundt fra hus til hus.
  2. Hvordan kan du tjene penger? Hvis du ikke allerede har en jobb som tillater deg å jobbe hvor som helst kan du gå på nettet og se etter annonser til arbeid du kan gjøre hjemmefra, søke rundt på craigslist, eller starte opp noe eget. Det er haugevis av muligheter hvis du virkelig vil komme deg ut av hamsterhjulet.
  3. Begynn å gi slipp på ting du ikke har brukt eller rørt på en stund, og selg det! Det vil rydde opp i både hus og hode, og fylle opp lommeboken til reisen din.
  4. Ikke vær redd for å prøve noe nytt! Du kommer til å vokse som menneske, lære om verden og om deg selv, og når du er gammel og grå kan du tenke tilbake på alle de gode minnene du har isteden for å tenke hva om jeg hadde gjort det?

LES OGSÅ: Dette er de 13 beste landene i verden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer