Aldring

Livet etter fylte 50: - Har aldri hatt det bedre!

Den svenske modellen Shama Persson (55) langer ut mot aldersdiskriminering.

ALDRING: Den svenske modellen Shama Persson har aldri følt seg mer selvsikker og trygg i egen kropp. FOTO: Skjermdump Instagram // @shama_persson
ALDRING: Den svenske modellen Shama Persson har aldri følt seg mer selvsikker og trygg i egen kropp. FOTO: Skjermdump Instagram // @shama_persson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Shama Persson (55) er modell og forfatter, og forteller i et stort intervju med svenske Femina at med alderen har friheten kommet. Hun forteller at hun aldri har følt seg bedre i kropp og sinn, enn det hun gjør i dag.

Som alenemor til fire barn har svenske Shama alltid satt seg selv i andre rekke, men da barna ble store nok og flyttet ut, fikk hun endelig tid til å ta vare på seg selv og sette sine behov først.

I begynnelsen var hun redd for at hun skulle føle seg ensom etter at barna flyttet ut, men derimot har hun kjent på en helt ny frihet og lykkefølelse.

- Jeg tror at morsrollen er spesiell, og faktisk veldig utsatt. For meg, som har vært alene med barna mine, har det nok vært ekstra vanskelig å forstå at jeg har hatt en verdi i meg selv, som det mennesket jeg er, sier hun til Femina.

Ut mot aldersdiskriminering

For 55-åringen har det vært viktig å fremme at det å bli eldre, med alt hva det innebærer, er en fin ting. Hun har sett seg lei av aldersdiskriminering, og at spesielt kvinner tilsynelatende blir «mindre verdifulle» når man kommer til et visst punkt i livet.

- Et stort problem jeg ser er «ageism», altså aldersdiskriminering. (...) Vi skyr rynker som pesten, kroppene skal fettsuges og opereres, og vi mates med forbilder som er for unge for oss å relatere til, sier hun engasjert.

Men hun legger til at hun ikke har problemer med at man likevel ønsker å være forfengelig og ta vare på seg selv og utseendet sitt.

- Samtidig er det ingenting skamfullt med å ville være sitt vakreste jeg. Jeg har selv akkurat oppdaget viktigheten med å ta vare på huden min, og jeg elsker det. Det viktigste er bare at fasaden ikke blir alt vi fokuserer på, forklarer 55-åringen.

På sin åpne Instagram-profil har Shama delt flere bilder av seg selv i undertøy, der hun viser frem sin naturlige skjønnhet.

Lovordene renner inn i kommentarfeltene - og det er mange som takker henne for å gå foran som et godt eksempel, og minne oss på at kroppen er vakker uansett antall rynker, strekkmerker eller bilringer.

«Nivået av selvforakt og skam har gått fra å være massivt til nesten null, takket være det å se meg selv i undertøy gjennom andres øyne. Det jeg tidligere så i speilet var ikke riktig; det stygge, alle feilene var ødeleggende overfor meg selv», skriver hun på Instagram.

For 55-åringen har det vært terapi å se seg selv på bilder i undertøy.

- For meg har det vært en rensende prosess. Nå ser jeg meg selv gjennom helt nye øyne; ingen skam, bare skjønnhet og alderdom.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer