Student i voksen:

- Livet skal ikke sette seg for mye, det blir bare kjedelig

Etter 30 år som hele Norges sexinspirator, følte Cecilie Kjensli (53) at oppdraget var utført. Nå har hun startet et nytt liv som sykepleierstudent - og er helt frelst.

FERSK STUDENT: Det er grenser for hvor lenge man kan holde på med de samme tingene, mener Cecilie Kjensli (53). Denne høsten begynte hun på sykepleierstudiet på Høyskolen i Østfold. Foto: Privat
FERSK STUDENT: Det er grenser for hvor lenge man kan holde på med de samme tingene, mener Cecilie Kjensli (53). Denne høsten begynte hun på sykepleierstudiet på Høyskolen i Østfold. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Jeg startet forrige uke med den første av to introuker til studiet, og det er veldig gøy!

Cecilie Kjensli (53) har har en lang og innholdsrik karriere bak seg innen seksuell helse og som sexinspirator. Hun har skrevet bok, holdt foredrag, drevet netthandel og var, ifølge seg selv, Norges første sex- og samlivsblogger. Og hun har elsket det.

Men så, etter 20 år som selvstendig næringsdrivende, kjente hun at det var nok.

- Jeg følte på en måte at oppdraget var utført. Jeg har bidratt til å fjerne skam rundt seksualitet og sexleketøy, og mye har forandret seg på de årene jeg har jobbet med det. Det var på tide å gjøre noe annet.

Trengte et yrke

Men hva? Hun savnet et fellesskap med gode kollegaer og å treffe andre mennesker. Hun ville ha en jobb der hun ikke måtte sitte på baken hele dagen, og der hun kunne være en del av en større helhet.

- Jeg prøvde å tenke etter hva jeg var kvalifisert til, og selv om jeg vet at jeg er en potet som kan brukes til mye, skjønte jeg ikke hvilke jobber jeg kunne søke på. Det gikk opp for meg at jeg måtte ha et yrke. Noe som både er fornuftig og meningsfullt.

Det var da hun begynte å tenke på sykepleierne. Engleflokken som hjelper deg og passer på deg når du er på ditt svakeste. Kunne hun bli en av dem?

- Sykepleiere, det er bra folk. Legene fikser oss, men det er sykepleierne som tar vare på oss når vi ligger nede, sier hun.

Ingen femårsplan

Det handler ikke om at hun har fått et kall for å hjelpe folk, poengterer hun, det handler mer om at det er fornuftig, både for henne og samfunnet, å ta en sykepleierutdannelse.

- Sykepleiere trengs, og jeg vet at jeg kommer til å få en jobb når jeg er ferdig.

Det var heller ikke slik at hun vurderte det hele nøye fram og tilbake og la en detaljert femårsplan før hun gikk videre med saken. Nei, Cecilie Kjensli bare gikk inn på nettet for å sjekke litt, og vips så hadde hun søkt på sykepleierutdanningen.

- Det viste seg at jeg ikke hadde gode nok mattekarakterer fra videregående til å komme inn. Først ble jeg litt nedslått. Orket jeg å ta opp matte? Så bestemte jeg meg for å se på det som min nye hobby. Andre løste sudoku, jeg leste matte. Det var tungt, jeg måtte begynne på ungdomsskolenivå fordi jeg hadde glemt alt av brøkregning, blant annet. Men jeg gikk opp som privatist og besto med god margin, og gråt av utmattelse da jeg var ferdig med eksamen. Så gråt jeg en skvett til da jeg kom inn på sykepleien.

Hakeslepp

På Høgskolen i Østfold, som ligger rett ved bryggekanten i Fredrikstad, stortrives hun. Og hun er slett ikke den eneste voksne på studiet, selv om det er flest unge.

- Jeg må innrømme at jeg på første forelesing fikk litt hakeslepp og tenkte «Gurimalla, jeg skal gjennom mye!». Men da jeg så på notatene mine om kvelden tenkte jeg at det er overkommelig. Fokuserer jeg på det jeg skal lære akkurat nå i stedet for å engste meg for alt jeg ikke kan, skal det nok gå bra.

Studielån får hun ikke, så de neste tre årene får hun litt trangere økonomi. Det bekymrer henne ikke.

- Hele livet mitt har vært en fest, nå er det tid for å fokusere. Det er så klart en fordel å ikke ha så store utgifter og luksusbehov, og du må vite at du klarer deg med stram økonomi en stund. Men det er bare tre år, det går fort. Snart er det jul og anatomieksamen!

- Bare gjør det!

Den største utfordringen, tror hun, blir å lære seg fagspråket med latinske navn og betegnelser. Samt å tåle blod og innvoller og andre ekle ting som hun tidligere har vært litt redd for. Men hun har bestemt seg: Skal livet gå noen vei, må hun komme seg gjennom det.

- Livet skal ikke sette seg for mye, jeg må videre, ellers blir det bare kjedelig. De siste årene har alt gått i samme tralten, men nå skal jeg gjøre nye ting, få ny input og lære masse. Det er veldig stas! Selv om jeg er godt voksen har jeg mange år igjen i arbeidslivet, og har tenkt å jobbe så lenge jeg er i stand til det, sier hun, og legger til:

- Jeg er skikkelig frelst, jeg! Selv i dag som jeg ikke hadde forelesninger, var jeg oppe klokka halv sju og begynte å lese. Jeg har fått høre at jeg er tøff som gjør dette, men det er jo ikke å gå til Nordpolen, akkurat. Det handler bare om å hoppe i det og ta sjansen. Hvis du har lyst til å gjøre noe, så gjør det. Du lever bare en gang.

Alder ingen hindring

- Alder er ikke en hindring for å vurdere et jobbskifte. Mye avhenger av hvor mye man henger med i den teknologiske- og samfunnsmessige utviklingen, sier Babro Mosseng, kommersiell leder og partner i Karrierehuset.

Hennes erfaring er at stadig flere bytter karriere basert på verdier, mening og mestring.

- For de aller fleste er det enklere å bli god i noe man liker og noe som gir mening. Still deg spørsmålet: hvilke oppgaver/områder er det jeg brenner for, og hvorfor? Hva trives jeg med og hva gir mening?

- Tenk deg godt om

Å være over 50 når man bytter karriere er ikke nødvendigvis en ulempe, mener hun. Det er heller ikke for sent å gjøre endringer, selv om mange kanskje tror det. Men du bør tenke deg godt om, råder hun.

- Er du 50+ og står ved et veiskille, er det viktig å reflektere grundig over hva du ønsker deg videre. Det skrives mye i mediene om at det er vanskelig for eldre å få seg ny jobb. Dette stemmer ikke helt. Eldre får jobb, det tar bare litt lengre tid, sier Mosseng.

- Grip muligheten når den er der. De færreste har angret på at de valgte å følge drømmen og turte å satse.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer