Helse & Livsstil

Livreddende film

Brokeback Mountain redder liv og normaliserer synet på homofili.

Livreddende film
Publisert
Sist oppdatert
Homofili, sauegjeting, fjellturer, fiske og drama er ikke nødvendigvis selvsagte ingredienser i Oscar-racet. Med Brokeback Mountain har kampen om filmindustriens gjeveste utmerkelse fått et innslag som for mange handler om mer enn bare en god film.

- Filmer som Brokeback Mountain kan være med på å redde liv. Det er tabloid sagt, men jeg tror virkelig på det. Statistikken viser at én av fire unge homofile har prøvd å ta sitt eget liv. Når tenåringer som sliter med å komme ut av skapet ser homofili framstilt på en god måte, kan det redde dem, sier leder Jon Reidar Øyan i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH).

Det er vanskelig ikke å la seg berøre av kjærlighetshistorien om Jack og Ennis som møtes en sommer i fjellene i Wyoming. De er hyret inn for å gjete sauer, og etter hvert glir det fåmælte kollegiale forholdet over i et intenst kjærlighetsforhold. At året er 1963 tilsier at de to cowboyene ikke kan vise sine følelser offentlig.

Mange tiår senere er homofil sex fortsatt såpass tabu at manuset til filmen i mange år sirkulerte i Hollywood uten at noen våget å ta i det. Historien er basert på en novelle av pulitzerprisvinneren Annie E. Proulx, som snart kommer i ny norsk pocketutgave.

Jake Gyllenhaal var aldri i tvil om han skulle ta rollen som Jack i Brokeback Mountain.

- Det ville vært dumt å avstå fra å ta en rolle der man har en fantastisk historie, et fantastisk manus og en regissør (Ang Lee) som har laget flere av de beste filmene de siste
20 årene. Det sa Gyllenhaal i et intervju med The Observer Magazine.

- Budskapet er at kjærligheten ikke har noen grenser. Det er en klisjé, men vi bruker den hele tiden. Den sorten kjærlighetsdrama vi er blitt vant til å se, er blitt en klisjé. Denne filmen er ikke slik. Ideen i Brokeback Mountain er at hvis du har kjærligheten, uansett hvordan den kjærligheten er, uansett hvilke hindrer den møter, så må du holde fast ved den, sier Jack.

Også medspilleren hans, australske Heath Ledger, er glad for å ha tatt rollen.
- Jeg driter i imaget mitt! uttalte Ledger til San Francisco Chronicle. - Brokeback Mountain kommer til å skape debatt, og en del av meg elsker det. La oss bryte tabuer, la oss utfordre! Dette er ikke 50-tallet.

I virkeligheten er Heath gift med motspiller Michelle Williams, som også er Oscar-nominert for sin rolle i Brokeback Mountain .

LLH-leder Jon Reidar Øyan mener det er sunt at homofile kjærlighetsforhold normaliseres gjennom filmer som Brokeback Mountain.

- Det er på tide. I slike filmer får man bekreftet at homofili ikke bare er sex, men en helhet av følelser og begjær. Det er viktig både for homofile selv og heterofile å se at homofil kjærlighet er akkurat like mangfoldig som kjærlighet mellom heterofile.


PRISDRYSS
Brokeback Mountain vant fire Golden Globe -statuetter i januar, blant annet for beste film.

Brokeback Mountain er den store favoritten til årets Oscar -utdeling 5. mars, med hele åtte nominasjoner:

 • Beste film
 • Beste Regi: Ang Lee
 • Beste mannlige hovedrolle: Heath Ledger
 • Beste mannlige birolle: Jake Gyllenhall
 • Beste kvinnelige birolle: Michelle Williams
 • Beste filmmusikk
 • Beste tilrettelagte manus
 • Beste scenografi  Oscar-utdelingen foregår 5. mars.

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer