Treningsavhengighet

Løp 10 mil i uken

Kirsten (33) nektet å innse det, men var avhengig av trening.

TRENINGSAVHENGIG: Kirsten Møller-Madsen strevde med å fylle dagene i mammapermisjonen - og endte med å bli treningsavhengig.  Foto: Marie Hald/All Over Press
TRENINGSAVHENGIG: Kirsten Møller-Madsen strevde med å fylle dagene i mammapermisjonen - og endte med å bli treningsavhengig. Foto: Marie Hald/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På et tidspunkt følte Kirsten Møller-Madsen (33) at hun burde løpe minst 10 mil i uken for ikke å få dårlig samvittighet. Det hele begynte da hun hadde fødselspermisjon.

Den nye rollen som mor var vanskelig, og i et forsøk på å finne innhold i hverdagen, begynte hun å trene hver dag. Bare fire måneder senere løp Kirsten sin første halvmaraton. Hun kom fjerdeplass — og fikk et kjempekick.

- Plutselig lå ikke identiteten min kun i det å være mor. Løpingen fortsatte og avhengigheten begynte – på 15 måneder løp jeg 25 maraton, hver gang med fantastisk resultat, forteller Kirsten.

For å gjenoppleve kicket, trente hun mer og mer. I september 2012 deltok hun på sitt hardeste løp noensinne på 160 kilometer.

Men gradvis kjente hun hvordan hun forandret seg. Gradvis trakk hun seg stadig mer inn i seg selv, ble oftere irritabel og lite tilstedeværende. Søvnen var dårlig, og selv på en hviledag måtte hun ut og løpe – gjerne 25 kilometer.

LES OGSÅ: Tegn på at du er treningsavhengig

Vi kan bli avhengige av hva som helst

I prinsippet kan vi mennesker bli avhengige av alt, skal vi tro Kari Lossius, klinikkdirektør ved Stiftelsen Bergensklinikkene og blant Norges fremste eksperter innen rusfeltet.

– Vi er født avhengige, det er noe vi har i oss, forklarer forklarer hun, men påpeker at ikke alle avhengigheter er like skadelige.

ALT HANDLET OM TRENING: - Hele livet mitt handlet om trening, sier Kirsten.  Foto: Marie Hald/All Over Press
ALT HANDLET OM TRENING: - Hele livet mitt handlet om trening, sier Kirsten. Foto: Marie Hald/All Over Press Vis mer

– Avhengigheten blir skadelig idet atferden din preges av tvang. Når en stemme inne i deg sier at dette ikke er bra, men du fortsetter likevel, forklarer vår ekspert. Ja, hva skal man gjøre da?

– Finn en å snakke med! Bryt tausheten, glem skamfølelsen. Finn en god venninne som du stoler på, si at du strever. Hvis det ikke holder, si det til fastlegen. Ofte kan legen hjelpe deg å trappe ned, og hvis ikke det er nok, kan hun henvise deg til psykisk helsevern eller en behandlingsinstitusjon.

- Det finnes mange gode metoder for å bli kvitt negativ atferd, det viktigste du kan gjøre selv, er å be om hjelp til å stoppe, sier Lossius.

LES OGSÅ: Har du hørt om megareksi?

Vendepunktet

For Kirsten kom vendepunktet da immunforsvaret ble avslørt til å være svært lavt og hun ble henvist for å undersøke blant annet hjertet.

KK 41 - i salg fredag 10. oktober
KK 41 - i salg fredag 10. oktober Vis mer

- Da jeg i samtale med legen løy om treningen, gikk det opp for meg at noe var riv ruskende galt.

Jeg brøt sammen, legen sendte meg til psykolog. Jeg gikk i terapi i ett år. Det ga meg et nytt liv. Det har vært en hard kamp å komme avhengigheten til livs og finne noe annet å gjøre enn å løpe, som jo fylte nesten all tid, forteller Kirsten.

I dag er hun blitt mer bevisst på å lytte til seg selv og sine lyster og drømmer og i det hele tatt være mer til stede i nået. Løpingen har hun byttet ut med tennis og yoga to ganger i uken.

Hennes råd til andre i samme situasjon, er dette:

– Kjenn etter om du trener av lyst eller plikt. Mosjon skal være gøy og gi energi. Hvis du føler at du må skjule noe, er du avhengig. Erkjenn overfor deg selv og omgivelsene dine at du har et problem, og sørg for å få profesjonell hjelp.

Les også saken om Eirin (21) som løp 2,5 timer hver dag!

Hele denne artikkelen er  å lese i KK41, som er i salg fra fredag 10. oktober. Der kan du også lese om en annen Kirsten, som var hekta på usunn kjærlighet, og om Julia som døyvet vanskelige følelser med mat.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer