Kultur

Løp, Jimmy, løp!

En narkoman elefant + fire trøtte typer = topp underholdning.

Publisert
Sist oppdatert
Den har kostet 100 millioner kroner og er med det tidenes dyreste norske film. Christopher Nielsen har trosset et utall budsjettsprekker og motbakker bratte som fjell for å komme i mål med Slipp Jimmy fri. Denne helgen kan han puste ut, når millionprosjektet endelig er klart for kinolerretet.

Slipp Jimmy fri er basert på tegneserien To trøtte typer, Christopher Nielsens framstilling av den skakkjørte tilværelsen til Odd og Geir, to slitne karer som ramler fra rusrunde til rusrunde. De går på smeller og reiser seg til halvveis knestående igjen. Filmen bygger ut universet med diverse aparte karakterer, noen av dem kjenner vi fra før. Den trønderske, bælfeite, skyteglade HoldBrillan er en gammel kjenning, mens en skummel samemafia er blant de morsomme nykommerne.Odd, Geir og speed-freaken Kælle blir hanka inn av kompisen Roy Arnie for å jobbe med et russisk, mildt sagt elendig, sirkus. Balansekunstneren er en katastrofe, klovnene er «faen så døve» og enmannorkesteret er på syre. I sentrum står elefanten Jimmy, som etter mange år med speed og heroinmisbruk er blitt en sliten junkie med heroinknekk i knærne og rødsprengte øyne. Han får amfetamin før han skal i manesjen, og heroin for å roe nervene ellers.

Da en gjeng patetisk fanatiske dyrevernere får snusen i opplegget, setter de alle kluter til for å frigjøre Jimmy. Oppi alt dette sauser man en gjeng aggressive samemafiamedlemmer, en gruppe trøndere på jakt - og ikke minst våre slitne venner. Alle har sine grunner til å jakte på elefanten Jimmy, som bryter ut av sirkusets klamme grep.

Dette er humor fra samfunnets mørke side, men like fullt - eller antakelig nettopp derfor - særs underholdende og smart. Filmen er stappfull av morsomme, stygge, satiriske øyeblikk, og Nielsen sparker oppover fra underdog-posisjonen mot samfunnets etablerte besserwissere. Det er rått og svart og tidvis utrolig burlesk, samtidig som historien engasjerer som pokker, man heier på den løpske elefanten og har hjertevarme for de trøtte typene som kontinuerlig fucker opp alt de tar tak i.Selve 3D-animasjonen fungerer bra, til dels svært bra. Karakterene er rå og grove, og animatørene har på originalt vis blandet naturtro framstillinger (bakgrunner og landskap ser ut som vanlig film) med åpenbart karikerte mennesker. Nielsens særegne estetiske uttrykk er på utmerket vis brakt over på lerretet. Estetikken er i det hele tatt svært original - jeg kan ikke huske å ha sett animasjon som likner på teknikkene brukt i Slipp Jimmy fri. Detaljrikdommen er imponerende, og gir Nielsens historie det nedkjørte, slitne preget den trenger.Manuset har noen svakheter i form av plotlinjer som ser ut til å ha blitt glemt underveis. De norske stemmene, blant annet framført av Egil Birkeland, Kristopher Schau, Janne Rønningen og Jan Sælid, er veldig bra, selv om det tidvis er litt for tydelig at synkroniseringen lyd/munnbevegelser er laget med utgangspunkt i den engelske versjonen som forhåpentlig skal erobre verden. Synkroniseringen er med andre ord ikke helt på topp, men når resultatet for øvrig er en fest av en film, er det definitivt til å se gjennom fingrene med.

Filmen skaper også, sitt morsomme og flirete uttrykk til tross, en liten melankoli hos tilskueren. Man klarer ikke helt å la være å sende en vemodig tanke til regissør Christopher Nielsens avdøde bror, Joachim «Jokke» Nielsen. Filmen fungerer som en rørende hyllest fra en bror til en annen, og når vi ser at filmen er dedisert rockeren, er klumpen i halsen merkbart til stede. Trist og morsomt på samme tid altså. Anbefalt!

Ut på tur, aldri sur: Kælle, Roy Arni, Odd og Geir leter etter den narkomane elefanten Jimmy. Foto: Storm Studio
Ut på tur, aldri sur: Kælle, Roy Arni, Odd og Geir leter etter den narkomane elefanten Jimmy. Foto: Storm Studio Vis mer
Sirkuselefanten Jimmy lever et ulykkelig liv i manesjen, preget av dop og nerver.
Sirkuselefanten Jimmy lever et ulykkelig liv i manesjen, preget av dop og nerver. Vis mer
Hold Brillan har fått navnet sitt etter utropet han kommer med like før han klinker ned folk.
Hold Brillan har fått navnet sitt etter utropet han kommer med like før han klinker ned folk. Vis mer
Regissør Christopher Nielsen har all grunn til å være stolt av Slipp Jimmy fri.
Regissør Christopher Nielsen har all grunn til å være stolt av Slipp Jimmy fri. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer