Tone Eva Ingebrigtsen:

Løpemamma Tone Eva Ingebrigtsen: - Det er mange tøffe dager. Jeg kan gå i kjelleren selv av og til

48-åringen snakker ut om hvordan det er å være mamma til tre sønner som løper i verdensklasse - i tillegg til å ha fire andre barn.

TEAM INGEBRIGTSEN: I 2016 var det premiere på dokumentarserien «Team Ingebrigtsen» på NRK. Der får man et innblikk i livet til en storfamilie helt utenom det vanlige - og nå kommer straks sesong 2. FOTO: Astrid Waller
TEAM INGEBRIGTSEN: I 2016 var det premiere på dokumentarserien «Team Ingebrigtsen» på NRK. Der får man et innblikk i livet til en storfamilie helt utenom det vanlige - og nå kommer straks sesong 2. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

«Eg hette William og eg ska også springa når eg blir stor!» roper en blidspent femåring idet vi åpner døra. Det er ingen tvil om at adressen er riktig: Ingebrigtsen-huset i Sandnes. På veggene henger det bilder av hele familien, og nedi skuffer og skap kryr det av medaljer og pokaler i ulike former.

«Har du vært med på intervjuer før?» spør jeg William. Han nikker kjapt med hodet.

- Jepp, eg har vore med på både spørsmål og bildår, svarer han utadvendt.

Og det er kanskje ikke så rart. Med tre storebrødre som heter Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen, som har vunnet både VM og EM-medaljer i løping blir man godt vant til oppmerksomhet.

KK har tatt en prat med løpemamma Tone Eva Ingebrigtsen (48). Hun har totalt sju barn - hvor flere av de løper proft. Men.... hvordan oppdrar man egentlig en verdensmester?

Har aldri tvilt

- Alt dreier seg om å legge livet til rette for de som satser på friidrett. Det handler om å tilpasse trening, skole, mat, skyss og vasking av klær - en kabal som ofte kan by på utfordringer. Hverdagen går i 190 km/t, og alt som skjer er nøye planlagt, sier Tone Eva.

Og med alt planlagt mener hun blant annet at når klokkeslettet på middagen er satt så er det basert på når neste trening er. Hva de spiser til middag avhenger av hvilken type trening som er den neste.

- Får du noen gang tid til deg selv?

- Det blir veldig lite av det. Det er nesten litt sånn at når jeg er på jobben så er det fritid. Ellers så går jeg i forening hver sjette uke med en gjeng jeg jobbet med for 30 år siden - og så har jeg en venninne som jeg prøver å jogge med hver tirsdag. Jeg og Gjert har også to vennepar som vi møter 3-4 ganger i året, noe som er veldig verdifull tid for oss.

Det er altså det 48-åringen har av fritid. Likevel kjenner hun ikke behovet for mer i den travle hverdagen hun og familien lever i. Å være løpemamma er en altoppslukende oppgave, om det ikke er treninger og mesterskap hun er med på, så er det nok å henge fingrene i når det kommer til både handling, matlaging, vasking av klær og annet husarbeid.

- Da alle sju barna bodde hjemme kunne jeg gjerne vaske tre maskiner med klær før jeg begynte på jobb klokken 10 på morgenen, sier hun og ler av at vaskemaskinen står på full skuv også idet hun forteller det til oss.

- Ja, det går MYE klær. Løpesko slites og mat spises. Det er en kamp mot klokka.

FORBILDER: Det er ingen tvil om at lillebror William (5) har mange storebrødre å se opp. FOTO: Astrid Waller
FORBILDER: Det er ingen tvil om at lillebror William (5) har mange storebrødre å se opp. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Veien dit

Løpehverdagen blir heller ikke mindre altoppslukende med tanke på at det er ektemannen Gjert som er treneren til løpegutta. Ved siden av en 100 prosent stilling innen logistikk hviler alt ansvaret i forbindelse med proffløpingen på hans skuldre. Tone Eva og Gjert har begge lyst at sønnene skal lykkes, men de kan til tider være uenig i måten de oppdras på.

- Jeg er mye mildere enn det Gjert er, og jeg synes han er litt vel bestemt noen ganger. Sånn som i «Team Ingebrigtsen»-serien da Filip ble spurt om å bli med kjæresten Astrid og familien hennes på ferie, så hadde jeg aldri klart å si nei til det. Men da hadde Filip hatt fire uker pause for å gjøre det han ville, så da holder Gjert på sitt og nektet han å dra.

Hun innrømmer at hun kan få litt vondt i mammahjertet sitt i tilfeller hvor faren er så streng.

- Noen ting han maser om kan jeg se på som «tulleprinsipper», for selv om han er en ekstremt dyktig trener så trenger vel ikke alt å gjøres som han sier. Nå er dessuten guttene mer voksne og har andre ting å ta hensyn til, som kjærester og barn. Da nytter det ikke være like egoistisk som de har vært tidligere, det er noe vi alle trenger å tilpasse oss - også Gjert, sier Tone Eva.

- Har du noen gang tvilt på at denne løperetningen er bra for guttene?

- Jeg har aldri tvilt på at retningen er bra, men det er måten man går den på som er avgjørende. Det er ingen tvil om at når man bestemmer seg for å bli verdens beste i noe, så krever det sitt. Man er nødt til å velge bort andre ting i livet som er gøy, og man er nødt til å bite tennene sammen og trøkke til selv på dårlige dager. I dette huset blir alt gjennomført, og det som skal gjøres, gjøres med god kvalitet - enten det er julaften eller 17. mai. Gutta hopper inn og ut av dressen om det er det som trengs. Det er beinhardt, og også her stiller pappa og trener Gjert strenge krav.

Delte meninger

Det har vært mange delte meninger om hvorvidt Gjerts bestemte trenermåte er riktig eller ikke, noen mener han er for streng, hard og brutal. Men etter at «Team Ingebrigtsen» har gått på NRK de siste to årene, har flere uttrykt at de har fått et helt annet inntrykk av trenerfaren.

- Vi har fått mange positive tilbakemeldinger etter sesong 1 av serien, og den som har kommet aller best ut av dette er Gjert. Jeg tror de fleste har fått et annet bilde av han, og ikke minst så ser folk at det er guttene selv som vil dette, ikke vi foreldre som pusher dem til en løpekarriere - det er det faktisk mange som har trodd, sier Tone Eva.

Til å begynne med ble nemlig Tone Eva og Gjert beskyldt for å tvinge barna til å løpe. Gjert var liksom den strenge som pisket de rundt og som bestemte at dette var den veien de skulle gå.

- Det er nok litt derfor at vi valgte å spille inn «Team Ingebrigtsen» - for å vise det norske folk hvordan dette livet egentlig er. Det er ikke mulig å nå så langt i løping hvis man ikke vil det selv. Vi har jo dessuten to sønner som har vært like aktive som både Henrik, Filip og Jakob tidligere, men som likevel har valgt å legge løpeskoene på hylla - og det er helt greit det også. Med dem tilbringer vi mye tid, blant annet ved at vi drar på sommerferie sammen for å samle flokken - og ikke minst ved å passe både barn og hund. Familietid er noe vi verdsetter utrolig høyt, og det er viktig for oss å sikre kvalitetstid med alle.

LES OGSÅ: Mamma kjempet nesten helt alene

Janteloven

Tone Eva har flere ganger sett seg lei på hvordan «jantelov-Norge» klarer å snu opp ned på ting. Hun innrømmer å ha blitt både lei seg og oppgitt over hvordan noen kan hate på de som lykkes i det de gjør. Det har familien Ingebrigtsen fått kjenne på mange ganger.

- Det er så spisse albuer i dette landet at du skal være modig om du likevel klarer å fortsette med det du driver med. Der er Gjert forøvrig en ener. Hvis han har troen på noe, så bryr han seg ikke overhodet i hva andre sier. Jeg er litt mer følsom der, men har heldigvis blitt litt bedre med årene.

UTFORDRING: Tone Eva sier til KK at en av de største utfordringene med løpesirkuset er at hun og Gjert får bare mindre og mindre tid sammen. Hun håper de finner en løsning hvor de kan ses mer. FOTO: Astrid Waller
UTFORDRING: Tone Eva sier til KK at en av de største utfordringene med løpesirkuset er at hun og Gjert får bare mindre og mindre tid sammen. Hun håper de finner en løsning hvor de kan ses mer. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Søke støtte

I tider hvor 48-åringen trenger ekstra støtte søker hun ofte det hos Gjert. Hvis hun ikke ønsker å ta det opp med han, så går hun som regel en runde med seg selv, så ordner det seg stort sett dagen etterpå.

- Det er jo ingen tvil om at jeg går i kjelleren selv av og til. Det hender jeg feller noen tårer fordi hverdagen er litt tung, men så kommer humøret fort tilbake igjen. Jeg tror det er bra å være litt nede, da blir det så mye bedre når oppturene kommer. Det har ikke bare med løpingen å gjøre, topper seg litt av og til.

Og oppturer - det har det vært mange av for familien Ingebrigtsen i løpet av de siste årene. 17 år gamle Jakob har tatt EM-gull, Henrik har vunnet medaljer i fleng og Filip har prestert med blant annet bronse i VM og gull i EM. Men selv om for eksempel en av brødrene står øverst på pallen, så er det ikke gitt at det er kun glede som florerer innad i familien. Med hele tre gutter som står på startstreken så lykkes ikke alle hver gang.

- Hvordan takler du egentlig når gutta møter motgang?

- Det er rett og slett forferdelig. Folk må gjerne si at friidrett bare er en idrett, men jeg vet hvor mye tid og energi de legger ned i dette, det betyr alt for dem og når de da ikke får det til så er det selvfølgelig veldig trist.

Hun trekker frem et eksempel fra tidligere i år. Det har vært et stjerneår for Jakob som bare 17 år gammel tok gull på 1500 meter i EM samtidig som at Henrik løp inn til fjerdeplass. Rett etterpå løper de inn til gull og sølv på 5000-meter. Mens Filip var uheldig å falle og brekke ribbeinet i kvalifiseringen, noe som ødela nesten hele sesongen for han.

- I situasjoner som dette jubler jeg selvfølgelig for dem som gjør det bra, men likevel er det den vonde følelsen for Filip som står sterkest - og det er akkurat sånne ting som er de største utfordringene å takle, det blir som en liten sorg rett og slett.

LES OGSÅ: Da Faridah Shakoor Nabaggala fødte en funksjonshemmet sønn, fødtes samtidig en terrier som ikke gir seg før alle funksjonshemmede barn i verden har det bra

Pågangsmot

Nå satser også lillesøster Ingrid (12) på løpingen. For første gang har hun i år fått sitt eget treningsprogram, og bruker mye tid på å trene sammen med guttene. Hvor får de egentlig dette pågangsmotet fra?

- Jeg tror Ingrid har valgt en knalltøff vei, og som jeg sier til henne: «selv om du heter Ingebrigtsen og bor i dette huset så trenger du ikke å løpe». Helt siden hun ble født har hun sett de negative sidene ved idretten, spesielt med tanke på skader. Det er nesten rart at hun ikke blir skremt av alle ulempene ved å drive med toppidrett.

Tone og Gjert har snakket om at de skal kommunisere med Ingrid på en annen måte enn hva de gjør med guttene under trening.

- Har du ikke noen gang vært bekymret for det barna dine går glipp av gjennom barn- og ungdomstid på grunn av trening - for det er vel noe som må velges bort?

- Selvfølgelig har jeg kjent på det. Trening går alltid foran bursdager til venner for eksempel. Samtidig så prøver vi å la de få med seg så mye som de kan, og jeg må bare få si det: de vennene de har er ordentlig gode. Selv om de ikke er sammen med dem hele tiden, så skjønner vennene at de ikke har tid og at det de holder på med er altoppslukende. Som Filip sine venner sier «når Filip ringer så slipper vi det vi har i hendene. Da MÅ vi være med han!». Det er nesten litt rørende at de aksepterer og forstår det så godt.

Spår en lang løpefremtid

Med ei jente på 12 og en gutt på 5 som også har lyst til å satse på løping, spår Tone Eva mange år til hvor de vil befinne seg i det samme løpesirkuset. Det er lang tid for en familie som allerede har levd om kapp med klokka i nesten 20 år. Tone Eva føler likevel ikke på følelsen av at hun ikke strekker til.

- Jeg vet med meg selv at jeg ikke har mer kapasitet. Jeg gjør mitt beste og vier hele livet mitt til ungene. Når du får sju barn så har du bestemt deg for det. Sju barn er en livsstil, da kan du ikke bare gå og kun gjøre det du selv vil.

STOR GJENG: Når alle barna, kjærester og barnebarn er samlet blir familien Ingebrigtsen en stor gjeng. FOTO: Privat
STOR GJENG: Når alle barna, kjærester og barnebarn er samlet blir familien Ingebrigtsen en stor gjeng. FOTO: Privat Vis mer

- Er det derimot noe jeg ville ha forandret på så er det jobbingen min. Jeg har kanskje jobbet litt for mye som frisør. Samtidig så koster det å ha syv barn, og det er min jobb som har gjort at vi har hatt muligheten til å støtte guttene og vært hovedsponsor for de i så mange år.

LES OGSÅ: Da Stines mor endelig kom hjem fra sykepleierjobben i krigsherjede Afghanistan, skjedde det fatale. Hun ble påkjørt og drept av toget

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer