MED I «ALT FOR NORGE»: Madrona (41) falt pladask for Norge. Jo lengre hun var her, jo mer fant hun ut hvor mye hun har til felles med oss nordmenn. FOTO: Tormod Leet for TVNorge
MED I «ALT FOR NORGE»: Madrona (41) falt pladask for Norge. Jo lengre hun var her, jo mer fant hun ut hvor mye hun har til felles med oss nordmenn. FOTO: Tormod Leet for TVNorge Vis mer

«Alt for Norge»:

Lovte moren å spre asken hennes et spektakulært sted - så fikk hun delta i «Alt for Norge»

Madrona (41) falt pladask for Norge. Jo lengre hun var her, jo mer fant hun ut hvor mye hun har til felles med oss nordmenn.

Publisert

Er du også en av dem som benker seg ned foran TV-en hver søndag kveld for å følge norsk-amerikanerne i denne sesongen av «Alt for Norge?» Det er jo bare noe sjarmerende med å se dem slite seg ut på langrenn og å oppleve hvor villige de er til å lære om moderlandet sitt.

Madrona Teresa De Long (41) fra den amerikanske delstaten Washington er en av årets deltakere i programmet, som følger tolv norsk-amerikanere kommer til Norge for å oppsøke sine opprinnelige røtter.

LES OGSÅ: - Forskjellene mellom USA og Norge er store!

UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Madrona opplevde mye på reisen sin i Norge. Dette bildet knipset hun klokken 4 på morningen i Finse. FOTO: Privat
UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Madrona opplevde mye på reisen sin i Norge. Dette bildet knipset hun klokken 4 på morningen i Finse. FOTO: Privat Vis mer

Madrona er gift med mannen Curtis og har seks barn. Hun har norske aner på sin mors side. Selv om det er noen generasjoner tilbake, har hun likevel vokst opp med noen norske tradisjoner.

- Jeg tror jeg aldri visste ordentlig hvor norske vi var i vår familie. Jeg fikk ikke mye tid med bestemoren min, fordi hun døde da jeg var veldig ung, sier Madrona, som slekter fra Tvedestrand i Aust-Agder, til KK.no. Likevel la hun merke til flere norske tradisjoner da hun ble eldre.

- Jeg la merke til at vi alltid hadde hermetisert maten vår, og at vi lagde krumkaker og lefser hver jul. I tillegg har julaften vært den mest spesielle dagen i jula hos oss, ikke «Christmas day» som er veldig amerikansk, sier hun til KK.

Hun forklarer at hun allerede som ung jente tenkte at styrken alle i familien hennes synes å ha måtte stamme fra deres fundamentale norske røtter.

- Min norske side forklarer kanskje også min kjærlighet for troll og hagenisser!

ET EMOSJONELT ØYEBLIKK: Madrona valgte å spre sin mors aske i fjorden hun stammer fra. FOTO: Privat
ET EMOSJONELT ØYEBLIKK: Madrona valgte å spre sin mors aske i fjorden hun stammer fra. FOTO: Privat Vis mer

Lovte moren å spre asken hennes et spektakulært sted

Madrona har alltid hatt et svært tett bånd med sin mor. I tillegg til å ha den beste moren hun kunne ønske seg, var mor og datter også hverandres aller beste venner. Da Madrona var ung reiste familien mye på grunn av faren sin jobb, og hun sier hun ville vært fortapt uten sin mor på den tiden.

- Vi gjorde så mye fint sammen. Vi hermetiserte, bakte, gjorde hagearbeid og gikk turer sammen. Jo eldre jeg ble, jo nærere ble vi hverandre.

Men i våren 2012 ble moren alvorlig syk. Hun hadde fått kreft i lungene, lymfeknutene, hjernen og leveren. I en alder av 73 år var moren til Madrona døende. Da tok Madrona med seg sin daværende ektemann og sine da tre barn for å tilbringe den siste tiden sammen med moren.

- Moren min forsto at hun ikke skulle få se alle de stedene hun hadde drømt om, inkludert Norge. Jeg lovte henne at jeg skulle finne et spektakulært sted å spre asken hennes. Da jeg fikk denne fantastiske muligheten til å dra til Norge, fikk jeg også muligheten til å spre henne i fjorden der våre forfedre kom fra, sier Madrona.

LYKKELIG STORFAMILIE: 41 år gamle Madrona bor på en gård med ektemannen og seks barn mellom 15 og 9 år. FOTO: Privat
LYKKELIG STORFAMILIE: 41 år gamle Madrona bor på en gård med ektemannen og seks barn mellom 15 og 9 år. FOTO: Privat Vis mer

Hun forklarer at hun følte seg både ydmyk og takknemlig for de rike båndene hun har knyttet med Norge, og erfaringen reisen har gitt henne.

- Jeg er sikker på at mamma ser ned og smiler akkurat nå, sier Madrona.

Madrona elsket tiden i Norge, og sier at det er vanskelig å svare på hvilket øyeblikk hun satte mest pris på under reisen.

- Det blir litt som å be meg velge hvem som er mitt favorittbarn, spøker hun.

Men hun trekker frem det å bli kjent med nordmenn, spesielt uten kameraer til stede, som noe av det hun satt mest pris på. Og selvfølgelig var besøket til hennes hjemtrakter i Tvedestrand et av hennes favorittøyeblikk.

- Det å gå der mine forfedre har gått og å spre min mors aske var et svært emosjonelt og spirituelt øyeblikk for meg. Vega var også et fantastisk sted å besøke, men å få servert torskeøye er noe av det rareste jeg har opplevd, sier hun.

LES OGSÅ: Stadig flere velger å spre asken etter den avdøde

Har et nært forhold til det norønne

Madrona identifiserer seg som en hedensk kvinne, og har blitt gitt ærestittelen «Valkyrie» innen hennes fellesskap av andre hedninger.

- Jeg fikk tittelen fordi jeg kan hjelpe, på et åndelig nivå, å gi døende mennesker støtte og kjærlighet i deres siste dager. Vi er et veldig åpent og kjærlig hjem som ønsker alle velkommne. Jeg føler meg veldig velsignet som kan gjøre det jeg føler meg kallet til å gjøre, sier Madrona.

Hun hjelper blant annet mødre under fødsler og er til stede når personer snart skal dø.

- Men det beste er alt mellom de to livshendelsene. Substansen i livet vårt, og det å kunne hjelpe andre når jeg kan.

Familien hun og ektemannen har sammen i dag, som Madrona kaller «De Long-klanen», ble formelt stiftet for to år siden. Rett etter at Madrona mistet moren sin ba hennes første mann om skilsmisse. Det var et av de mørkeste periodene i hennes liv.

- Min nåværende mann, Curtis, hadde lenge vært en venn. Han hadde adoptert tre barn som alle var søsken. Barna var i Curtis' familie, og skulle bli adoptert bort, men han nektet å se at de skulle bli adoptert hver for seg. Han tok dermed ansvar for alle tre. Siden da har han vært en fantastisk far, forteller Madrona.

FIKK FEIRE 17-MAI: Alt for Norge-gjengen feiret nasjonaldagen på Finse, og fikk låne bunader til anledningen. FOTO: Privat
FIKK FEIRE 17-MAI: Alt for Norge-gjengen feiret nasjonaldagen på Finse, og fikk låne bunader til anledningen. FOTO: Privat Vis mer

Curtis og Madrona begynte sakte, men sikkert å date, for å forsikre seg om at alle medlemmene i den nye familien skulle komme overens. Etter 18 måneder spurte Curtis om Madrona ville gifte seg med ham – og hun sa ja.

- Vi giftet oss i juli for to år siden. Vi kalte bryllupet for «Joining of the Clans».

En selvforsynt familie

Madrona hadde på denne tiden lenge arbeidet med en stor drøm om å åpne et læringssenter for selvforsyning – et sted der man planter, gror og spiser egendyrket mat.

- Vi startet å bygge for å gjøre drømmen til virkelighet; en stor, vakker hage, gårdsdyr og en bekk som renner fredfullt i hagen.

Denne uken signerte Madrona og Curtis papirene som sier at de eier denne eiendommen, men det ville aldri kunnet skje uten barna deres, forteller hun.

- De fortjener all ære for alt arbeidet de har gjort. De har kuttet fliser, malt og båret mer enn jeg tror noen barn kunne klart.

Da Madrona var i Norge var det svært hardt å være borte fra alle de seks barna. Og nå ser de alle frem til å besøke Norge en dag – kanskje til og med studere her. Og det å være mor er det beste Madrona vet.

- Jeg elsker å være mamma og kan ikke se for meg livet på en annen måte. Barna har gitt livet et helt annet perspektiv, og de hjelper meg med å bli et bedre menneske ved å være åpen og aksepterende ovenfor hvem de er. Det er en velsignelse å kunne være til stede og se at de vokser og skaper sine egne identiteter og historier.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer