Hollywoodlegende Cary Grants datter:

– LSD spilte en fantastisk rolle i pappas liv

Hollywoodstjerna Cary Grants datter til KK: – Jeg skjønner ikke helt kontroversen.

HOLLYWOODLEGENDE CARY GRANTS DATTER: Cary Grant var 62 år da Jennifer ble født. I dag er Jennifer Grant produsent på serien Archie, om hans liv fra fattiggutt i England til en av verdens største stjerner. FOTO: Kobal/REX/NTB
HOLLYWOODLEGENDE CARY GRANTS DATTER: Cary Grant var 62 år da Jennifer ble født. I dag er Jennifer Grant produsent på serien Archie, om hans liv fra fattiggutt i England til en av verdens største stjerner. FOTO: Kobal/REX/NTB Vis mer
Publisert

Cary Grant var en av Hollywoods aller største stjerner, og på 50- og 60-tallet var listen med kvinnelige motspillere så lang og perlebestrødd, at det knapt var en eneste filmlegende han ikke hadde kysset på lerretet.

Men veien til verdensstjerne med hus i Beverly Hills og beilere i kø, hadde vært mildt sagt bratt for fattiggutten fra England. Ja, i det hele tatt er det merkelig at han ikke bukket under allerede som liten. For hvordan kan du komme over at faren din lyver til deg som barn om at moren din er død, og hun mange år senere dukker opp igjen, livs levende?

Når strømmetjenesten BritBox i desember 2023 lanserer serien «Archie», spiller tittelen på fødenavnet til fattiggutten Archibald Leach. Han ble født i Bristol i 1904, og skal vi tro serien var faren hans noe av en lurendreier, og moren sterkt preget av sønnen hun hadde mistet før Archie ble født. I serien skildrer fire skuespillere Archies liv, fra den fattige barndommen der han ble oppdratt med hard hånd, til han senere sluttet seg til et sirkus, og under en turne til USA bestemte seg for å bli værende.

NY MANN: Unge Archie Leach sluttet seg til et sirkus i England, og på turne i USA ble han værende og omskapte seg til Cary Grant. FOTO: A L 'Whitey' Schafer/Columbia/Kobal/REX/NTB
NY MANN: Unge Archie Leach sluttet seg til et sirkus i England, og på turne i USA ble han værende og omskapte seg til Cary Grant. FOTO: A L 'Whitey' Schafer/Columbia/Kobal/REX/NTB Vis mer

Skiftet personlighet

Snart hadde Archie skiftet ikke bare navn, men også måten å snakke og kle seg på, og til og med selve personligheten. I skinnet av Hollywoods lamper hadde Archie Leach byttet ut seg selv - og blitt Cary Grant.

- Først var det veldig vanskelig og vondt for meg å se serien, sier Cary Grants datter Jennifer Grant til KK.

Vi intervjuer henne på skjerm fra London, der hun nettopp har hatt visning av serien om farens liv, i kinosal med journalister fra mange land. Jennifer er medprodusent sammen med sin mor Dyan Cannon, som var gift med Cary Grant i tre år på 60-tallet. Cary Grant hadde da vært gift tre ganger tidligere, men hadde ingen barn, før altså Jennifer ble født i 1966. Cary Grant var da 62 år.

- Jeg har sikkert sett episodene hundre ganger, og jeg får fortsatt tårer i øynene. Jeg kan så tydelig se faren min i karakteren, sier Jennifer Grant.

PAPPAS LIV: Jennifer Grant og hennes mor Dyan Cannon er produsenter på serien om Cary Grants liv. FOTO: ITV STUDIOS/ Jonathan Ford
PAPPAS LIV: Jennifer Grant og hennes mor Dyan Cannon er produsenter på serien om Cary Grants liv. FOTO: ITV STUDIOS/ Jonathan Ford Vis mer

Utlevere privatlivet?

Hun utdyper at faren var en veldig privat person, og da hun først fikk spørsmål fra manusforfatter Jeff Pope om å lage serien, tenkte hun: Det skjer ikke!

– Men da jeg ble kjent med Jeff, så jeg integriteten hans. Og han er britisk selv, og forsto faren min på en måte jeg selv ikke gjorde.

I serien er det ikke Cary Grants formidable karriere som vektlegges. Og det til tross for at han var Oscar-nominert to ganger, fikk Æres-Oscar i 1970, og av American Film Institute blitt utnevnt til den «Nest største mannlige filmstjernen» i The Golden Age of Hollywood i 1999. Og for ikke å snakke om at han i din karriere spilte mot alle de kvinnelige filmlegendene!

CARY OG SOPHIA: Sophia Loren trygt i armkroken til Cary Grant i filmen Houseboat fra 1958. FOTO: Paramount/Kobal/REX/NTB
CARY OG SOPHIA: Sophia Loren trygt i armkroken til Cary Grant i filmen Houseboat fra 1958. FOTO: Paramount/Kobal/REX/NTB Vis mer
CARY OG GRACE: Cary Grant var en av Hollywood aller største stjerner. Her sammen med Grace Kelly i 1955 i Alfred Hitchcocks To Catch a Thief. FOTO: Paramount/Kobal/REX/NTB
CARY OG GRACE: Cary Grant var en av Hollywood aller største stjerner. Her sammen med Grace Kelly i 1955 i Alfred Hitchcocks To Catch a Thief. FOTO: Paramount/Kobal/REX/NTB Vis mer
CARY OG INGRID: Cary Grant og Ingrid Bergman i filmen Indescret fra 1958. FOTO: REX/NTB
CARY OG INGRID: Cary Grant og Ingrid Bergman i filmen Indescret fra 1958. FOTO: REX/NTB Vis mer
PENT PAR: Cary Grant og Ingrid Bergaman - igjen. FOTO: Warner Bros/Kobal/REX/NTB
PENT PAR: Cary Grant og Ingrid Bergaman - igjen. FOTO: Warner Bros/Kobal/REX/NTB Vis mer

Jennifer understreker til KK at serien kun tar for seg ett aspekt ved faren: den plagede, og at serien dveler mindre ved farens glade sider.

- Pappa hadde alle disse fantastiske sidene også. Egentlig vil jeg beskytte denne siden av faren min som ingen har kjent til. Og særlig i dag, i et rom fullt av presse, var det sårbart å få denne siden av ham eksponert.

Vanskelig barndom

KK har sett alle episodene, og gjennom serien gjør Jason Isaacs en sterk og hjerteskjærende skildring av de såre sidene ved den polerte Hollywood-stjernen Cary Grant. Archies vanskelige barndom rulles ut mot et dystert bakteppe av storebrorens død, som sender moren ut i langvarig sorg og depresjon.

(RØPEALARM:)

I en smertefull scene får vi se lille Archie som beordres av moren til å spise maten sin på gulvet. Og snart kommer det også for en dag at faren har en annen familie på si.

HOS FOTOGRAFEN: Archie vokste opp i skyggen av storebroren som døde før Archie ble født. Det preget moren hans i stor grad, og dermed også Archies liv. FOTO: Sipa/REX/NTB
HOS FOTOGRAFEN: Archie vokste opp i skyggen av storebroren som døde før Archie ble født. Det preget moren hans i stor grad, og dermed også Archies liv. FOTO: Sipa/REX/NTB Vis mer

Og så en dag, ut av intet, får lille Archie beskjed fra faren om at moren er død. Sannheten skal vise seg å være en ganske annen: Faren har plassert moren på et mentalsykehus, og der skal hun bli værende i mange år.

Helt til Cary Grant som voksen får vite at moren hans faktisk lever.

- Pappas barndom og det som skjedde med moren og faren hans er en veldig trist historie. Dette var ting vi ikke snakket om da jeg var liten, forteller Jennifer Grant til KK.

- Det var så mye jeg ikke visste om pappas barndom. Da vi begynte med serien ble mye avdekket for meg. Folk hadde fortalt meg sin versjon av min fars historie, men jeg fikk det ikke til å stemme.

- Ble du sjokkert over å høre om barndommen hans?

- Ikke sjokkert, men det fikk bitene til å falle på plass.

SLÅENDE LIKHET: Jason Isaacs spiller Cary Grant i ITV/Britbox-produksjonen Archie, som har premiere på i desember 2023. FOTO: ITV STUDIOS
SLÅENDE LIKHET: Jason Isaacs spiller Cary Grant i ITV/Britbox-produksjonen Archie, som har premiere på i desember 2023. FOTO: ITV STUDIOS Vis mer

Jennifer forteller at hun kjente til at onkelen døde, og at bestemor hadde blitt innlagt på mentalsykehus mot sin vilje:

- Det var bestemors historie som fanget meg mest. Den grove urettferdigheten som ble gjort mot henne, og effekten det hadde på faren min. Bestermor ble jo revet bort fra ham på et øyeblikk, og det påvirket pappas evne til å stole på kvinner.

- Hva med barndommen hans, hvordan påvirket det ham?

Jennifer tenker seg om:

- Jeg er sikker på at måten han ble oppdratt på, påvirket livet hans. Bestemor var en kvinne som led, men hun ble straffet for smerten sin. Og bestefaren min hadde en familie på si, så det passet ham nok fint å stue bestemor bort på en institusjon. Det var dette som påvirket faren min aller mest.

Gode minner om bestemor

I serien fremstilles Cary Grants mor som en som oppdrar med hard hånd, men også med sterkt beskyttelsestrang overfor sønnen, noe som gir seg utslag blant annet i et anstrengt forhold til svigerdatteren Dyan Cannon.

Cary Grant var voksen og en feiret skuespiller da han oppdaget at moren likevel levde, og nå hentet han henne ut av mentalsykehuset, og kjøpte et hus til henne i England.

Jennifer forteller til KK at hun møtte bestemoren mange ganger:

- Hun var helt nydelig. Selvsagt, jeg var jo barnebarnet hennes, så vi hadde et annet forhold. Men hun var veldig varm og søt, og tok meg med og matet endene i parken.

Selv vokste Jennifer opp under privilegerte forhold. Også moren hennes var skuespiller, og etter at foreldrene skilte seg i 1968, bodde Jennifer hos faren store deler av tiden, mens moren var på filmoppdrag. Selv hadde faren trappet ned som skuespiller da.

LYKKE: Jennifer Grant på pappa Cary Grants fang i 1966, med mamma Dyan Cannon ved siden av. FOTO: NTB
LYKKE: Jennifer Grant på pappa Cary Grants fang i 1966, med mamma Dyan Cannon ved siden av. FOTO: NTB Vis mer

Et liv i Hollywood, omgitt av vakre klær, flotte biler og filmstjerner, hendte det likevel at Jennifer så glimt av Archie Leach? Av fattiggutten?

Hun smiler:

- Pappa var begge deler i hjertet sitt, både Archie Leach og Cary Grant. Da jeg ble født hadde de to sidene smeltet sammen. Jeg så Archie i ømheten hans, og det at han var så åpenhjertig. Filmstjernen Cary Grant så jeg bare når vi gikk ut, og fansen flokket seg rundt ham.

SPORTY: Cary Grant (t.v) på filminnspilling sammen med kollega Randolph Scott i 1935. FOTO: John Engstead/Paramount/Kobal/REX/NTB
SPORTY: Cary Grant (t.v) på filminnspilling sammen med kollega Randolph Scott i 1935. FOTO: John Engstead/Paramount/Kobal/REX/NTB Vis mer

Tellekanter i skapet, og behov for å kontrollere omgivelsene. Jennifer utdyper at hun fikk flere glimt av Archie, og tror hans nitide natur kan ha kommet av den vanskelige barndommen:

- Pappa var ikke tilhenger av å ha for mye i klesskapet, eller for mange ting. Han prøvde ikke å fylle et tomrom. Det at han satte pris på det han hadde, der skinte Archie gjennom.

Hun smiler og blir blank i øynene:

- Og aller mest så jeg Archie i julen, når han sa: «Vi må ikke åpne gavene våre for fort». Pappa likte ikke den amerikanske tradisjonen med å rive papiret av og åpne alt på en gang. «La oss bruke tid, og se på det vi har fått», sa han. Og han hadde alltid skrevet så omtenksomme gavelapper. Jeg har så mange gode minner av pappa.

KJÆRLIG FAR: Jennifer Grant minnes en kjærlig og nøysom far, og mener Cary Grant til tross for filmstjernestatusen aldri levde i overflod. Her er Jennifer fire år. FOTO: ANL/REX/NTB
KJÆRLIG FAR: Jennifer Grant minnes en kjærlig og nøysom far, og mener Cary Grant til tross for filmstjernestatusen aldri levde i overflod. Her er Jennifer fire år. FOTO: ANL/REX/NTB Vis mer

Var Cary Grant homofil?

Etter skilsmissen fra Jennifers mor i 1968 datet Cary Grant flere kvinner, før han i 1981 giftet seg på nytt, nå for femte gang, med Barbara Harris. Serien mer enn antyder ryktene om at Cary Grant var homofil. Selv tror ikke Jennifer det stemmer:

- Jeg så pappa sammen med kjærestene hans, og senere med kona. Jeg bodde med ham store deler av tiden, og det var nok av menn rundt ham, og jeg har aldri sett noe som tyder på at han var homofil. Ikke med det sagt at han ikke kan ha hatt affærer i løpet av livet sitt, men jeg tror ikke han var homofil.

STORMENDE EKTESKAP: Jason Isaacs og Laura Aikman i rollene som Cary Grant og Dyan Cannon i serien Archie. FOTO: ITV STUDIOS
STORMENDE EKTESKAP: Jason Isaacs og Laura Aikman i rollene som Cary Grant og Dyan Cannon i serien Archie. FOTO: ITV STUDIOS Vis mer

Ifølge Graham McCanns bok «Cary Grant: A Class apart», var Cary Grant en ivrig tilhenger av LSD, med over hundre «behandlinger» sammen med legen sin. Også i serien får vi se Cary Grant som fra slutten av 50-tallet tar LSD jevnlig, som del av en terapi.

- Pappa fortalte meg at han tok LSD, og at det spilte en fantastisk rolle i livet hans, forteller Jennifer Grant til KK.

- Han fortalte at hadde sår fra barndommen som han trengte å komme til bunns i. Han beskrev det som utvekstene på en hval, som ble rensket bort når han tok LSD.

Hun utdyper:

- Jeg skjønner ikke helt kontroversen. Det var ikke ulovlig, og han gjorde det sammen med legen sin som del av terapi. Ikke i en bil under en mørk bro et sted.

MED PAPPA: Jennifer Grant (t.h) er på teater for å se La Cage aux Folles sammen med pappa Cary Grant, og hans kone Barbara Harris i 1984. To år senere døde Cary Grant. FOTO: Alan Berliner/BEI/REX /NTB
MED PAPPA: Jennifer Grant (t.h) er på teater for å se La Cage aux Folles sammen med pappa Cary Grant, og hans kone Barbara Harris i 1984. To år senere døde Cary Grant. FOTO: Alan Berliner/BEI/REX /NTB Vis mer

Nøysom natur

Jennifer Grant husker faren som en fantastisk person, og «en visjonær som gikk sine egne veier» påde privat og i jobben. Hun innrømmer at hun med serien var nervøs for å avsløre hemmeligheter som faren hadde brukt hele livet på å verne om.

MANUS i HÅND: Hjembyen Bristol hedret i 2001 Cary Grant med denne statuen i bronse. FOTO: David Marsden/REX/NTB
MANUS i HÅND: Hjembyen Bristol hedret i 2001 Cary Grant med denne statuen i bronse. FOTO: David Marsden/REX/NTB Vis mer

Under innspillingen besøkte hun Bristol og huset der faren bodde da han var barn. Nå sto hun og så ut det samme vinduet som faren da han var liten. Og nå tenkte hun at å fortelle farens historie ikke gjorde ham mindre i folks øyne, snarere tvert imot.

PLAKETT: Bristol, byen der Archibald Leach ble født, har hedret sin store sønn med en minnesplakettpå Millennium Square, som ble avduket av Cary Grants enke i 2001. FOTO: Paul Webb/REX/NTB
PLAKETT: Bristol, byen der Archibald Leach ble født, har hedret sin store sønn med en minnesplakettpå Millennium Square, som ble avduket av Cary Grants enke i 2001. FOTO: Paul Webb/REX/NTB Vis mer

Asken spredt over Stillehavet

I 1986 skulle Cary Grant stå på scenen med forestillingen A conversation with Cary Grant. Plutselig begynte han å føle seg dårlig og ble fraktet til sykehuset, med slag. 45 minutter senere døde han, 82 år gammel.

Etter hans død skrev New York Times:

Det var ikke meningen at Cary Grant skulle dø. Det var meningen at Cary Grant skulle bli værende, vårt evigvarende symbol på sjarm og eleganse og romantikk og ungdom.

Asken hans ble spredt over Stillehavet, etter ønsker fra Cary Grant selv. Jennifer var 20 år da faren gikk bort, og forteller til KK at å miste ham var et hardt slag:

- Det var fryktelig. Helt fryktelig. Jeg følte meg fortapt, og en lang stund visste jeg ikke hva jeg skulle gjøre med meg selv.

GODE TIDER: Jennifer sammen med pappa Cary Grant, da hun selv bare var rundt et halvt år gammel. FOTO: Beverley Goodway/Daily Mail/REX/NTB
GODE TIDER: Jennifer sammen med pappa Cary Grant, da hun selv bare var rundt et halvt år gammel. FOTO: Beverley Goodway/Daily Mail/REX/NTB Vis mer

I dag har Jennifer to barn selv. Datteren Davian - og sønnen Cary, som er oppkalt etter bestefaren. På opprop på skolen har det hendt at lærere har stanset ved navnet Cary Grant. Som da en lærer bemerket:

« Å, Cary Grant! Moren din må ha elsket den skuespilleren!».

Hvorpå sønnen svarte: «Han var bestefaren min».

GODT MINNE: Cary Grant, udødeliggjort gjennom sine mange filmer i Hollywoods gullalder. FOTO: AP Photo/NTB
GODT MINNE: Cary Grant, udødeliggjort gjennom sine mange filmer i Hollywoods gullalder. FOTO: AP Photo/NTB Vis mer

Serien Archie har premiere på strømmetjenesten BritBox i 7. desember 2023.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet