Mordmysterium

Lucy (17) var alene hjemme, da en fremmed mann plutselig banket på døren

Det skulle gå hele 34 år før foreldrene endelig fikk vite hva som skjedde med Lucy.

MORDMYSTERIUM: Yiannoulla Yianni ble kalt Lucy av foreldrene, og var elsket og avholdt av alle hun kjente. Som 17-åring led hun en fryktelig skjebne. Skjorten hun har på seg på bildet er den samme som da hun ble funnet drept. FOTO: Rex/NTB
MORDMYSTERIUM: Yiannoulla Yianni ble kalt Lucy av foreldrene, og var elsket og avholdt av alle hun kjente. Som 17-åring led hun en fryktelig skjebne. Skjorten hun har på seg på bildet er den samme som da hun ble funnet drept. FOTO: Rex/NTB Vis mer
Publisert

Augustdagen i 1982 begynte som en hvilken som helst dag i den britiske ungjenta Yiannoullas liv. 17-åringen var skoleelev, og på fritiden hjalp hun moren og faren i skomakerverkstedet de drev like borti gata, og hun var arbeidssom og flittig.

Snart gikk hun hjem for å lage middag. Og før dagen var omme skulle foreldrene Elli og George og resten av familien sitte igjen med en uoverstigelig sorg, og med spørsmål det skulle ta over 34 år før de endelig fikk svar på.

En fremmed på døra

Familien Yanni bodde i Hampstead, nord i London. Hjemme gikk Yiannoulla under kjælenavnet Lucy, og etter at hun hadde gått fra skomakerverkstedet om ettermiddagen den 13. august 1982, var ungjenta hjemme alene.

ALENE HJEMME: Yiannoulla Yianni, som i familien gikk under kallenavnet Lucy, var gått hjem fra skobutikken tidlig for å lage middag. Foreldrene så henne aldri i live igjen. FOTO: Rex/NTB.
ALENE HJEMME: Yiannoulla Yianni, som i familien gikk under kallenavnet Lucy, var gått hjem fra skobutikken tidlig for å lage middag. Foreldrene så henne aldri i live igjen. FOTO: Rex/NTB. Vis mer

Da Elli og George senere stengte butikken og dro hjem til rekkehuset huset for å spise middag, oppdaget de til sin forbauselse at det lå rester av et smykke på gulvetteppet på trappeavsatsen.

ANTE URÅD: Lucys foreldre mistenkte at noe var galt da de fant smykkerester på teppet i trappavsatsen. FOTO: Rex/NTB.
ANTE URÅD: Lucys foreldre mistenkte at noe var galt da de fant smykkerester på teppet i trappavsatsen. FOTO: Rex/NTB. Vis mer

Foreldrene ante dyp uråd og ropte på datteren - uten å få svar.

Like etter gjorde de en grufull oppdagelse.

Uløst mysterium

På sengen i andreetasje lå datteren delvis avkledd på foreldrenes seng, voldtatt og drept. Den gule fine genseren hun hadde hatt på seg på jobben, var revet opp og bar tydelige merker av kamp.

Politiets og rettsmedisinske undersøkelser viste at Lucy var blitt kvalt til døde, og det er umulig å forestille seg hvor oppskakende det må ha vært for foreldrene å finne sin kjære datter død.

TRIST SYN: Den ødelagt T-skjorten Yiannoulla Yianni hadde på seg da hun ble voldtatt og drept, vitner om et fryktelig endelikt for den unge jenta. Gjerningsmannen hevdet i avhør at de to hadde hatt et seksuelt forhold. FOTO: Rex/NTB
TRIST SYN: Den ødelagt T-skjorten Yiannoulla Yianni hadde på seg da hun ble voldtatt og drept, vitner om et fryktelig endelikt for den unge jenta. Gjerningsmannen hevdet i avhør at de to hadde hatt et seksuelt forhold. FOTO: Rex/NTB Vis mer

Men hvem hadde drept datteren deres? Hvem hadde skjendet Lucy på denne fryktelige måten?

Et vitne oppga å ha sett en mann i 20-årene prate med Lucy ute på trappen, og en nabo skal ha hørt et skrik inne fra huset rundt 20 minutter senere.

Uløst mysterium

Etter drapet gikk familien ut og ba publikum om hjelp til å finne drapsmannen, blant annet på TV, gjennom en rekonstruksjon der Lucys søster Maria medvirket.

Men til tross for at over tusen personer kom med tips, var det ingen som ledet til at gjerningsmannen ble identifisert.

OBSERVERT AV NABOER: Etter mordet sendte politiet ut en fantomtegning av hvordan gjerningsmannen så ut. FOTO: Rex/NTB
OBSERVERT AV NABOER: Etter mordet sendte politiet ut en fantomtegning av hvordan gjerningsmannen så ut. FOTO: Rex/NTB Vis mer

DNA fra sengeteppet

Da Lucy ble funnet, var det gylne sengeteppet over foreldrenes seng tilgriset med sæd. Likevel, det var ikke før 17 år senere, i 1999, at DNA kunne hentes ut av sengeteppet, skriver BBC.

DNAet fra sengeteppet ble lagt inn i politiets register, og det var nettopp dette som skulle føre til at gjerningsmannen senere ble tatt.

UUTSLETTELIGE SPOR: Yiannoulla Yianni ble funnet voldtatt og drept på foreldrenes seng. Spor av sæd på sengeteppet skulle etter 34 år endelig felle gjerningsmannen. FOTO: Rex/NTB
UUTSLETTELIGE SPOR: Yiannoulla Yianni ble funnet voldtatt og drept på foreldrenes seng. Spor av sæd på sengeteppet skulle etter 34 år endelig felle gjerningsmannen. FOTO: Rex/NTB Vis mer

Arrestert for ulovlige bilder av barn

Gjennombruddet i saken skulle komme mange år senere, i desember 2015, da en mann ved navn James Warnock ble arrestert for oppbevaring og distribuering av ulovlige bilder av barn. I den forbindelse måtte han avgi DNA-test, og da DNAet ble kjørt gjennom politiets register, ble det utrolige klart:

Warnocks DNA matchet det fra sengeteppet den kvelden Lucy ble voldtatt og drept.

Warnock ble nå siktet for drapet på 17 år gamle Lucy.

Rettssaken gikk i 2016, først for lukkede dører, men skal ha blitt åpnet da Warnock innrømmet seks tilfeller av oppbevaring og distribuering av ulovlige bilder av små barn og en baby, i perioden 2013 til 2015.

Mente han lignet Travolta

Da James Warnock ble stilt for retten hadde han vært på frifot i 34 år, i den tro at han hadde sluppet unna straff for den grusomme voldtekten og drapet på Lucy.

Han var nå blitt 56 år, og da han i avhør ble bedt om å beskrive hvordan han så ut i tiden da Lucy ble drept, humret han over minnet og gestikulerte ivrig:

– John Travolta. Jeg så ut som John Travolta. Haha. Jeg hadde håret gredd stramt bakover, jeg var glattbarbert, med håret pent stylet.

IDOL: James Warnock både kledde seg som John Travolta, og hadde samme frisyre som skuespilleren. Selv humret han over minnet, da han i retten beskrev sitt eget utseende på den tiden britiske Lucy ble voldtatt og drept. FOTO: NTB
IDOL: James Warnock både kledde seg som John Travolta, og hadde samme frisyre som skuespilleren. Selv humret han over minnet, da han i retten beskrev sitt eget utseende på den tiden britiske Lucy ble voldtatt og drept. FOTO: NTB Vis mer

Warnocks åpenbare fascinasjon for Grease-stjerna John Travolta - og begeistring for den selvuttalte likheten både i utseende og klesstil - får det til å gå kalt nedover ryggen, i en video publisert av The Sun.

FRYDES OVER MINNET: James Warnock lo da han i avhør ble bedt om å beskrive utseendet sitt på den tiden da 17 år gamle Yiannoulla Yianni ble funnet voldtatt og kvalt. Warnock mente han så ut som Travolta. FOTO: NTB
FRYDES OVER MINNET: James Warnock lo da han i avhør ble bedt om å beskrive utseendet sitt på den tiden da 17 år gamle Yiannoulla Yianni ble funnet voldtatt og kvalt. Warnock mente han så ut som Travolta. FOTO: NTB Vis mer

I politiavhør hevdet Warnock sin uskyld, og påsto at han hadde vært i et seksuelt forhold med Lucy, etter å ha blitt kjent med henne utenfor skomakerverkstedet da han kom for å reparere sine Doctor Marten's. I retten kom det imidlertid frem at medisinske undersøkelser skal ha vist at Lucy var jomfru da hun ble overfalt og drept.

Bodde i nabolaget

Warnock bodde bare drøyt 800 meter unna Lucy, i 17. etasje i en blokk i Camden. Under politiavhørene i 2016 fortalte han at han var samboer på den tiden Lucy ble drept, og at han snart skulle gifte seg.

Warnock skal åpenbart ikke ha vært redd for at de bestialske ugjerningene han senere ble dømt for skulle innhente ham, for ifølge politiet fortsatte han å bo i lokalsamfunnet i alle årene som fulgte, som om ingenting var skjedd.

Men i 2016, etter å ha lett i 34 år, kunne politiet endelig sette strek for etterforskningen. James Warnock ble dømt til livstids fengsel for voldtekt og drap på Lucy 34 år tidligere. Minstetiden i fengsel ble satt til 25 år. Dommer Nicholas Hilliard sa da dommen ble lest opp:

«Du tok ett liv, og ødela så mange andres. Det er umulig å fatte hvordan et menneske kan gjøre noe sånt mot et annet.

Han fortsatte:

«Du utgjør en alvorlig risiko for unge kvinner, og du vil mest sannsynlig dø i fengsel».

– Trodde han aldri ville bli tatt

Etter at dommen falt uttalte etterforskningsinspektør Julie Willats følgende om etterforskningen:

– Masse folk tok kontakt. Hundrevis av intervjuer ble gjort gjennom årene. Jeg var heldig. Vitenskapen løste denne saken for oss.

Hun sa videre:

– Jeg er sikker på at Warnock trodde han aldri ville bli tatt. Men gamle mord som dette er aldri «case closed».

LIVET FORAN SEG: Ved siden av skolen jobbet 17 år gamle Yiannoulla Yianni i foreldrenes skomakerverksted. I august 1982 ble hun voldtatt pg drept, og mordet så lenge ut til å forbli uoppklart. Helt til tilfeldigheter avslørte rett mann. FOTO: Rex/NTB
LIVET FORAN SEG: Ved siden av skolen jobbet 17 år gamle Yiannoulla Yianni i foreldrenes skomakerverksted. I august 1982 ble hun voldtatt pg drept, og mordet så lenge ut til å forbli uoppklart. Helt til tilfeldigheter avslørte rett mann. FOTO: Rex/NTB Vis mer

Etter å ha levd et liv i sorg og uvisshet, kunne Lucys foreldre og søster i 2016 endelig få fred. Etter at dommen falt, sa familien i en uttalelse:

– I et halvt liv har vi måttet leve med den daglige torturen over hva som hendte med vår datter og søster Lucy. Alle som kjente henne elsket og forgudet henne.

De fortsatte:

– Nå håper vi at vi kan gå videre med resten av livene våre, med fred om at morderen har fått sin straff, og at en veldig farlig mann ikke lenge utgjør en trussel for andre.

Kilder: BBC, Wikipedia, NTB, The Sun

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer