Ludo og lange skiturer - var påska bedre før?

Parafinlamper, brettspill og ingen mobil. Var fellesskapet sterkere den gangen familien samlet seg om enkle påsketradisjoner?

ENKEL STANDARD: Hardangervidda påska 1975. I dag er hyttene større, utstyret bedre, pengene flere. Hvorfor ligger påskeparadiset likevel i fortiden hos mange? Foto: Jan Dahl/NTB
ENKEL STANDARD: Hardangervidda påska 1975. I dag er hyttene større, utstyret bedre, pengene flere. Hvorfor ligger påskeparadiset likevel i fortiden hos mange? Foto: Jan Dahl/NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Høytid og ferier har det med å hente fram nostalgikeren i oss. Vi som er født et stykke bak i forrige årtusen er spesielt utsatt – kontrasten mellom tidene er større, og med alderen står det klart for oss: Det meste er blitt bedre, men alt var mye bedre før. Ingenting slår søkkvåte ullstrømper, solforbrenning og et slag Yatzy, for å nevne noe. La oss dele en appelsin og meske oss med påskeminnene som satte dype skispor i sjela:

Fasilitetene

Jo da, vi har fått det med oss nå: Selv om mange forbinder norsk påske med fjell, ski og hytte, gjelder det langt fra alle. Om lag halvparten av befolkningen har før som nå feiret påska i byen eller andre steder, og disse må dessverre nøye seg med å misunne oss andre som gjennom oppveksten fikk oppleve hyttelivets gleder.

Noen av oss hadde foreldre som insisterte på at ferier var til for å bruke kroppen, ikke for å dra seg på sofaen. Flaks var det, for etter å ha sittet timevis i et klamt togsete eller i en bil som fikk motorstopp underveis, ventet en særdeles givende påskeaktivitet: måking. Først gjaldt det å måke vei et par hundre meter fram til hytta, videre måtte man måke seg inn i hytta. Deretter sto utedoen for tur og til slutt brønnen, før de voksne kunne legge fra seg spaden og gå løs på vedstabelen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.