Takknemlighet

Lykken er å være takknemlig

Har du lett for å takke og føle takknemlighet? Da føler du trolig at du har det bra i livet. Takknemlige mennesker er nemlig gladere og friskere enn «surpompene», viser forskning.

Lykken er å være takknemlig
Publisert
Sist oppdatert

– Takknemlighet er en av de viktigste faktorene for at vi skal synes at vi har det godt, sier forfatter Pål Johan Karlsen, og takker selv pent når kaffen serveres. Han har doktorgrad i psykologi og interesserer seg for hva som gjør at vi mennesker kan ha det bedre. I den nye boken «Psykologi i et nøtteskall» tar han blant annet for seg hvordan det påvirker oss å være takknemlige.

– Når folk blir spurt om når i livet de har hatt det best, forteller mange at det var øyeblikk fylt av takknemlighet, sier Karlsen.

– Å være takknemlig er en god måte å skru av negative følelser og tanker som skuffelse, bitterhet, misnøye på, fastslår han.

Hans påstanden støttes av vitenskapen: Forskning på lykke viser at det gjør oss godt å takke, og at takknemlighet har mange positive konsekvenser. Takknemlige mennesker får ofte mer energi og andre helsefordeler, bedre relasjoner til både venner, partner og familie – og sannelig kanskje også bedre lønn.

– Men er det ikke heller slik at det er de som opplever mye bra som blir takknemlige?

– Ikke nødvendigvis. Selv om vi kan føle takknemlighet for goder vi får, kan vi også få flere goder ved å vise takknemlighet i utgangspunktet. Takknemlige mennesker oppleves som mindre dømmende og mer sjenerøse, og er dermed simpelthen hyggeligere å omgås. De føler seg dermed selv mer elsket og verdsatt, og opplever å få mer sosial støtte enn de mer utakknemlige. For eksempel viste en amerikansk studie at servitører som skrev «takk» på regningen, fikk ti prosent mer driks.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer