Kultur & Underholdning

Maks morgen

Lange helgemorgener er som skapt for gode frokoster sammen i senga og nytelser på badet.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst: Hanne Buxrud
Foto: Rohny Kristensen











MANGO- OG BANANSMOOTHIE
1 mango
1 banan
0,5 l yoghurt, naturell eller med frukt, melon eller multe, for eksempel. Helst med gule bær/frukter
1 presset appelsin

For å lage smoothies trenger du helst en blender eller food-processor. Skrell det som må skrelles, og del frukten i mindre biter. Ha alt oppi og kjør til blandingen har en konsistens som er drikkbar. Skogsbær inneholder mye frø, så hvis du ønsker det, kan du sile smoothien før du serverer den. Dette kan du lage kvelden før.

SKOGSBÆR- OG JORDBÆRSMOOTHIE
1/2 pose røde, frosne bær fra frysedisken
0,5 l yoghurt, skogsbær,
jordbær eller naturell

Fremgangsmåte som over.

FARGERIKE FRUKTSPIDD
Bruk grillpinner og hakk frukt som du bare stikker på spydene. Vi brukte:
jordbær (man får det hele året, norske også hvis man vil betale for det)
kiwi
frisk ananas
mango
melon

MYSLI MED MYE I
Ta det du har av gryn, nøtter, frø og eventuelt tørket frukt. For eksempel noen never hver av følgende:
firkorn-blanding
solsikkefrø
linfrø
hasselnøttkjerner
litt tørket frukt fra pose
revet kokos
havregryn
litt cornflakes eller liknende
2 ss smør
1 dl honning
1 ts kanel

Sett stekeovnen på 180° og bland alt det tørre i en bolle. Smelt smør og honning i en liten kjele. Ha i kanel. Hell det over kornblandingen og rør rundt. Hell over i en langpanne og la blandingen riste i ovnen i 20 minutter. Husk å røre innimellom. Korn- og frøblandingen skal få en gyllen farge. La den avkjøle før du heller den over i glass eller liknende. Der holder det seg lenge!

KEFIRPANNEKAKER MED PLOMMER OG YOGHURT
(Ca. 16 stykker)
250g hvetemel
3 ts bakepulver
klype salt
2 egg
7,5 dl kefir/surmelk
75 g usaltet smør
ekstra smør til steking
karamelliserte plommer
lønnesirup yoghurt

Pannekaker: Smelt smøret og sett til side. Sikt mel, bakepulver, salt og sukker i en bolle. Bland sammen. Bland eggene lett sammen i en annen bolle og ha dem i melet sammen med kefiren og det smeltede smøret. Rør slik at alt blir blandet. Varm opp en stekepanne og ha i smør. For hver pannekake, ha i ca. 0,8 dl røre og stek ca. to minutter på hver side.
Legg pannekakene på en tallerken, og sett den i ovnen eller et annet sted de kan holde seg lune mens du steker resten, og til slutt lager du karamelliserte plommer.
Plommer: Varm opp stekepannen på høy varme. Del plommene i to og fjern steinene. Dryss sukker på de flate sidene og legg dem med denne siden ned mot pannen. La plommene ligge der til sukkeret smelter og karamelliserer seg. Et par minutter. Server pannekakene i en bunke, hvor det lagvis ligger plommer, lønnesirup og eventuelt yoghurt, hvis du ikke velger å servere det meste av den ved siden av.

NÅR DU HAR TID: BANANBRØD MED SJOKOLADE
(8–10 skiver)
250 g hvetemel
1 ts bakepulver
125 g usaltet smør
250 g sukker
4 modne bananer
2 egg
1 ts vaniljeekstrakt
175 g mørk eller lys sjokolade av god kvalitet.

Forvarm stekeovnen til 180°. Sikt mel og bakepulver i en bolle. Smelt smøret og bland det med sukker, most banan, egg, vaniljeekstrakt og hakket sjokolade i en annen bolle. Ha det over i bollen med det tørre og bland forsiktig. Ikke rør for mye. Ha røren over i en form som er ca. 19 x 11 cm, og bak i ovnen i halvannen time. Eventuelt sjekk etter 1 time og 15 minutter ved å stikke en trepinne i brødet. La brødet avkjøle i 5 minutter i formen før du tar det ut. Server i tykke skiver med smør. Synes du det blir litt drøyt med så mye sjokolade, kan du enten droppe det helt eller bruke mindre.

OMELETT MED SNØFRISK OG SALVIE
Denne er så enkel, men likevel har den så utrolig god og frisk smak.
4 egg
litt vann
litt salt
1/2 beger snøfrisk naturell
8–10 salvieblader
smør til steking
nykvernet pepper til servering

Bland eggene med 3–4 ss vann og litt salt. Bland med en gaffel. Smelt smør i stekepannen og ha i røren. La omeletten steke til den er litt over halvstekt. Legg klatter med snøfrisk på en stripe langs midten. Det samme med salviebladene. Brett inn to sider mot midten og la den ligge litt til. En omelett er best hvis den ikke er helt stekt, så for all del, la det være litt gelé på toppen.

Mango- og banansmoothie
Mango- og banansmoothie Vis mer
Fargerike fruktspidd
Fargerike fruktspidd Vis mer
Mysli med mye i
Mysli med mye i Vis mer
Kefirpannekaker med plommer og yoghurt
Kefirpannekaker med plommer og yoghurt Vis mer
Bananbrød med sjokolade
Bananbrød med sjokolade Vis mer
Omelett med snøfrisk og salvie
Omelett med snøfrisk og salvie Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer