Historie

- Mamma, er du lesbisk?

Anne Holter (54) var livredd for at barna skulle dømme henne.

NÅR MAMME ER LESBISK: – Jeg vil mye heller at mamma skal ha et forhold med en dame med kjærlighet enn med en mann uten, sier datteren Thea om moren Anne. Foto: Geir Dokken
NÅR MAMME ER LESBISK: – Jeg vil mye heller at mamma skal ha et forhold med en dame med kjærlighet enn med en mann uten, sier datteren Thea om moren Anne. Foto: Geir Dokken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så er det ikke lenger bare en følelse: Det er noe med mamma.

20 år gamle Thea skriver g på Google for å sjekke noe på mammas data. Homo-siden Gaysir, foreslår søkeren. En kveld er mamma på Rockefeller. Lesbisk aften, vet Thea. Men hvorfor sier hun ikke noe? Hva er mamma så redd for?

Thea er dårlig på konfrontasjoner, men den sommerkvelden for seks år siden bare må hun - hun må spørre om mamma er lesbisk. Hun blir først møtt med stillhet, så:

– Ja, sier Anne til slutt og puster ut.

LES OGSÅ: - Å miste et barn er en ensom sorg

- Jeg kjente skam i bøtter og spann

Et drøyt år er gått siden Anne Holter (54) forsto at hun er lesbisk. Forholdet til Thea og lillebroren Tobias har alltid vært godt, så hvorfor våget hun ikke å si sannheten? Hvorfor sa stemmen der inne at barna ikke kom til å tåle det?

– Jeg var redd for å såre, redd for å være annerledes, en avviker, sier Anne Holter. Du er fortsatt min mamma.Den samme mammaen, bare mye gladere, sier datteren. Foto: Geir Dokken
– Jeg var redd for å såre, redd for å være annerledes, en avviker, sier Anne Holter. Du er fortsatt min mamma.Den samme mammaen, bare mye gladere, sier datteren. Foto: Geir Dokken Vis mer

– Fordi jeg kjente skam i bøtter og spann, følte at jeg var feil. I min verden var dette så stort, hele meg var forandret. Bortsett fra kjærligheten til barna, sier hun.

Men reaksjonen den sommerkvelden for seks år siden, var noe helt annet enn fordommer.

Dagen etter konfrontasjonen går mor og datter en tur. De plukker bit for bit av den tause veggen som har skilt dem, og Anne forteller datteren at kjærligheten for henne er den samme.

 – Vet jeg vel, sier Thea.

Hun hører mammas kloke ord om innsikt, om å finne seg selv. Men hun hører også mammas skam. Thea vil så gjerne vise henne at det ikke spiller noen rolle.

– Du er fortsatt min mamma. Den samme mammaen, bare mye gladere. De ordene når Annes ører, men ikke hjertet hennes. Til det er skammen for dyp.

– Jeg var redd for å såre, redd for å være annerledes, en avviker. I hodet mitt var det mange stygge ord, det hjalp lite at fornuften sa at barna ikke ville dømme meg. Hver gang jeg sa lesbisk, så jeg fæle bilder i mottakerens hode. Til tross for at jeg bare har fått positive reaksjoner. For andre er vel ikke dette all verden, for meg er det alt, sier hun.

LES OGSÅ: Slik ble livet hennes etter overgrepene

- En venninne fortalte at hun var bifil

Anne har kommet en lang vei siden det hele startet for 10 år siden. Anne traff veggen, og tok fatt på smertens skritt. Hun var overarbeidet i jobben og tom i ekteskapet.

KK 23 - i salg fra fredag 6. juni.
KK 23 - i salg fra fredag 6. juni. Vis mer

Hvis hun ikke hadde hatt det så vondt tror hun ikke at hun ville gått dypt nok til å finne svar. Men krisen var total, og hun hadde ikke noe valg.

Det er en samtale med en venninne som gjør at Anne får en åpenbaring. Hun innser at den tunge tiden handler om mer enn at hun er sliten.

- En venninne fortalte at hun er bifil. Selv om jeg visste det, var opplysningen en bombe. Noe som tvang meg til innsikt. Jeg hadde aldri vært tiltrukket av kvinner, og forsto ennå ikke at jeg var lesbisk, men skjønte at jeg måtte endre noe, forteller hun.

LES OGSÅ: - Jeg ble spyttet i ansiktet og kalt hore

Les hele intervjuet med Anne Holter og hvordan hun i dag går rakrygget med kjæresten sin i KK 23, som er i salg fra fredag 6. juni.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer