Homofili

– Mamma har gjort meg åpen og tolerant

– Mamma har gjort meg åpen og tolerant
Publisert
Sist oppdatert

Sofie vokste opp i et hjem med to damer - moren og kjæresten hennes. Hun tar gjerne opp kampen mot dem som mener det har skadet henne.

Solen skinner fra skyfri himmel på Nesodden i Akershus. Sofie Frøysaa (24), som for tider studerer til å bli lærer på Høgskolen i Oslo, har tatt formiddagen fri for å snakke om et tema hun brenner for: homofiles rettigheter. For er det én ting som irriterer henne grenseløst, så er det fordommer. Hun vil vise omverdenen at man ikke blir skadet av å vokse opp med en mor som er lesbisk – selv om enkelte ynder å tro det.

– Det barn trenger, er gode og stabile rollemodeller som kan gi kjærlighet, rammer og trygghet. Det fikk jeg av min mor, sier hun.

Ellen (48) sitter ved siden av datteren sin rundt spisebordet og ser på henne med stolthet i blikket.

Gode barndomsminner: Sofie, Matias og Ellen på sirkus i Danmark.
Gode barndomsminner: Sofie, Matias og Ellen på sirkus i Danmark. Vis mer

Til hun var 8 år bodde Sofie sammen med moren og faren, og den tre år yngre broren på Sørlandet. Foreldrene skilte seg da Ellen «kom ut av skapet».

– Miljøet på Sørlandet var vanskelig for oss som skilte oss ut. Det er mye bedre i dag. Derfor ble jeg 32 år gammel før jeg turte å komme ut. I dag angrer jeg på at jeg ikke gjorde det før, sier Ellen.

– Men da hadde du jo ikke fått meg, fleiper Sofie.

Ellen smiler samtykkende.

Hun valgte å ta med Sofie og sønnen Matias og flytte til Oslo. Hun hadde kommet inn på Kunsthøgskolen og visste at miljøet er åpnere i storbyene enn i bygdene. Etter adresse både på Sinsen og Bærums Verk slo de seg ned på Nesodden.

– Det er klart det var en påkjenning at mamma og pappa ikke skulle være sammen lenger. Jeg savnet jo pappa. Å bo på Sørlandet var trygt og harmonisk. Å komme til «storbyen» ble en overgang for meg. Forholdet til pappa har alltid vært godt, men mamma hadde den daglige omsorgen, forteller Sofie.

Som barn elsket Sofie og Matias å kle seg ut og finne på sprell.
Som barn elsket Sofie og Matias å kle seg ut og finne på sprell. Vis mer

Verdiene Ellen formidlet til sine barn, var at de skulle være opptatt av å godta andre mennesker for hvem de er, ikke hva.

– Jeg husker at mamma innførte begrepet homofili i mitt vokabular veldig tidlig. Hun forklarte at både damer og menn kunne forelske seg i noen av samme kjønn, og at det var helt greit. Så da hun skulle snakke med meg om noe viktig, skjønte jeg det. Det er så viktig hva foreldre formidler til sine barn mens de er små. Som barn er man uten fordommer.

Ellen beskriver Sofie som et følsomt barn med en ekstremt god fantasi. Hun kunne sitte i timevis og dikte historier og levde seg helt inn i sitt eget indre.

– Hun har alltid vært kreativ. En stor og viktig del av livet hennes har vært sang og teater. Hun sang ved Barnekoret ved Den Norske Opera & Ballett i flere år. Teater begynte hun med da hun var 7 år, sier Ellen.

For Ellen har det alltid vært viktig at den hun velger å dele livet med, godtar barna. Barna har alltid gått først.

– Jeg har bestandig sagt at dersom noen skal bli sammen med meg, blir de sammen med to barn også. Vi har alltid vært en enhet, vi tre, og slik skal det fortsette å være, sier hun.

Ellen valgte å fortelle på et foreldremøte på skolen at hun var lesbisk, slik at ingen skulle behøve å lure på det.

– Jeg har heldigvis en stolthet i meg selv, og slik burde andre også føle det. Ingen burde gå rundt og skamme seg for å like noen av samme kjønn. Jeg var i 32 år redd for å bli avslørt. All den energien jeg har brukt på å være redd for det, har vært bortkastet.

Jeg var i 32 år redd for å bli avslørt. All den energien jeg har brukt på å være redd for det, har vært bortkastet, sier Ellen.
Jeg var i 32 år redd for å bli avslørt. All den energien jeg har brukt på å være redd for det, har vært bortkastet, sier Ellen. Vis mer

Ikke en eneste gang har Sofie opplevd at noen har stilt spørsmål ved morens legning.

– Da vennene mine ble kjent med meg og familien min, kom de med tilbakemeldinger på at det var så hyggelig hjemme hos oss. Vi har alltid hatt et åpent hjem, sier hun.

Den eneste forskjellen hjemme hos dem, var at det sto to damenavn på postkassen. Ellers spiste de middager, dro på turer, levde – som alle andre.

– Jeg var, før jeg begynte på lærerhøyskolen, ett år i praksis på en skole. Dette var for en niendeklasse. Det er dessverre slik at «homo» fremdeles er et skjellsord, men jeg tok affære. Enkelte lærere blander seg ikke inn og mener at dette er en «sjargong» blant ungdommer. Jeg mener at det er viktig å gripe inn. Jeg spurte dem rett ut: er det noe galt i å være homofil? De fleste sier nei da, det er jo ikke det. Men denne «sjargongen» må det bli slutt på, sier Sofie.

For Sofie har Ellen alltid vært den samme personen.

– Det er ikke slik at mamma plutselig ble en helt «ny» person fordi hun kom ut av skapet. Mamma er mamma, uansett. Hun er den samme personen som hun alltid har vært, har de samme kvalitetene og verdiene.

Lillebror Matias (21) sier det sånn om å vokse opp med to mødre:

– Det er som å spørre hvem som helst andre om hvordan det har vært å vokse opp med foreldre. For meg er det helt normalt. Jeg har fått alt jeg trenger av omsorg og kjærlighet. Og det er det viktigste.

Sofie har aldri vært flau over morens legning. Moren oppdro henne slik at hun har fått en styrke i seg selv. Sofie tror for eksempel alltid det beste om folk.

– For meg er det grunnleggende. Jeg tar det som en forutsetning at folk synes det er greit at mamma er lesbisk. Flere ganger har jeg opplevd at folk har kommet til meg og fortalt om legningen sin, fordi de har syntes det har vært vanskelig å si det til omgivelsene. Det er jo hyggelig at jeg har fått muligheten til å støtte dem på veien.

Som barn så Sofie TV-debatter om homofile foreldre. – De kunne snakke om at barn ble mobbet og tok skade av det. Jeg har aldri opplevd noen av delene og ble derfor veldig indignert.
Som barn så Sofie TV-debatter om homofile foreldre. – De kunne snakke om at barn ble mobbet og tok skade av det. Jeg har aldri opplevd noen av delene og ble derfor veldig indignert. Vis mer

Åpenhet er viktig. Både blant venner, familie og på arbeidsplassen. Når Ellen får spørsmål om hun har kjæreste, er det mange som spør: Hva driver han med?

– Det er hun, sier jeg da. Jeg ser at de må ommøblere litt på tankene sine, men de tar det jo helt fint, sier Ellen.

Ved siden av å utdanne seg til lærer, holder Sofie på med stand up. Hun tar ofte opp teamet om homofile på scenen.

– Her blir jeg møtt av ulike holdninger, men det har jeg aldri brydd meg noe om. Det som fascinerer meg, er folk som bruker energi på å irritere seg over andre. Det skjønner jeg ikke at folk orker eller har overskudd til.

Det var under en paneldebatt med ungdomspolitikere på videregående at Sofie konfronterte en av politikerne som mente at barn som vokste opp med homofile tok skade av det.

– Jeg gikk bort til talerstolen og stilte spørsmålet rettet mot ham som hadde uttalt det: Synes du jeg ser skadet ut? Han ble helt perpleks og visste nok ikke helt hva han skulle si. Alle reiste seg, og jeg fikk stående applaus.

Noen lurer på om ikke barn vil føle et savn etter mannlige rollemodeller når de vokser opp slik som Sofie gjorde, med to damer som hadde den daglige omsorgen.

– Til det pleier jeg å si at man lever ikke i en boble med kun foreldrene. De første leveårene er det viktig med primærfamilien, men etter hvert er omgivelsene, venner og det sosiale viktigere. Du får «input» fra andre arenaer, sier hun.

Sofie ble valgt inn i sentralstyret til Landsforeningen for lesbiske og homofile, men måtte trekke seg fordi det ble vanskelig tidsmessig å kombinere med utdanning.

- Jeg var den yngste og eneste heterofile som har sittet i et slikt styre. Fordi jeg var yngst, hadde jeg kanskje en annen innfallsvinkel enn mange av de andre. Det er jo alltid verdifullt, sier hun.

Det viktigste for Sofie i dag er å åpne folks øyne.

– Homofil eller heterofil går ut på det samme, nemlig noe så vakkert som kjærligheten mellom to mennesker, og det burde man ikke klusse med. Jeg tror dessuten at jo mer man snakker om homofili, desto mindre tabubelagt blir det. Unge kommer lettere ut av skapet på en god måte.

Hun har holdt og kan fremdeles holde foredrag om det å vokse opp med to mødre.

– Jeg ønsker å spre min erfaring. Mammas verdier har formet meg som menneske. De har gjort meg til en åpen og tolerant person.

 

Aktuell nettadresse: Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer