Julie Winge

- Mamma, må du drikke i dag? Nei da, Maria, ikke så mye. Bare et glass eller to

Da barnevernet banket på døren hennes bestemte Julie Winge seg for at hun var ferdig med å drikke.

VAR ALKOHOLIKER: Først etter nesten tretti år med rus var Julie Winge (46) klar for å slutte å drikke. – Det er bare når du har fått nok, at du forstår at du er alkoholiker. Jeg er heldig som fikk nok.  Foto: Geir Dokken
VAR ALKOHOLIKER: Først etter nesten tretti år med rus var Julie Winge (46) klar for å slutte å drikke. – Det er bare når du har fått nok, at du forstår at du er alkoholiker. Jeg er heldig som fikk nok. Foto: Geir Dokken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På trebåtfestivalen i Halden i 2009 drikker Julie med begge hender en hel dag, skriker til kjæresten hun hadde den gangen, slik hun så ofte har gjort i fylla når selvforakten velter fram – og bestemmer seg for å kjøre hjem til Nesodden. 

– Heldigvis kom blålyset. «Har du drukket litt?» spurte politiet. «Nei, jeg har ikke drukket litt. Jeg er drita.» Da fikk jeg to uker istedenfor tre. 

LES OGSÅ: Rikkes (39) mamma drakk seg ihjel

Julie ler like godt som hun forteller, og renner over av anekdoter fra fengselsoppholdet. Om den såkalte husmor­gjengen som satt inne for sånt som småsnusk med Nav, som tilbrakte kveldene foran tv-en strikkende, mest opptatt av hvordan de skulle få neste garnnøste inn bak murene, og om de tyngste tragediene, alltid med den største galgenhumoren – typene Julie lett kom i god kontakt med. 

– Men det å havne i fengsel – ble ikke det en vekker?

– Nei, det var ikke noe «herregud». Jeg hadde aldri kjørt i fylla før og visste at jeg ikke ville gjøre det igjen, sier Julie enkelt, før hun forstår at hun må utdype. – Jeg var ikke ferdig med å drikke. Jeg ble tilbudt antabus i fengselet, men det ville jeg ikke, for jeg skulle jo feire når jeg kom ut igjen. Det er de indre tingene det baller på seg med, som angst, ikke ytre ting som å kjøre i fylla. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer