Camilla Pihl bok:

- Man blir fort voksen når man vokser opp med psykisk sykdom i huset

Camilla Pihl vokste opp med en mor som var psykisk syk. I høst kommer hun med en selvbiografi om barndommen sin – og en egendesignet genser, tilegnet mamma.

VOKSTE OPP I SEL I GUDBRANDSDALEN: – Jeg elsker gårdslivet og stillheten der, men samtidig elsker jeg byen, forteller Camilla Pihl, som vokste opp i Sel i Gudbrandsdalen. FOTO: Janne Rugland
VOKSTE OPP I SEL I GUDBRANDSDALEN: – Jeg elsker gårdslivet og stillheten der, men samtidig elsker jeg byen, forteller Camilla Pihl, som vokste opp i Sel i Gudbrandsdalen. FOTO: Janne Rugland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne genseren har jeg oppkalt etter mamma. Det er Anne-genseren. Camilla Pihl peker på bildet fra sin nye strikkekolleksjon. En rød, høyhalset genser i mykt alpakkagarn. Genseren skiller seg ut i mengden av strikkeplagg som alle har fått navn etter kvinnene i Camillas slekt. Bestemor Gudrun Olava, tante Ingrid, kusinene Guro og Henriette og alle konene til fetterne. Myke plagg strikket i garnet hun selv har utviklet, og gitt navn etter bestemor Olava.

– Det var bestemor hjemme på Sel i Gudbrandsdalen som lærte meg å strikke. Hun var et håndarbeidsgeni uten sidestykke, og alt jeg kan om håndarbeid, har jeg lært av henne. Kolleksjon min er en hyllest til bestemor og oppveksten min på Nerøygarden.

Egentlig skulle Camilla bare designe seks gensere, men kreativiteten tok overhånd, og hun endte opp med 27. Og den røde genseren, den lune med høy hals, den har altså fått navn etter mamma Anne. Camilla byr på te. Kaffe gjør henne urolig, forteller hun, så hun har sluttet med det. Selv om hun elsker lukten og fortsatt savner smaken.

– Jeg har forsøkt meg på kaffe uten koffein, men det er akkurat som om kroppen tror at den får koffein likevel og blir oppspilt.

Leiligheten er lys og moderne. Rom etter rom med stor takhøyde, gasskomfyr og lekre designmøbler. Og dette er ikke engang hjemmet hennes, kun kontoret, tvers over gata, der hun jobber og har møter.

– Det kommer til å bli kjempelekkert her. Det er fint allerede, men kommer til å bli enda finere, sier Camilla, og forteller videre at de skal utvide staben med hvert fall en person til.

– Vi har så mange firmaer, Peter og jeg. Gud, jeg vet ikke hvor mange firmaer vi har.

Gründeren og influenseren Camilla Pihl etablerte seg tidlig som en av Norges mest leste bloggere, og spin-off-produktene har ikke latt vente på seg. De siste årene har hun laget tre skokolleksjoner, fem smykkekolleksjoner og hudpleieserien Skin Camilla Pihl. Neste år kommer hun med en kleskolleksjon i samarbeid med Holzweiler. Ja, og så duftlysserien, da, sammen med den danske designeren Frederik Bagger. Et helt lite inspirasjonsimperium, med seg selv som merkevaren.

– Du kan si det er en veldig «busy» høst, sier Camilla.

– Men det er veldig gøy, og jeg heldig som har skapt meg en jobb der det jeg har i hodet, kan settes ut i livet.

LES OGSÅ: Før Anne Lindmo legger ut på fjelltur, putter hun en fyldig entrecôte i hver bh-skål

– Jeg føler at jeg er et fint forbilde

Camillas blogg er stedet mange kvinner går når de ønsker inspirasjon innen klær, sminke og interiør, og når de vil lese litt om Camilla selv. På spørsmål om hva en såkalt influenser egentlig er, svarer Camilla:

– En som inspirerer andre mennesker. Ikke påvirker, for det synes jeg er et så negativt ord. Jeg tror nok at jeg har vokst fra begrepet «blogger» når man ser på alle selskapene jeg har startet og firmaer jeg har investert i.

– Hva mener du om makten ved å ha så mange følgere?

– Jeg føler at jeg er et fint forbilde, for å være helt ærlig. Jeg er en voksen kvinne som har skapt min egen business. Jeg vil vise at man kan gjøre noe selv om man ikke har de beste kortene på hånden. Makt er et veldig negativt ord. Jeg kan bruke min sfære til å spre positivitet.

Hun forteller at hun velger sine samarbeidspartnere med omhu. Alpakkagarnet blir produsert i Peru, og deler av inntektene går til Mirasol-skolen, startet av samarbeidspartneren House of yarn, der barna til alpakkagjeterne går.

– Det er fint å kunne gi tilbake på den måten.

Hun henter et blankpolert treskrin med «Camilla Pihl» i gullskrift på lokket. Inni ligger strikkepinner i tre i alle tykkelser.

– Det er laget på en fabrikk i India med fokus på kvinners rettigheter. Alle kvinner som kommer til fabrikken og spør, får jobb. Og de jobber bare dagskift, og det er satt opp transport til og fra fabrikken for at de ikke skal måtte gå alene. Det er mye voldtekter og vold mot kvinner i India, og det er fint å vite at man kan være med på å gjøre hverdagen tryggere.

LES OGSÅ: Hver kveld tok mormoren hennes ut brystprotesen og la den på vasken. Line Langmo Aasbø kan få blaff av frykt for å arve mormorens kreft

LÆRTE AV BESTEMOR: Camilla Pihl har lært håndarbeid av bestemor i Gudbrandsdalen, der hun selv bodde fram til hun var 16 år. FOTO: Janne Rugland
LÆRTE AV BESTEMOR: Camilla Pihl har lært håndarbeid av bestemor i Gudbrandsdalen, der hun selv bodde fram til hun var 16 år. FOTO: Janne Rugland Vis mer

Vokste opp med psykisk sykdom i huset

Camilla var ti år da familien flyttet fra Oslo til Sel i Gudbrandsdalen. Hver dag var hun på besøk hos bestemor på Nerøygarden. Lærte seg håndarbeid og fikk brødskive med brunost ved kjøkkenbordet. Og besøkene ga henne næring også på en annen måte. Hjemme var nemlig ting ikke alltid som de skulle.

– Man blir fort voksen og tar mye ansvar når man vokser opp med psykisk sykdom i huset som jeg har gjort, sier Camilla.

I oktober kommer hun med bok om oppveksten. Hun kaller det en «moderne selvbiografi med elementer av gode tips fra bloggen».

– Hvordan har det vært å gå inn i barndommen?

– Det har vært kjempetøft, for å være helt ærlig. Veldig utleverende. Jeg forteller jo hele min historie fra barndommen. Jeg har våknet om natten og tenkt: «Skal jeg virkelig si alt dette?» Men å skrive boken har vært en slags terapi for meg.

Camillas far er død. Moren har hun god kontakt med. Camilla innrømmer at hun var nervøs da hun skulle la moren lese førsteutkastet. Hva ville hun si om barndommen slik Camilla beskrev den? Ville det knuse henne?

– Jeg tenkte at jeg sikkert måtte skrive om på mye og hadde mange søvnløse netter i forkant. Men da mamma var ferdig å lese, sa hun: «Det er jo sant. Det var jo sånn det var.» Det var en enorm lettelse for meg. Jeg tror at boken kan knytte oss litt nærmere sammen og knytte familien sammen. Mamma er syk også den dag i dag. Jeg er veldig for å være åpen om dette, og ikke la psykisk sykdom ligge som en verkebyll i livet.

Omtenksom, avbalansert, ekstremt skapende og snill. Det er begrepene Camilla Pihl mener beskriver henne best. Som barn var hun flink på skolen, og man trengte aldri å spørre henne om hun hadde gjort leksene.

– Jeg var veldig selvstendig, tilpasningsdyktig og selvgående. Du kunne plassere meg hvor som helst, og jeg var lett og snill å ha med å gjøre. Det har vært en fordel i livet.

Hun smiler.

– Og det er vel en stahet inni der også.

For å komme til Sel må du ta av fra E6 nord for Otta. Ifølge Camilla er tettstedet ikke stort mer enn kirka, samfunnshuset og Samvirkelaget.

– I dag er jeg veldig glad for at jeg har røtter i Gudbrandsdalen, men i tenårene ville jeg bare bort derfra.

Camilla tok form og farge på videregående, men droppet ut i andreklasse. Planen var å bli gullsmed eller glassblåser. I stedet ble det Adam og Evas frisørskole i Oslo. Siden har det gått i et hakkende kjør, med jobber innen mote og uteliv. Og i dag er det altså stil hun lever av. Sin egen.

– Jeg er ganske avslappet i stilen. En av grunnene til at mange følger meg, er nok at jeg har en stil som er lett å identifisere seg med og lett å bruke.

Spørsmålet hun får oftest på bloggen, er da også: «Hva har du på deg i dag?»

– Jeg svarer absolutt alle. Det er jo dette som er jobben min. Men det er klart det tar mye tid. Det er mange plattformer etter hvert, med blogg, Instagram, Instagram Story og Snapchat.

LES OGSÅ: Alle mennesker kan velge å skaffe seg komplekser, mener Ane Dahl Torp. Hun vil skjerme sine barns oppvekst for «likes»

– Peter og jeg var bestevenner i tre år før det ble noe mellom oss

Camilla og forloveden Peter Peters møttes da han jobbet i en klesforretning, og hun søkte jobb på samme sted. Camilla var 18 år.

– Peter og jeg var bestevenner i tre år før det ble noe mellom oss. Og da mener jeg bestevenner, ikke sånne venner som kysser av og til. Men over natten snudde det, og vi skjønte at «Hey, vi er jo kjempebra sammen».

I dag er Peter og Camilla 50–50-partnere i all business de driver. I det daglige fungerer Peter som manageren hennes, den som holder i trådene og lager avtaler.

– Når dere jobber så tett sammen, kan det oppstå situasjoner der han vil sende deg av gårde på oppdrag, mens du helst vil ligge på sofaen?

– Ikke i det hele tatt. Vi kjenner hverandre så godt og vet hva som er best. Vi elsker jobben vår, og det er deilig å ha en hjemme som du kan snakke med om jobben.

De har vært forlovet i elleve år. Noe bryllup er det fortsatt ikke blitt.

– Jeg fylte 40 år i juni, og på bursdagen min fridde han på nytt, og jeg fikk ny ring. Så nå skal vi gifte oss. Vi tenkte å gifte oss i 2020, da har vi vært sammen i 20 år. Du kan si at fristen for forlovelsen vår var gått ut. Men det er ikke noen tvil om at jeg skal være sammen Peter. At vi to har valgt hverandre. Planen er å lage tidenes bryllupsfest.

Hun ler.

– Men det er klart, så står vi der om elleve år og er fortsatt forlovet! Det får skje når det skjer, og det er fint.

LES OGSÅ: For tre år siden flyttet Linda Johansen hjem til foreldrene sine. Hun var blakk – og fullstendig utslitt

SKAL VI DANSE: Camilla Pihl var med i «Skal vi danse», og beskriver det som det morsomste hun har vært med på i hele sitt liv.– Jeg greier nesten ikke å se på, for jeg er så misunnelig på dem som er med. Man møter så fine mennesker som man deler en fantastisk opplevelse med og knytter bånd for livet. FOTO: Janne Rugland
SKAL VI DANSE: Camilla Pihl var med i «Skal vi danse», og beskriver det som det morsomste hun har vært med på i hele sitt liv.– Jeg greier nesten ikke å se på, for jeg er så misunnelig på dem som er med. Man møter så fine mennesker som man deler en fantastisk opplevelse med og knytter bånd for livet. FOTO: Janne Rugland Vis mer

Rammet av panikkangst

Når boken kommer senere i høst, er det ikke første gang Camilla Pihl forteller at livet ikke bare er glanset. På bloggen skrev hun for et år siden om panikkangsten som rammet henne som lyn fra klar himmel en dag hun var i en butikk i Bogstadveien.

– Hjertet slo så hardt, og jeg hadde ingen kontroll. Jeg prøvde å komme meg ut og få litt luft, og det hjalp litt, men så var det over meg igjen.

Siden kom anfallene igjen og igjen. Og når hun ikke hadde angst, hadde hun angst for å få angst.

– Når jeg kom inn i et lokale, var det første jeg gjorde å skanne rommet etter fluktruter. Jeg kartla hvordan jeg skulle komme meg ut.

Camilla begynte å lese om angst. Søkte kunnskap og hjelp hos en behandler. Medisiner ønsket hun ikke å ta.

– Jeg ville til bunns i hvorfor jeg følte som jeg gjorde, og ønsket ikke å bli nummen. Men mange har god hjelp av medisiner, og jeg dømmer ingen. Alle må bestemme selv.

Hun mener at angsten kom av at hun over lengre tid hadde presset seg selv. At hun burde ha lyttet til signalene. På spørsmål om hun tror angsten kan skyldes en grad av arvelighet, svarer Camilla bestemt:

– Jeg er fullstendig uenig i den tankegangen. Jeg tror at selv om man er disponert, så har man en vilje til å velge sin egen skjebne. Jeg burde jo vært en som ikke fungerte i det hele tatt, en som var alkoholiker og innlagt på psykiatrisk klinikk. Jeg vet det kan virke provoserende på mange, men jeg står ganske sterkt i det. Jeg mener at man kan bestemme seg for at: «Nei, dette skal ikke være min skjebne.»

– Da du selv fikk angstanfall, følte du at du kunne velge det bort?

Hun rister på hodet.

– Absolutt ikke. Jeg hadde null kontroll. Og det er ikke det jeg snakker om, når folk allerede er blitt syke. Men man kan bestemme seg i forkant for hvilken vei livet skal ta. Det nytter ikke å be noen ta seg sammen når du står midt i et angstanfall.

Hun roser støtten hun fikk av kjæresten og angrer ikke på at hun sto fram:

– Det var en beintøff periode som tok tid og mye krefter, og jeg måtte være ovenpå igjen for å orke å snakke om det. Jeg har fått ekstremt mange tilbakemeldinger og ble nesten overrasket over hvor mange dette gjaldt. Man kan nesten ikke gå gjennom livet uten å føle på angst. Det er en nesten like normal følelse som å være sint eller glad. Og jo mer du skyver angsten til side, desto sterkere kommer den. Jeg bestemte meg i stedet for å akseptere: «Ja, det har jeg.»

Hun holder om tekoppen.

– Det høres ut som en klisjé, men jeg er faktisk glad for at jeg har hatt angst. Den tvang meg til å legge om livet og livsstilen. Når man står midt oppi det, så er det helt grusomt, men man kan velge å trekke noe positivt ut av det. Det ligger alltid, nesten alltid, en liten lærdom og en liten «blessing» i det.

LES OGSÅ: Da faren til Pernille Sørensen døde, sto det plutselig klart for henne alt han lot være igjen etter seg

Kjente litt på det å bli 40 år

40-årsdagen ble feiret i tosomhet med kjæresten. Og helt ærlig, hun følte ikke helt at det angikk henne, tallet som sto på kortene på blomsterbukettene som fylte stua:

– Jeg må innrømme at jeg hadde en litt … hva skal jeg si, ikke akkurat 40-årskrise, men jeg kjente litt på det. Men å være 40 i dag er noe helt annet enn det var da jeg vokste opp. Det der «utgått på dato» eksisterer ikke lenger. Og jeg kommer tilbake til det samme her: Det er ditt liv, og du bestemmer. Og for guds skyld, bruk det til hva du vil!

Hvor hun er om ti år? Tja, hun «følger flowen», så det får bli som det blir.

– Men jeg håper jeg har klart å bygge businessen og lever fint av den. Kanskje sitter jeg i leiligheten her, eller i en stråhytte på Bali i lotusstilling. Livet blir rikere om du ikke har bestemt det på forhånd. Så lenge jeg har det bra, kan jeg være hvor som helst. Enten det er i stråhytte eller mansion.

Med så mange jern i ilden, er hun redd det kan bli mye, gitt angstopplevelsen?

– Nei, sier Camilla. Understreker at hun har lagt om livet sitt i dag.

– Jeg spiser bra, puster riktig og mediterer om morgenen. Før var jeg mye mer manisk og skannet gjennom feeden til andre på Insta så fort jeg hadde et ledig minutt. Nå stresser jeg mye mindre, det er derfor jeg kan gjøre alle de tingene jeg gjør. Folk blir stresset over at jeg snakker om å puste riktig og meditasjon på bloggen. «Hvordan får du tid til alt det der?» Men tro meg, jeg har fått smake på hvordan det kan gå om du ikke stopper opp, og jeg har måttet komme meg ut av et sort hull. Det handler om å gi deg selv ett minutt eller 30 sekunder. Bare tre dype åndedrag før du setter deg ved pc-en for å jobbe.

Camilla forteller at hun finner stor ro og mye glede i å strikke. Nesten som en meditasjon. Da hun sto der med det nyutviklede garnet sitt i hendene, var det ett menneske hun gjerne ville vise det til. Hun som var starten på alt.

– Bestemor ble 96 år. Etter hvert sluttet hun å strikke, og for meg var det det første tegnet på at hun begynte å bli gammel. Jeg reiste hjem til henne i Sel og viste henne Olava-garnet. Fortalte henne at det var oppkalt etter henne. Da la hun hånden på nøstet og sa: «Det var godt garn. Det var mjukt.»

Camilla smiler. Forteller at hun er stolt over oppveksten på Nerøygarden. Alle hverdagsgledene det ga henne. Og nettopp et slikt sted vil hun at bloggen skal være. En pause der folk kan stoppe opp for fine ting som gjør hverdagen litt mer magisk.

– Boken min handler litt om alle de tingene. Jeg skulle egentlig ikke klart å gjøre det jeg gjør nå med min bakgrunn. Fra utsiden kan jeg se ut som jeg er personen som sklir gjennom livet, men jeg er på ingen måte født med sølvskje i munnen. Det jeg har, det har jeg skapt selv. Jeg håper at det kan være inspirerende for andre. Man må jobbe seg gjennom det vanskelige, og jeg håper at jeg kan være beviset på at det går.

Camilla Pihls mor har godkjent intervjuet.

LES OGSÅ: Etter at Eva Weel Skram fikk polypp på stemmebåndet, har hun nesten ikke snakket på et helt år - ikke engang med sin egen sønn

Denne saken er hentet fra KK nr. 19 som er i salg fra fredag 14. september.
Denne saken er hentet fra KK nr. 19 som er i salg fra fredag 14. september. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer