Eva von Hanno:

– Man blir like forelsket når man er 70 som når man er 17

For skuespiller Eva von Hanno er pensjonisttilværelsen fortsatt milevis unna. 73 år gammel setter hun opp forestilling - og hun er stormende forelsket.

HÅRDERE TIDER: – Jeg tror det er blitt vanskeligere å være kvinne i dag. Jeg føler at vi er litt tilbake på 50-tallet. Kvinner trener, spiser sunt og man skal helst føde uten at det synes på kroppen. Alle er så vellykkede. Jeg så på Farmen her om dagen. Nå må man ha på seg løse øyenvipper på en bondegård! FOTO: Astrid Waller
HÅRDERE TIDER: – Jeg tror det er blitt vanskeligere å være kvinne i dag. Jeg føler at vi er litt tilbake på 50-tallet. Kvinner trener, spiser sunt og man skal helst føde uten at det synes på kroppen. Alle er så vellykkede. Jeg så på Farmen her om dagen. Nå må man ha på seg løse øyenvipper på en bondegård! FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi husker henne som det norske alibiet i Bergmanns «Fanny og Alexander». Tjenestepiken som har seg med Jarl Kulle, og som blir sendt til Norge når hun blir med barn. I år er det 50 år siden Eva von Hanno debuterte som skuespiller, og 30 siden hun første gang satte opp «Oda – Saatans kvinne», en enkvinnesforestilling om Oda Krohg og Kristiania-bohemen. Både Oda og monologen «Lilli Valentin» utgjør Eva von Hannos signaturforestillinger. Likevel, hennes to jubileum kunne gått oss hus forbi, hadde det ikke vært for et vakkert håndskrevet brev som havnet på journalistens pult like etter jul, der Eva forteller om sitt liv, og om at hun i februar setter opp «Oda» i selveste Edvard Munchs atelier i Oslo.

«Hva skal til for at dere skal skrive om dette?» spurte Eva, på vakre kort malt av henne selv i atelieret som har utsikt mot Munchs gamle verksted, like over gata fra hvor hun selv bor i kunstnerboligene på Ekely.

Vel, tenkte vi, det er kanskje akkurat det som skal til. Selvsagt har vi lyst til å høre om da hun fløy luftballong over Piteå i filmen «Ingenjör Andrées luftfärd» av Jan Troell. Og hvordan det egentlig var å jobbe med Ingmar Bergman. Og om hvordan det har vært å være kvinne i en bransje som de siste årene har vært ridd av MeToo-avsløringer. Og ikke minst, klart det er interessant å møte en kvinne som har skapt sin egen arbeidsplass i en alder av 73 år.

– Bergman var i en periode veldig demonisk og kunne skjelle ut folk. Det hadde han lagt av seg da han ble eldre. Jeg opplevde ham som veldig forståelsesfull, sier Eva von Hanno (73).

LES OGSÅ: Carina Olset: – Jeg har alltid ønsket meg barn, men ble jo syk i den alderen folk får det

FARGEGLAD: I kunstnerboligen på Ekely har Eva von Hanno stor produksjon både av malerier og av av kreative ideer. 24. februar er hun premiereklar for et gjensyn med «Oda - et saatans kvinnfolk» i Edvard Munchs atelier på Ekely. FOTO: Astrid Waller
FARGEGLAD: I kunstnerboligen på Ekely har Eva von Hanno stor produksjon både av malerier og av av kreative ideer. 24. februar er hun premiereklar for et gjensyn med «Oda - et saatans kvinnfolk» i Edvard Munchs atelier på Ekely. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Hun byr på hjemmelaget ingefærte og glutenfrie knekkebrød med geitost fra Spania. Har nylig kommet hjem fra ferie i Albir sammen med kjæresten Harald. Og det var der, på et venterom hos legen, hun kom over et KK med noen saker journalisten hadde skrevet, og tok kontakt.

– Bergman hadde sett meg i filmen «Bang!» av Jan Troell og tok kontakt med meg for en rolle i «Fanny og Alexander». Da vi traff hverandre igjen etter en stund var jeg blitt litt rundere, og han ville at jeg skulle spille en på kjøkkenet. Men da innspillingen begynte var jeg blitt tynnere igjen, så da fikk jeg en annen rolle, som elskerinnen til Jarl Kulle. Men det viste seg at jeg var dobbeltbooket med en rolle i Riksteateret. Jeg forsøkte å få endret avtalen, men det lot seg ikke gjøre, så da var det bare en ting å gjøre: skrive brev til Bergman.

– Og hva skriver man til Bergman?

Eva ler:

– Nei, det var jo bare å sette pennen til papiret: «Kjære Ingmar Bergman. Jeg har havnet i et uføre …». Jeg husker ikke lenger hva jeg skrev. Jeg burde jo ha tatt vare på brevet jeg fikk til svar. Bergmans løsning var at han skrev en ny scene til meg, om at jeg var blitt gravid med Jarl Kulle og var flyttet til Norge. Haha. Det er derfor jeg ikke er med i sluttscenen i «Fanny og Alexander» når alle sitter rundt bordet. Da er jeg i Norge på jobb med Riksteateret.

Eva von Hanno er nesten fredsbarn. Født 13. april 1945, drøyt to uker før Adolf Hitler og Eva Braun begikk selvmord da den Røde Arme nærmet seg Führer-bunkeren. Selv er Eva von Hanno også av tysk opprinnelse, men der slutter alle likheter. Oldefar Andreas Friedrich Wilhelm von Hanno var arkitekt fra Hamburg og den som fullførte Trefoldighetskirken. påbegynt av Alexis de Chateauneuf. Sammen med sin landsmann Heinrich Ernst Schirmer tegnet von Hanno flere signalbygg og togstasjoner, og han er opphavsmannen til «Posthornfrimerkene», verdens eldste frimerkemotiv i kontinuerlig bruk. Videre fremover i Evas slekten er det spekket med kunstnere, noe veggene hjemme hos Eva bærer preg av. Til og med oldemor malte bilder, spilte Chopin, røkte lange sigaretter og gikk på malerskole hos Christian Krohg, meget mulig sammen med Oda.

– Da jeg var 17 år tok mor meg med til doktoren. Hun mente jeg var litt kvapsete og ville ha råd for hvordan vi kunne bli kvitt kvapset, sier Eva.

HARDARBEIDENDE SKUESPILLER: En purung Eva von Hanno under prøvene til en teaterforestilling. FOTO: Lennart Olson/privat
HARDARBEIDENDE SKUESPILLER: En purung Eva von Hanno under prøvene til en teaterforestilling. FOTO: Lennart Olson/privat Vis mer

Hun innrømmer at hun har hatt et anstrengt forhold til vekt. Skulle gjerne sett at det var annerledes.

Det har vært et mas å slanke seg opp og ned hele livet for å få roller. Et mas å prøve å bli strømlinjeformet. Jeg har sikkert gått ned 100 kilo til sammen. Jeg skulle selvsagt ønske jeg kunne si at jeg var stolt av mine kilo, men jeg føler meg straks litt mer sexy om jeg har gått ned noen kilo og har litt midje og kan vifte litt med puppene.

LES OGSÅ: Leila flyktet fra familien til Norge. Seks år senere oppsøkte hun foreldrene

– Det har vært endel klåing

Hun har hatt roller i store produksjoner som «Hamsun», «Høvdingen» og «Fanny og Alexander». I mange år jobbet hun i Fjernsynsteateret og fra 1972–1974 var hun på Nationaltheatret. Da MeToo overskriftene begynte å komme, hva tenkte en kvinne som har vært i norsk teater og film i 50 år? Ble hun overrasket?

Eva sukker:

– Jeg tenkte: Sånn er det! Det var akkurat sånn det var. Det har vært en del klåing opp gjennom og jeg visste ikke hvordan jeg skulle takle det. Jeg skar unna så godt jeg kunne, med det resultat at jeg mistet roller. Hadde det ikke vært for en del ubehag med noen instruktører så hadde jeg nok hatt mer å gjøre.

Hun legger til:

– Men kvinner har jo også benytte seg av det dette. Sossen Krohg skrev om det i sin bok. Om man ville gjøre karriere på teateret var det bare å gå opp på teatersjefens kontor. Hun kalte dem for klatremus!

Eva ler.

– Men samtidig så var man jo ung, og på en måte ble man jo smigret og følte seg beæret om instruktøren interesserte seg for deg og syntes du var spennende. Man har jo null selvtillit når instruktøren ser på deg, og da kan man falle for det. På den tiden opplevde vi det ikke som feil.

– Har det endret seg, eller oppfører instruktører seg likedan i dag?

– Det vet jeg ikke. Jeg har vært borte fra teateret så lenge. Men det var dette ubehaget som gjorde at jeg bestemte meg for å gjøre noe annet, og begynte på Dramatiska institutet på regikurs.

AKTIV DAME: Eva von Hanno har bak seg et langt liv som kunstner. Og er på langt nær ferdig. I en alder av 73 år har hun stadig nye prosjekter, både på scenen og bak staffeliet. FOTO: Astrid Waller
AKTIV DAME: Eva von Hanno har bak seg et langt liv som kunstner. Og er på langt nær ferdig. I en alder av 73 år har hun stadig nye prosjekter, både på scenen og bak staffeliet. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Clint Eastwood-mann

Eva var samboer med den svenske regissøren Jan Troell i fem år. Hun spilte i flere av hans filmer. Men hun skulle bli 39 før hun fant mannen hun skulle gifte seg og få barn med. Helt tilfeldig, alt sammen. Eva var i Sverige og skulle hilse på barnet og den nye konen til ekskjæresten, og trengte et sted å overnatte da det led mot kveld og regnet pøste ned. Da kom hun til å tenke på mannen hun hadde møtt i et selskap: fotografen Lennart Olson som tok bilder av broer, ikke ulikt Clint Eastwood i «Broene i Madison County». Eva ringte ham. Kunne en stakkar muligens få låne en seng for natten? Og da bilen hennes behendig nok gikk i stykker dagen etter ble hun like godt et par dager til:

– Han var veldig hyggelig, og så ble det jo litt sånn kjæresteri, da vet du. Ha ha. Da vi skiltes spurte han om jeg ville komme ned til midtsommer. Jeg sa til meg selv: «Jeg skal ikke ha noen svensk kjæreste!». Det orket jeg ikke, med alle den reisingen frem og tilbake.

Hun smiler:

– Men en ferieromanse kunne jeg jo koste på meg. Jeg dro ned, og så ble jeg jo gravid. Det var veldig uventet og fint, og Lennart sa: «Men det var da festlig!».

LES OGSÅ: Da Karis ektemann ble kreftsyk skrev hun bok til ham om hvorfor det å gå på ski betyr så mye for henne

Gift - men særbo

Sønnen Christian ble født på våren og paret bodde sammen i Sør-Sverige helt frem til Christian begynte på skolen. Da fortsatte de samlivet på avstand, med Eva og sønnen i Oslo, og Lennart i Sverige.

– Det fungerte fint. Forholdet vårt holdt helt til slutten. Det ble 27 års ekteskap ut av det, før han døde i 2010.

Da Lennart gikk bort overtok Eva deler av torpet de hadde hatt sammen i Sverige. I dag arrangerer hun kurs og samlinger der, innen kunst og teater. Når hun ikke er opptatt med å spille teater på kjøkkenet hjemme hos seg selv hos andre, vel å merke. I en alder hvor andre pensjonerer seg eller spiller bridge på eldresenteret, reiser Eva hjem til folk og spiller «Lilli Valentin», monologen om den middelaldrende kvinnen som bryter opp fra sitt gamle liv og begynner på nytt i Helles.

– Jeg spiller kanskje for 30 personer hver gang, og etterpå serverer jeg gresk mat, sånn at publikum få reist til Hellas, de også

Hun ler.

– Men det er jo litt morsomt, midt i monologen kan det være noen i publikum som påpeker at kålstuingen holder på å brenne seg, og da må jeg bort og røre i grytene. Det er klart, økonomisk går nok vinninga litt opp i spinninga, siden jeg må kjøpe inn mat, men jeg synes det er så gøy med dette kjøkkenteateret.

– Sort gjør oss syke

Eva har utdannelse fra Statens håndverk- og kunstindustriskole, Statens teaterhøgskole, samt Dramatiska institutet i Stockholm. I 1981 debuterte hun som billedkunstner. Bildene hennes er fargesterke og glade, ikke ulikt leiligheten på Ekely der hun skifter ut fargene på duker, puter og blomster etter årstidene. Hun møter oss nyforelsket og kledd i rødt. Lurte litt på hvilken farge hun skulle velge med tanke på bildene, og endte opp med rødtoner.

Hun tror at farger har en helbredende kraft. At sort gjør oss syke.

– Farger er mye viktigere enn folk tror. Nå har det vært flere tiår der alt er hvitt og grått hjemme hos folk. Samtidig går jo bruken av antidepressiva opp. Fargene er jo nødt til å komme tilbake!

Nyforelsket

Hun har studert healing. Snakker om reading og Reiki med største selvfølgelighet. Forteller at hun under innspillingen av «Fanny og Alexander» satt som spåkone og sjekket horoskopet til de andre skuespillerne ved hjelp av et efemeride, en tabell som viser planetenes posisjon da du ble født. Kjæresten møtte hun for tre år siden, i healingsammenheng.

– Han var enkemann og jeg visste hvem han var. Hadde vært hos ham for en konsultasjon. Jeg ville sende ham en melding, men så kom jeg til å trykke på knappen for face time istedenfor, og plutselig snakket vi sammen.

Hun slår ivrig ut med hendene:

– Første gang vi var på tur samme fant jeg både firkløver og femkløver, og det ble jo ni, som var lykketallet hans. Det var nok ment at det skulle bli oss.

- Hvordan er det å bli forelsket når man er 70? Forandrer det seg, eller er følelsen den samme?

– Man blir akkurat like forelsket når man er 70 som når man er 17, sier Eva med begeistret ettertrykk.

– Man får sommerfugler i magen og vi følte oss begge to som 17 igjen da vi møttes.

- Å involvere seg med en ny mann i godt voksen alder, hva slags tanker gjør man seg?

– Det er jo litt morsomt, da. Spennende, sier Eva.

– Man har det samme behovet for nærhet, men det kommer tanker som: Er jeg bra nok? Man har komplekser for at man ikke skal duge. Det har tatt litt tid å innse at man faktisk kanskje duger. Det har gitt meg en veldig power, det at han vil ha meg. At jeg duger.

– Husk å ha venninner!

14. mars går dørene opp i Edvard Munchs atelier. Innenfor står Eva von Hanno, uten kålstuing denne gang. Hva tror hun selvstendige og sterke Oda Krohg har å si til dagens unge kvinner?

– På Odas tid måtte kvinnen gå i ett med tapetet, holde munn og føde barn. Men også i dag kan vi kvinner oppleve at uansett hva du gjør så blir det liksom ikke helt verdsatt. Jeg har kjent litt på det selv også. At mannens yrke liksom er viktigere.

Vi ber henne gi et råd til dagens unge kvinner. Eva er ikke i tvil om hva hun velger:

– Husk å ha venninner! Da jeg ble enke opplevde jeg at jeg sluttet å bli invitert hjem til par. Som enke er man plutselig en trussel mot parforholdet. Det er fort gjort å bli alene som kvinne når man blir eldre om man ikke har venninner.

SCENEVANT: Eva von Hanno utenfor Edvard Munchs atelier på Ekely. Innenfor den grønne døren skal hun spille «Oda - Satans kvinne», med premiere 14. mars. FOTO: Astrid Waller
SCENEVANT: Eva von Hanno utenfor Edvard Munchs atelier på Ekely. Innenfor den grønne døren skal hun spille «Oda - Satans kvinne», med premiere 14. mars. FOTO: Astrid Waller Vis mer

- Om hun skulle gitt et råd til seg selv som 20-åring, hva skulle det vært?

– Å stole på sin egen intuisjon, sier Eva.

– Det er så synd med unge piker som er oppdratt til å please, til å være snille og til ikke å lage problemer. Det ødelegger selvtilliten deres. Jeg fikk aldri lært meg å stå på egne ben eller se min egenverdi. Å spille Oda har vært veldig utviklende for meg. Hva slags roller fikk jeg før henne? Sykepleierske, budeie og bollespisende pike i Radioteateret.

Hun ler:

– I dag har jeg greid å finne noe av Odas fandenivoldskhet i meg selv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer