ANNA SKAVLAN: Mener det er viktig at modellbransjen har plass til jenter som ikke ser ut som alle andre. Foto: Roda Hermansen
ANNA SKAVLAN: Mener det er viktig at modellbransjen har plass til jenter som ikke ser ut som alle andre. Foto: Roda Hermansen Vis mer

Anna Skavlan

- Man kan bli mistenkt for å kun få jobber og oppmerksomhet på grunn av navnet

Anna Skavlan kom seg inn i modellbransjen ved et lite push fra kusinen Jenny. Selv håper hun å bidra til å gi jenter som ikke ser ut som alle andre, trua på seg selv.

De er unge. Og de er lovende. KK.no snakker med kvinner vi har trua på, om hvordan de kom seg dit de er i dag. I dag har vi pratet med modell Anna Skavlan (19).

For to år siden var Anna et nokså uskrevet blad for de fleste av oss, men den 12. september 2015 var hun plutselig på alles lepper. I alle fall de moteinteresserte av oss. 

Med gull og krystaller limt til ansiktet gjorde hun nemlig sin modelldebut på catwalken til motegiganten Givenchy under den prestisjetunge New York Fashion Week.

– Det er den villeste opplevelsen jeg har hatt noensinne – uten tvil, forteller hun til KK.no.

GJENNOMBRUDDET: Da Anna gikk ned catwalken for Givenchy under New York Fashion Week i 2015, var dette et av de mest gjengitte  antrekkene fra visningen. Foto: Reuters
GJENNOMBRUDDET: Da Anna gikk ned catwalken for Givenchy under New York Fashion Week i 2015, var dette et av de mest gjengitte antrekkene fra visningen. Foto: Reuters Vis mer

– Jeg var i New York en uke og tilbrakte utallige timer på Givenchy-atelieret. For meg var det nesten like stort som å gå visningene – det å se en slik produksjon fra innsiden.

- Alle menneskene, timene og dedikasjonen som går inn i å lage et femten minutters show. Den uken representerer et slags skille i livet mitt, og jeg ville ikke vært på samme sted uten.

Anna innrømmer at hun var veldig nøye med å ikke fortelle om debuten til noen i forkant, for hun visste at ting i denne bransjen fort kan snu, og at det er lite som skal til for at man ikke skal gå visningen likevel.

– Antrekket ditt kan til og med bli kuttet når du står i line-up, så jeg ville ikke «jinxe» det. Samtidig hjalp det veldig på nervene at ikke så mange visste om det, sier hun.

LES OGSÅ: Madeline (18) er modell med Downs syndrom 

Jenny var en pådriver

Men én som likevel fikk det med seg, var Annas kusine Jenny Skavlan, som spredte ordet til resten av Norge med å instagramme et skrytebilde fra catwalken. Og ifølge Anna, har faktisk Jenny vært en pådriver for at hun i det hele tatt fikk en fot innenfor bransjen.

– Jeg har helt siden jeg var barn fått høre at jeg burde prøve meg som modell. Sikkert fordi mamma var modell da hun var ung, og jeg var så høy og tynn og har aldri sett ut som alle andre. Men det var aldri noe jeg fulgte opp eller gikk aktivt etter, sier Anna.

– Så, da jeg var fjorten år var jeg på en Moods of Norway-visning, og fotograf Alexander Norheim kom opp til meg og spurte om jeg var kusinen til Jenny Skavlan.

LES OGSÅ: Ulrikke skal ha fått sparken fra Louis Vuitton fordi hun var for stor

HADDE IKKE PLANER OM Å BLI MODELL: Anna syns det er spennende å gjøre modelloppdrag, men vet ikke hva framtiden bringer. Kanskje noe med film? Foto: Roda Hermansen
HADDE IKKE PLANER OM Å BLI MODELL: Anna syns det er spennende å gjøre modelloppdrag, men vet ikke hva framtiden bringer. Kanskje noe med film? Foto: Roda Hermansen Vis mer

- Dette er et spørsmål jeg har fått noen ganger, men dette var første gang noen spurte uten at jeg hadde introdusert meg først. Det viste seg at Jenny hadde vist bilder av meg til modellbyrået Team, og de var interesserte i å møte meg.

Fordi hun var usikker på om modellbransjen var for henne, tok det riktignok nesten to år til før Anna signerte med Team. Så ble hun liggende og marinere – som hun sier det selv – i arkivet deres helt fram til hun gjorde Givenchy-visningen.

– Jeg fikk en veldig intens førstegangsopplevelse, og det var først med denne visningen jeg følte jeg kunne begynne å snuse på yrkestittelen ‹‹modell››.

LES OGSÅ: Thea Sofie Loch Ness (20): Den nye skuespillerstjerna!

Fem fester i uken

Selv om hun sier at hun fortsatt tar ‹‹modell››-tittelen med en klype salt, har modelloppdragene strømmet på for Anna etter Givenchy-visningen. I tillegg har hun skrevet mye for motemagasinet ELLE – noe som er mer i tråd med det hun egentlig hadde tenkt å bli, nemlig å studere journalistikk.

Det som ifølge Anna overrasket henne mest ved å jobbe i motebransjen – og som også sliter henne ut, er ikke presset om å hele tiden ivareta en spesiell look, men faktisk alt det sosiale som kommer med.

– Frokoster, lunsjer, middager, cocktails og fester – det er noe hver eneste uke. Selvfølgelig trenger jeg ikke å dra, men når jeg har gått fra å sjelden bli invitert på fest til å bli invitert på fem stykker i uken, så er jeg ikke så vanskelig å overtale, ler Anna.

– Jeg synes riktignok det er kjempegøy, men jeg har også måttet bli flink til å holde av tid til å være alene og gjøre ting som er viktig for meg.

LES OGSÅ: - Et strategisk trekk av motehuset å bruke disse modellene

Tyngden av navnet

Når KK.no snakker med Anna befinner hun seg i Los Angeles, for en liten time-out – eller ‹‹change of scenery››, som hun selv kaller det for.

– Jeg trengte å komme meg ut av Oslo, hvor jeg jobber mest, og gjøre noe helt nytt. Her bor jeg med noen familievenner, jeg trener, spiser sunt og skriver. Det er veldig deilig å ikke trenge å promotere meg selv og opprettholde et persona, som bransjen fordrer at jeg må i Oslo, sier hun.

– Her kjenner jeg kun en håndfull mennesker og møter nye folk hver eneste dag, som ikke vet noe om meg eller familien min, og det er veldig deilig.

Anna innrømmer at hun innimellom har kjent på nettopp tyngden av det å ha et kjent navn.

– Jeg elsker hele familien min og vi har alltid hatt et veldig tett forhold, og etter hvert som jeg har fått mer oppmerksomhet er det veldig betryggende å ha mennesker rundt meg som har opplevd det samme. Men noen ganger kjenner jeg på at jeg ikke kun skal bære mitt eget navn, men et familienavn, og det kan være en skummel tanke, sier hun og fortsetter: 

– Man kan bli mistenkt for kun å få jobber og oppmerksomhet på grunn av navnet, og det er det vanskelig å gjøre noe med. Men samtidig hadde jeg vært dum om jeg ikke tok de sjansene som bakgrunnen min har gitt meg. Jeg er ung og har mye tid til å prøve meg fram, og mine ambisjoner går lengre enn Oslo, og så fort man kommer utenfor Norge er det ingen som bryr seg om hvem familien min er.

LES OGSÅ: Jenny Skavlan: - Vi bommer litt på gaver i vår familie

Den store kjærligheten

Når det gjelder Annas ambisjoner, forteller hun at de på sikt nødvendigvis ikke ligger innenfor motebransjen. Faren hennes er manusforfatter og filmprodusent Petter Skavlan, og hun forteller at siden hun var gammel nok til å sitte oppreist og se på en skjerm, har han vist henne film.

– Det er mitt livs største kjærlighet – klisjé nok, ler hun.

– Så når jeg legger modellskoene på hylla vil jeg jobbe med film. Ikke nødvendigvis lage film, men jeg vil utforske hvordan og hvorfor andre mennesker gjør det. Drømmen er en dag å kunne skrive om film og leve av det. Jeg vil kunne skape og formidle noe basert på mine tanker og ideer, og ikke bare være noe basert på utseende og personlighet.

Men enn så lenge, så blir Anna i modellbransjen litt til. Etter at hun er ferdig i Los Angeles, skal hun blant annet til Paris for å jobbe, før flere oppdrag venter i Oslo til høsten.

Anna sier at i og med at hun har et spesielt utseende, føler hun at det er viktig at sånne som henne også er i bransjen, for å vise at det også er plass til de som ikke ser ut som alle andre.

Derfor ser hun opp til modeller som Molly Bair, Natalie Westling, Greta Varlese og Hanne Gaby Odiele, som også har utmerket seg med utradisjonelle looker.

– Jeg vet selv hvor vanskelig det kan være i begynnelsen når man ikke er tradisjonelt vakker eller superfotogen, og jeg har ofte mistet motet og følt at bransjen ikke vil ta meg inn. Da har det vært viktig for meg å se utradisjonelle ansikt på magasinforsider og catwalken, for å se at det kan være en plass til meg, sier hun.

– Og akkurat dette er ikke viktig kun for de som jobber som modell, men for alle unge jenter som føler at de ikke ser ut som alle andre. Jeg håper at jeg selv en dag kan gi andre jenter samme fine følelse.

LES OGSÅ: Cecilie Kåss Furuseth: - Etter alt som har skjedd er jeg stolt over å ha det bra

Seks kjappe

– Om vi ser inn i krystallkula – hvor er du om ti år?

– Jeg er ferdig som modell, men verdsetter alle minnene. Jeg lever av å skrive om film og mennesker – og kan svare noe helt annet om jeg blir stilt dette spørsmålet igjen.

– Hva vil du råde andre unge lovende jenter/damer til for å oppnå drømmene sine?

– Først og fremst – bare gjør det. Prøv å være utadvendt og selvsikker, og om du ikke er det, er det bare å late som. Ingen merker forskjell uansett.

– Den største smellen til nå?

– Da strobelyset i russebussen min falt ned og slo meg i hodet.

– Hvordan motiverer du deg på en dårlig dag?

– Jeg spør katten min, Herkules, om støtte – og får det.

– Hva er du mest stolt over å ha oppnådd på veien, og hva angrer du mest på?

– Jeg er stolt over å ha bygget et nettverk og blitt kjent med så mange fantastiske mennesker. Jeg angrer mest på at usikkerhet og overtenking holdt meg tilbake fra å gjøre det tidligere.

– Hvem drømmer du om å få fem minutter med?

– Meg selv da jeg var tretten. Den stakkars lille jenta ville hatt godt av å vite at alt kommer til å løse seg til slutt.

LES OGSÅ: «Innafor»-Emma Clare om kritikken: - Moralisering blir helt feil for meg

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: