Friår i sola:

- Man kan faktisk stikke av fra alt

Mariann Willumsen (52) reiste fra revisorjobben i Bodø, for å bli fjellgeit på Granca i fem måneder.

NYE HORISONTER: - Vi ser andre ting enn folk flest. Vi bruker guidebøker, apper og spør folk. Det er morsomt å stå toppene og gjenkjenne landskap vi har gått i tidligere, sier Mariann. Her sammen med mannen og datteren. FOTO: Privat
NYE HORISONTER: - Vi ser andre ting enn folk flest. Vi bruker guidebøker, apper og spør folk. Det er morsomt å stå toppene og gjenkjenne landskap vi har gått i tidligere, sier Mariann. Her sammen med mannen og datteren. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

- Det handler om å ta grep og bestemme seg, sier Mariann og slenger brune legger opp på den hvite plaststolen.

Hun sitter på terrassen utenfor leiligheten hun og mannen Per Helge leier på soløya Gran Canaria. Sol og havutsikt er inkludert. En stor kontrast til været i hjembyen Bodø.

Som kvinner flest løp Mariann i hamsterhjulet. Med full jobb, barn som skulle hentes og kjøres på aktiviteter. Hund som skulle luftes og en vaskemaskin som gikk konstant.

- Man kan stikke av

- Man tenker kanskje at det ikke går an å stikke av fra alt. Men det er mulig hvis man planlegger litt, smiler den karamellbrune Mariann.

Hun stiller i utringet hvit og blå kort kjole. Til tross for at kalenderen viser vinter og mørketid hjemme i Bodø.

- Gevinsten er å komme tilbake med oppladede batterier. De kan fort tømmes når hverdagen består av mange «må» og «bør» sier spesialrevisoren i skatteetaten, som vifter med nylakkerte lyseblå tånegler. Å gå til pedikyr er en del av «boost-pakken».

EVENTYR: - Hver dag er en oppdagelsesferd, vi finner frodige landskap, spennende huler og strender hvor det knapt er folk, sier Mariann. FOTO: Privat
EVENTYR: - Hver dag er en oppdagelsesferd, vi finner frodige landskap, spennende huler og strender hvor det knapt er folk, sier Mariann. FOTO: Privat Vis mer

Blanke ark og fargestifter

- Mange tror at Gran Canaria er kjedelig med noen overfylte strender og tørt landskap. Men jeg har ikke kjedet meg et sekund, sier Mariann, som knapt sitter i ro.

Hun elsker nye opplevelser, utfordringer og natur. Mannen Per Helge Grindheim (52) pendler noen uker om gangen. Mens Mariann våkner opp til sol, blanke ark og fargestifter hver dag i fem måneder. Ingen kontorstol venter på henne. Det gjør derimot grønne pinjeskoger, vulkankratere, bananplantasjer og venninnen Hanne Aasen ( 52).

Hanne har også har tatt en time out fra jobben, som miljøterapeut i Mandal. De to lysluggede damene i shorts, fyker avgårde i den hvite leiebilen på svingete fjellveier, når datteren Mariell (12) er trygt levert på den norske skolen i Arguineguin.

Man må ikke vente på å bli syk, eller møte veggen før man tar en time out. Tvert om, lad opp før det går tomt, er Marianns filosofi.

- Det beste er å våkne hver morgen og selv bestemme hva man skal fylle dagen med, sier Mariann Willumsen ( 52) som til daglig bor i Bodø. Venninnen Hanne asen ( 52) bor på på Sørlandet, i Mandal. FOTO: Privat
- Det beste er å våkne hver morgen og selv bestemme hva man skal fylle dagen med, sier Mariann Willumsen ( 52) som til daglig bor i Bodø. Venninnen Hanne asen ( 52) bor på på Sørlandet, i Mandal. FOTO: Privat Vis mer

Økonomi og planlegging

- Men, hva med økonomi, jobb og alt det andre vi bare «må»?

- Man må planlegge. Vi har satt til side penger hver måned i to år. Jeg har en grei sjef, som var åpen for at vi skulle få dette til. Vi frøs avdrag på lån de fem månedene vi er bortreist, og har leid ut ferieboligen vi har utenfor Bodø.

Både Mariann og Per Helge har spart opp ferier og avspasering og tar permisjon uten lønn. Sønnen Fredrik (19) passer hunden og huset hjemme. Han og storebror Phillip (22) skal også komme ned et par uker.

Da blir det surfing i Las Palmas og overnatting ute på en øde strand. Yngstebarnet Mariell (12) er med mor i alle fem månedene. Hun får nye venner, lærer spansk og drar på leirskole oppe i fjellene.

FORNØYD: Mariell (12) er kjempefornøyd med et avbrekk fra skoleåret i Bodø, går i klasse på 13 elever på den norske skolen på Gran Canaria, hvor hun raskt fikk nye venner. FOTO: Privat
FORNØYD: Mariell (12) er kjempefornøyd med et avbrekk fra skoleåret i Bodø, går i klasse på 13 elever på den norske skolen på Gran Canaria, hvor hun raskt fikk nye venner. FOTO: Privat Vis mer

Venninnen ville også ta en time out

Da venninnen Hanne skjønte Mariann var klar for en time out på Gran Canaria, bestemte hun seg for å gjøre det samme. De to ble kjent på den samme øya for 11 år siden, da de hadde barn i samme klasse på den norske skolen.

Den gangen hadde Mariann og mannen fødselsperm med Mariell, og storebrødrene var 8 og 11 år. Det ble ikke bare fødselsperm, men også bryllup ved havet i strålende solskinn på Mariann og Per Helge den gangen for 11 år siden.

- Om man ikke har noen å reise med, blir man lett kjent med andre her nede på Gran Canaria. Det fins turgrupper, og mange slags aktiviteter å delta på, sier Mariann, som i tillegg til cross-fit og ridetimer, sammen med datteren Mariell, også blir kjent med andre foreldre på skolen og folk i turgrupper.

Mariann valgte å ikke ta med jobben ned til Kanarieøya, da hun vil nyte mest mulig tid ute. FOTO: Privat.
Mariann valgte å ikke ta med jobben ned til Kanarieøya, da hun vil nyte mest mulig tid ute. FOTO: Privat. Vis mer

Trygghet og frihet

Mariann og mannen Per Helge har alltid likt å reise og å være aktive. Før de fikk barn var de tre måneder på rundreise i Østen. Med barn ble det turer til Italia og Frankrike.

- Gran Canaria er så enkelt. Det er greit med norsk skole og veldig trygt på alle måter. Weekend-turer til Las Palmas, som har blitt en mer spennende spansk by, er også topp, sier Mariann, som ser mer av øya enn mange med årlig klippekort til Granca.

Til og med en spektakulær tredagers tur over øya har de fått med seg. Men Mariann kan faktisk slappe av i blant også. Med en hvit sandstrand, på solseng med en fargerik smoothie, mens hun venter på at datteren kommer fra skolen.

- Noen vil jo også kunne ha med jobb eller studier hit ned, siden det meste foregår på pc. Men for meg var ikke det et alternativ. Jeg ville heller spare penger på forhånd, siden jeg elsker friheten med å våkne om morgenen og bestemme selv hva jeg skal gjøre den dagen, sier Mariann Willumsen, som har skjønt hvordan hun skal fylle opp energibeholderen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer