Skilsmisse

- Man kan føle seg som et såret barn

Å bli skilsmissebarn i voksen alder kan være svært traumatisk.

SKILSMISSEBARN I VOKSEN ALDER: Det kan være fryktelig vondt å få vite at foreldrene dine skal skilles, også i voksen alder.
SKILSMISSEBARN I VOKSEN ALDER: Det kan være fryktelig vondt å få vite at foreldrene dine skal skilles, også i voksen alder. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det veldig mange som har vokst opp med skilte foreldre, med for eksempel annenhver helg hos pappa eller mamma. Og selv om det er svært traumatisk, er det blitt en normalitet for de som er vokst opp med dette. Men hva skjer når du blir skilsmissebarn i voksen alder? 

Eva Tryti, som er psykologspesialist, forklarer at det kan gjøre at man føler man blir kastet tilbake i barndommen.

- Det kan være en traume, rett og slett. Det gjør vondt og man kan føle at man må holde maska, selv om man kanskje føler seg som et såret barn. Man er selvfølgelig ikke så sårbar som når man var barn, men den trygge familieenheten er ikke der lenger, og det er tøft, sier hun. 

Bianca Schmidt, som er gestaltterapaut ved Gestaltsenteret i Oslo, forklarer forskjellene. 

- Det er flere forskjeller mellom barn og voksne som skilsmissebarn. Som voksen så har du flyttet hjemmefra. Du har mange års erfaring og selvfølgelig forventning til at foreldrene dine er sammen. Det er trygt å vite at du alltid kan reise tilbake til barndomshjemmet. Når det plutselig blir et brudd, så kan illusjonen om trygghet bli brutt. Opplevelsen av å ha et trygghetsnett brytes, forklarer hun. 

Brudd på rutiner og trygghet gjør vondt uansett alder. I tillegg forklarer Tryti at det er vanskeligere å holde seg nøytral. 

- Mange føler seg strukket mellom foreldrene, og et det blir et brudd i det livet du er vant til. Det er svært vanlig å føle på den smerten, selv om man er voksen. Kanskje barndomshjemmet blir solgt, og bare det gjør at man ble lei seg.

LES OGSÅ: Skilsmissebarn skiller seg oftest

- Man føler et stort ansvar

Når du er barn, er ofte fokuset på hvor vondt det er for deg. Men når du er voksen og har ditt eget liv, kan man fort føle at man må passe på foreldrene sine. Tryti forklarer at det er viktig å sette grenser.

- Når man er voksen får man mer medfølelse for foreldrene, og man kan føle et stort ansvar. Kanskje mor blir forlatt etter mange år som hjemmeværende husmor, og sliter med regninger. Man kan føle at man må hjelpe foreldrene både økonomisk og sosialt, sier hun og legger til: 

- Når man vokser opp så går man gjennom mye vanskelig. Man skal finne bolig, finne kjæreste og kanskje man har fått barn selv. Hvis man må pleie gamle foreldre i tillegg så kan det bli en stor utfordring. 

Selvfølgelig skal man hjelpe foreldrene sine masse i starten. Det er jo de som har hjulpet deg hele livet. Men når alt kommer til alt, så er det ikke barnas hjelp de virkelig trenger, forklarer psykologen. 

- Sett grenser. Du kan ikke gjøre alt for foreldrene dine. De må få seg hjelp andre steder, for eksempel hos en terapeut. I dag kan de etterhvert melde seg inn på datingsider og hva som helst. En stund kan du hjelpe mye men så sette grenser, selv om det er tungt, råder hun. 

LES OGSÅ: Finnes det lykkelige skilsmisser?

FØLER AT MAN MÅ PASSE PÅ FORELDRENE: Når du er voksen og har ditt eget liv, kan man fort føle at man må passe på foreldrene sine. Foto: Shutterstock / Nikodash
FØLER AT MAN MÅ PASSE PÅ FORELDRENE: Når du er voksen og har ditt eget liv, kan man fort føle at man må passe på foreldrene sine. Foto: Shutterstock / Nikodash Vis mer

Færre som skiller seg

Det er ingen hemmelighet at det er flere som skiller i moderne tid, enn i gamledager. Psykologen forklarer hvorfor hun tror det er slik. 

- Før i tiden var det nesten ingen som skilte seg. Da skulle du holde ut uansett, men nå er det flere. Vi lever lenger nå, og vi har større forventninger til alderdommen. Vi vil nyte våre siste år så mye som mulig i dag, sier hun. 

Men statistikken har faktisk gått nedover siden 2004, ifølge Statistisk Sentralbyrå. I 2015 var det 250 færre skilsmisser, om lag 300 færre separasjoner og 150 færre inngåtte ekteskap enn året før.

Men selvfølgelig er svært mange som fremdeles skiller seg, også i ganske voksen alder. Har du foreldre som går fra hverandre er dette gestaltterapautens beste råd:

- Hvis man kommer i en situasjon hvor mor og far går fra hverandre og man kjenner det gjør vondt, så handler det faktisk om å ta de følelsene på alvor. Ikke tenk at man ikke kan føle at det er vondt, selv om man er voksen, sier hun.

Videre sier Schmidt at det krever mye tid og aksept. 

- Jobb med deg selv og tenk at det ikke er noe du kan kontrollere. Ikke noe vits å prøve å tvinge foreldrene sammen igjen. Mange tenker at foreldrene har gjort det mot deg, men livet til foreldrene dreier seg ikke bare om barna lenger. Det kan være tøft og virkelig en løsrivelsesprosess som er hard. 

LES OGSÅ: Derfor skiller vi oss

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer