Sparetips

- Mange bruker altfor mye penger på ferie - og penger de ikke har

Ble Norgesferien dyrere enn forventet? Her er noen gode råd!

TA TAK: Det aller viktigste man gjør etter en periode med altfor høyt forbruk, er å iverksette sparetiltak med én gang. Ikke utsett problemet i uker eller måneder - det forverrer bare situasjonen. FOTO: NTB Scanpix
TA TAK: Det aller viktigste man gjør etter en periode med altfor høyt forbruk, er å iverksette sparetiltak med én gang. Ikke utsett problemet i uker eller måneder - det forverrer bare situasjonen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Som en følge av koronapandemien har vi i år vært nødt til å legge sommerferien til eget land. Kanskje ikke det verste som kunne skjedd oss nordmenn - i Norge er vi tross alt velsignet med vakre fjell, fjorder og frodig natur så langt øyet kan se.

Toppturer, teltovernattinger og søken etter skogens ro florerer i sosiale medier. De fleste av oss har faktisk omfavnet denne friskusmuligheten til det fulleste. Men, er lommeboka like fornøyd?

Det er jo ikke til å stikke under en stol at Norge er et relativt mye dyrere ferieland enn de stedene hvor man gjerne pleier å dra til ellers. Og kanskje er du en av dem som sitter igjen med klump i halsen og bakoversveis i nettbanken etter endt ferie?

Mulig å gjøre det dyrt

Du er i så fall ikke alene om det, skal vi tro forbrukerøkonom i Sparebank1 og «Luksusfellen»-programleder Magne Gundersen. Vi har alltid de som bruker altfor mye penger - og penger de ikke har, på ferien sin.

Han er likevel usikker på om Norgesferie vil koste oss dyrere enn hva det ville vært på hvilken som helst annen ferie. Man bruker sannsynligvis mindre her til lands enn på de greske øyene.

- Årsaken til det er fordi man i Norge gjerne sover på en hytte man har gratis tilgang til, eller overnatter hjemme hos slektninger, slik at man slipper å betale for all overnatting og mat. For en familie på fire er det dessuten mye billigere å kjøre bil til feriedestinasjonen enn å ta fly, sier Gundersen.

.... Men det er også mulig å gjøre det dyrt, understreker han.

- Overnatting, mat og reise er det som koster mest. En dyr utgift for barnefamilier er også diverse parker og aktiviteter. Er man på Sørlandet skal man til dyreparken og er man i Oslo er det Tusenfryd som gjelder.

Ta tak

- Hva er det første du vil anbefale folk å gjøre etter å ha brukt litt for mye penger på ferie?

- Når man ser at det er tomt og det ikke burde være det, blir man bekymret - med god grunn. Man blir stressa fordi regningene snart kommer, inntekten er kanskje litt dårligere på grunn av koronasituasjonen og andre vanlige utgifter må fortsatt betales innen forfallsdato. Det første du skal gjøre: Ta tak i det med en gang. Ikke la det bli liggende og lat som at problemet ikke er der eller tenke at det går over av seg selv, sier Gundersen.

Sett i gang, ta styringen og skap litt action. Venter du noen måneder, renter det på seg på kredittkortet ditt, purringene kommer og innkassokravene banker på døra.

- Kutt det ut

- Man kan dessverre ikke trylle frem ekstra inntekt på et blunk, så da må man finne andre måter for å komme à jour på pengefronten - og det er mange ting du ikke trenger å bruke penger på.

Spis deg ut av kjøleskapet, lag mat av de ingrediensene du finner i matboden og planlegg shoppestopp så langt det er mulig.

- Det er ikke sikkert at det er nok, så da må du kanskje kutte andre utgifter. Kvitt deg med de 100 ekstra tv-kanalene du har og si opp streaming-abonnementene dine - her er det nok mange familier som bruker godt over tusenlappen i måneden. Er du forresten støttemedlem på treningssenter: Kutt det ut.

Gundersen anbefaler på det sterkeste å gjøre dette hardt og brutalt. Bli fort ferdig i stedet for å holde på frem til jul.

- Hvis du er i en pengeknipe, må man tåle tøffe tak. Det skal koste litt og man må faktisk gjøre det som er nødvendig. Det blir verdt det til slutt.

Dårlige pengevaner

Mange av oss lider av dårlige pengevaner i hverdagen. Vi bruker mye penger på ting som vi ikke en gang tenker over. Kan man kutte ut disse sløseutgiftene, hvert fall for en periode, har man kommet langt på veien.

- Mange kjøper lunsj ute hver dag i stedet for å smøre seg niste. Vi kjøper kaffe og vann på kafé når man får vann gratis i springen og kaffe i automaten på jobb. Vi bruker også mye penger på potetgull, røyk, snus og uteliv.

- Det er utrolig mye penger å spare på småting. Som jeg nevnte tidligere: Slutt å bruk penger så langt det lar seg gjøre. Bruk klærne du har og spis maten du har.

Våre beste sparetips

KK-redaksjonen har tidligere tipset om hvilke metoder vi bruker for å spare litt ekstra penger i hverdagen. Dette var i fjor da flere merket seg at sommerferien var litt ekstra hard mot lommeboka.

– Hvis du ønsker å spare – enten det er 500 kroner, 1000 eller mer i måneden – så overfør de pengene til sparing med en gang du får lønn. Da ender du ikke en situasjon der du ikke har noe igjen til sparing når måneden er over fordi du har brukt opp alle pengene, tipset KKs journalist Jo Petter Furuhovde om.

Han gjør også storinnkjøp en gang i uka. På den måten planlegger han flere middager for flere dager om gangen og unngår dermed å måtte gå i butikken hver dag. Ingvild Kjøde, reportasjeleder, sitter også på et sparetips som er greit å vite når du skal handle.

– Benytt deg av bonusordningene på matbutikken!

Tenk deg nøye om

Flere av oss merker også at store deler av pengene vi tjener går til klær. Og selv om vi elsker gjenbruk, hender det at vi faller for noe nytt i butikk.

– Jeg tenker meg alltid nøye om før jeg kjøper klær – både fordi det tar opp plass og fordi overforbruk ikke er bra for miljøet. Om jeg kjøper et plagg og ikke bruker det innen returretten nærmer seg slutten, så leverer jeg det alltid tilbake. På den måten unngår jeg bomkjøp som bare blir hengene i skapet – pluss at det nesten føles ut som shopping, uten at noen penger blir brukt, sier utgavesjef Stine Therese Strand.

Skulle noe du ønsker å kjøpe deg være ganske dyrt, så tipser undertegnede om å sette opp et mål.

– Hver gang jeg sparer til en spesifikk ting oppretter jeg en ny konto i nettbanken med akkurat det navnet – for eksempel «Thailand» eller «kåpe». Jeg synes hvert fall det føles ekstra motiverende når jeg ser at jeg nærmer meg målet mer og mer for hver gang jeg setter inn penger! Ellers anbefaler jeg å sette en overkommelig sum på automatisk sparetrekk hver måned på lønningsdagen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer