Flyulykke:

– Mange har lurt på hvorfor jeg ikke døde av redsel under det frie fallet

Hvordan er det mulig å falle ut av et fly uten fallskjerm fra flere kilometers høyde og overleve?

OVERLEVDE FLYULYKKE: De tre kvinnene Vesna Vulovic, Larissa Sovitskaja og Juliane Köpcke overlevd flyulykker. FOTO: NTB Scanpix/ Getty Images
OVERLEVDE FLYULYKKE: De tre kvinnene Vesna Vulovic, Larissa Sovitskaja og Juliane Köpcke overlevd flyulykker. FOTO: NTB Scanpix/ Getty Images Vis mer
Publisert

Sete 19F står det på billetten til Juliane Köpcke. Det er julaften 1971, og 17 år gamle Juliane og moren går om bord i flyet fra Lima i Peru, til den lille byen Pucallpa. Dagen før har Juliane vært på skole­ball i Lima. Nå gleder familien seg til å være samlet i Perus regnskog, der Julianes foreldre jobber som biologer. Men høyt over regnskogen havner flyet i kraftig uvær. Et lyn treffer den ene vingen, og Juliane hører snart mennesker som hyler, og et brøl fra motorene som skal fortsette å plage henne i drømmene i mange år framover.

– Tuppen av flyet peker bratt nedover. Selv om jeg sitter ved et vindu, kan jeg se hele midtgangen fram til cockpiten, den er under meg, de fysiske lovene er opphevet, det er som et jordskjelv, nei, verre, skriver Köpcke i boken «Als ich vom Himmel fiel» (da jeg falt fra himmelen på norsk) som hun utga 40 år etter styrten.

Men det Juliane husker kanskje sterkest av alt, er morens ord ved siden av henne: «Dette er slutten. Nå er alt over.»

– Hun sa det rolig, nesten ton­løst, forteller Juliane i boken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer