Guro Fostervold Tvedten:

– Mange har sagt at jeg har ofret min karriere for ­Håvard

Spørsmålet Guro Fostervold Tvedten stilte seg etter at hun mistet jobben, var: Hvem er jeg om jeg ikke er programleder på tv lenger?

– Jeg savner ham når vi ikke er sammen. Han er min beste venn, sier Guro om Håvard. FOTO: Truls Qvale
– Jeg savner ham når vi ikke er sammen. Han er min beste venn, sier Guro om Håvard. FOTO: Truls Qvale Vis mer
Publisert

Det er ikke akkurat dét man ­lærer på journalistikk­høy­skolen: å bli forelsket i intervju­objektene sine. Jeg skjønte at jeg var i «trøbbel».

Året var 2005. Hun var journalist i TV 2 Sporten, han var publikums­favoritt og klar for å lose Norge gjennom flere seire i håndball-VM i Tunisia, med sin skuddsikre høyrearm fra venstrekanten.

Guro hadde egentlig takket nei til å jobbe under mesterskapet, men i siste sekund ble hun overtalt av kollegene sine til å dra. Hun var på høyden av karrieren sin da VM gikk av stabelen, var blitt et kjent fjes for det norske folk etter sportsanker-­jobben. Mange var også nysgjerrig på å vite hva hun holdt på med på fritiden.

Da hun ankom VM-byen rett etter åpningskampen, var kubjellene og de norske flaggene allerede i full gang med å kjempe om oppmerksomheten. Stemningen var det ingenting å utsette på, men Norges kantspill hadde dessverre ikke levd opp til de høye forventningene. ­Første oppgave for Guro: lage en kritisk reportasje om håndballguttas vingspill.

Da møtte hun Håvard. Og selv for den engasjerte idrettsutøveren var det vanskelig ikke å miste fokus et øyeblikk da den flotte blondinen med den sjarmerende moldedialekten gjorde sin entré. Det sa pang.

– Hun tok pusten fra meg. Det var ikke romantiske ­omstendigheter, men det var helt klart et ­eller annet der. Hun hadde hele pakka, sier ­Håvard Tvedten (42) om det første møtet.

– Jeg husker det første jeg sa til ham. «Oi, du er mye høyere i virkeligheten enn på tv!» Det var the first famous words.

Guro Fostervold Tvedten ler i telefonen.

– Han kom inn i livet mitt med den lekenheten jeg trengte, sier Guro Fostervold Tvedten om ektemannen Håvard, som er med i årets utgave av «Mesternes mester». Guro: Genser fra Kashmia, øredobber fra Ida Nilsen og private smykker. Håvard: Genser fra H&M.
– Han kom inn i livet mitt med den lekenheten jeg trengte, sier Guro Fostervold Tvedten om ektemannen Håvard, som er med i årets utgave av «Mesternes mester». Guro: Genser fra Kashmia, øredobber fra Ida Nilsen og private smykker. Håvard: Genser fra H&M. Vis mer

«Det nye stjerneparet»

Hun påstår at hun vanligvis ikke er så klisjé av seg, men legger ikke skjul på at hun følte en connection med Håvard med en gang. Hun visste ikke hva det var, men hun kjente det som en god følelse. Etter det første intervjuet fant de raskt tonen. Mellom slagene på pressetreffene endte Guro og ­Håvard alltid opp med å sitte på samme sted og prate.

Du vet når du merker at praten går så lett at du nesten føler du har kjent vedkommende hele livet? Sånn var det med Håvard.

– Det ble nok plantet et frø der som raskt vokste seg ­større. Jeg måtte bare snakke med sjefen min og rydde opp på hjemmebane først, sier Guro.

Håvard skyter inn:

– Jeg hadde jo tenkt å være singel, men det eskalerte ­veldig fort.

Og så var det selvfølgelig noen andre humper på veien. Guro trekker fram flere eksempler. En av dem var oppmerksomheten fra pressen. Allerede på vei til første ­besøk i Aalborg var det forsider og tabloide overskrifter om «det nye stjerneparet». De ble definert som kjærester lenge før de hadde funnet ut av det selv.

– Men så var det kanskje ikke noe sjakktrekk fra min side å møte Norges nyeste idrettsstjerne, som akkurat hadde stått i baris på dobbel midtside i VG. For oppmerksomhetens skyld burde jeg nok funnet en annen.

Hun humrer da hun snakker om det. Guro stilte aldri opp i intervjuer eller på den røde løperen der hun visste det kunne komme spørsmål om kjærlighetslivet. Hun var mer privat enn som så, og hadde jobbet hardt over flere år for å bli tatt alvorlig som journalist i en så mannsdominert ­verden som sportsjournalistikken var den gang.

– Men Håvard fikk meg til å ta ned «guarden» litt. Han sa det ikke var så farlig hva andre måtte mene hele tiden, og det hadde han jo helt rett i.

Familien Fostervold Tvedten er glad i store og lange helgefrokoster. Da lager de omelett, kakao og setter fram alt pålegget som finnes i kjøleskapet. Guro: Kardigan fra One & Other. Barna: Joggedresser fra Zara og beige genser fra H&M.
Familien Fostervold Tvedten er glad i store og lange helgefrokoster. Da lager de omelett, kakao og setter fram alt pålegget som finnes i kjøleskapet. Guro: Kardigan fra One & Other. Barna: Joggedresser fra Zara og beige genser fra H&M. Vis mer

16 år senere er de lykkelig gift og har to sønner sammen – Luka Tobias (11) og Daniel Leander (9).

– Den største oppdagelsen når det gjelder forhold og kjærlighet, er at det må være mitt ansvar å gjøre meg selv lykkelig. Og omvendt: Håvard er ansvarlig for å gjøre seg selv tilfreds. Ved å styrke seg selv styrker man også forholdet, sier Guro og fortsetter:

– Det betyr ikke at vi ikke skal bry oss om hverandre, men man har mer å tilby partneren og forholdet om man endrer tankegangen sin rundt dette.

– Har det noen gang vært ensomt å være gift med en som er så mye bortreist?

– Noen ganger, men vi har hatt mye tid sammen, og så har vi rukket å savne hverandre en del opp gjennom årene. Det tror jeg for så vidt bare har styrket forholdet vårt, og holdt liv i lidenskapen.

Guro er dessuten oppvokst med en bror som var profesjonell fotballspiller, og hun visste hva et toppidrettsliv krevde da hun gikk inn i det.

Hun trekker likevel fram en opplevelse som har satt sine spor – da hun fødte deres første barn på et spansk privat­sykehus og Håvard måtte dra for å spille Champions ­League-kamper kun fire dager etter fødselen.

– Da følte jeg meg alene. Det var et mareritt.

– Hvordan da?

Jeg var akkurat blitt forløst ved keisersnitt og fikk et barn med kolikk som bare gråt og gråt. Det var ingen som kom inn på rommet mitt, og jeg var i sjokk. Jeg hadde jo ­aldri hatt en baby før! Det var minst like stressende for ­Håvard, som så hva han forlot.

Dette var første gangen i løpet av hans karriere han hadde tre bortekamper på rad. Det måtte jo selvfølgelig skje da Guro lå helt alene på et sykehus der de snakket et språk hun ikke behersket fullt ut.

– Da jeg fødte mitt andre barn i Molde, kunne jeg ikke forstå hvor fantastisk det var. Jeg hyller det norske helse­vesenet og måten jordmødrene håndterer fødende på. Det har jeg tenkt mye på i ettertid, sier Guro engasjert.

– Jeg var ganske langt nede

46-åringen slår meg som en klok og reflektert dame som har valgt å gå inn i de store spørsmålene i livet. Hun virker trygg på seg selv og nevner opptil flere ganger at hun nå er på et godt sted.

Det som fyller mesteparten av dagene hennes, er pod­kasten «Guro & Guru», som hun har sammen med terapeut Caspar Seip (70). Gjennom humor, egne erfaringer og ­lytternes historier kurser de lytterne til å bli gode på å ha det dårlig. Sammen diskuterer de alt fra krøll i barneoppdragelsen til spiseforstyrrelser og alkoholproblemer. Og hvordan man håndterer uro i hverdagslivet.

Det var også Caspar som hjalp Guro over kneika den gangen hun trengte det som mest. Da hun plutselig mistet jobben sin som programleder i Viasat.

Jeg var ganske langt nede den gangen jeg banket på døren hans. Jeg følte jeg hadde gjort alt jeg kunne for å få det bra, men ingenting ­fungerte. Det var nesten så jeg gjennomgikk en identitetskrise – hvem var jeg egentlig når jeg var en som kunne bli oppsagt? Hvem var jeg om jeg ikke var ­programleder på tv lenger?

Guro: Kardigan fra Pia Tjelta, topp fra One & Other. Barna: Strikkegensere fra Zara og joggebukser fra H&M. Håvard: Egne klær og ringer fra Tom Wood.
Guro: Kardigan fra Pia Tjelta, topp fra One & Other. Barna: Strikkegensere fra Zara og joggebukser fra H&M. Håvard: Egne klær og ringer fra Tom Wood. Vis mer

Da hun møtte Caspar, fikk hun nesten den samme åpenbaringen som hun fikk da hun møtte Håvard – bare på en ny måte.

– Caspar kom inn i livet mitt på et perfekt tidspunkt. ­Livet er kaotisk, vilt og brutalt, men han lærte meg at man må gå mot smerten, ikke løpe fra den. Det ligger ubrukte ressurser gjemt i oss alle, som tar oss gjennom det vanskelige hvis vi tar sjansen på å romme uroen mer enn å snakkeom den.

Da Guro etter et halvt år var ferdig hos Caspar, hadde det utviklet seg et vennskap mellom de to. Hun klarte ikke å slippe tak i denne mannen, og hadde et brennende ønske om at flere skulle få ta del i Caspars tankegods.

Slik kom ideen om å starte en podkast sammen.

Det føles så meningsfullt å dele det jeg har lært med andre. Tusenvis av mennesker hører på podkasten vår hver uke, og jeg får daglig tilbakemeldinger fra lyttere om at vi har forandret livet deres, eller at vi er en viktig kilde til ro. Det betyr alt.

- Vi ler utrolig mye sammen

Guro og Håvard er opptatt på hver sin kant. Nå om dagen er Håvard aktuell som en av deltakerne i årets ­«Mesternes mester» på NRK. Fire år etter at han bestemte seg for å legge håndballen på hylla, får han endelig ­konkurrere igjen.

Guro snakker om deltakelsen til mannen med stolthet. Hun blir glad av å se Håvard på tv-skjermen hver fredag – spesielt siden han framstår slik hun kjenner ham aller best: varm, god og med masse humor.

– Jeg er kjempestolt, men det er jeg alltid av ham. Han er den råeste fyren jeg kjenner!

– 16 år som kjærester og fortsatt forelsket. Hva er ­suksessoppskriften?

Guro ler igjen.

– Jeg tror det må være humor jeg, altså. Vi ler utrolig mye sammen. I tillegg prioriterer vi tid og gir hverandre stor frihet.

– Vi har aldri hatt en konkurranse om hvem som rydder mest eller hvem som tar oppvasken. Sånne samtaler foregår ikke hos oss, det har det ikke gjort på 16 år. Vi stoler på at begge bidrar så mye i familielivet som vi kan. På den måten dreper vi ikke forholdet med konflikter.

– Krangler dere aldri?

– Jo, jo, jo! Selvfølgelig gjør vi det, og jeg blir jo irritert på Håvard, og han på meg. Det er en del av det å dele livet med noen. Men fordi bakdøren er låst, så er vi trygge på at en utblåsning ikke får forholdet til å ramle over ende. Og så blir vi fort venner igjen. Jeg vil jo helst være sammen med denne kule fyren hele livet, så da blir jeg motivert til å ordne opp i ting.

– Oi, du er mye høyere i virkeligheten enn på tv, var det første Guro sa til Håvard da hun skulle intervjue ham i 2005.
– Oi, du er mye høyere i virkeligheten enn på tv, var det første Guro sa til Håvard da hun skulle intervjue ham i 2005. Vis mer

– Mange har sagt at jeg har ofret min karriere for ­Håvard

Guro drar fram en episode fra dagen før. Da hadde ­Håvard reist hjemmefra klokken 06 om morgenen og kom ikke hjem før i 22-tiden om kvelden. Så fort han tok i håndtaket i ytterdøren nede, tenkte Guro: «Yes!!!»

– Jeg savner ham når vi ikke er sammen. Han er min ­beste venn. Vi er faktisk det paret som digger å ha hjemmekontor – da kan vi spise lunsj sammen midt på dagen og ­kline litt på kjøkkenet, ler hun.

Guro er pratsom av natur, og med sitt vinnende vesen sprer hun fort latter og glede rundt seg. Som kona til en av verdens beste håndballspillere er hun godt vant til en til­værelse litt utenfor det typiske A4-livet.

De levde i et avstandsforhold i halvannet år før de endelig kunne flytte sammen som kjærester. Under den perioden reiste Guro til Aalborg i Danmark annenhver uke for å besøke ham.

Det var jo helt berusende, samtidig som det var helt grusomt. Når man er så forelsket i en annen person, vil man være sammen hele tiden. Oppleve hverdagen, gå på kino og handle i butikken.

De snakket sammen i timevis på telefonen hver dag. Hun var med ham inn i dusjen og ut igjen, gjennom matbutikken, i bilen på vei hjem og da de skulle legge seg.

– Vi sov ikke før langt på natt fordi vi lå og skravlet. ­Neste morgen våknet jeg ofte av at telefonen lå og pep ved siden av meg.

Guro beskriver forelskelsen som intens og altoppslukende. Akkurat som på film. Hun som egentlig har vanskeligheter med å ta valg, visste med en gang at dette var det eneste ­riktige.

– Jeg må jo alltid se ting fra hundre forskjellige sider før jeg bestemmer meg, men dette var annerledes. Jeg visste at det var oss, smiler 46-åringen.

– Var det noen utfordringer med avstandsforhold?

Jeg kjente på sjalusi i starten, fordi det var så lange perioder hvor vi ikke så hverandre. I begynnelsen skal man bli kjent, og da er det vondt å kjenne på usikkerheten en sånn avstand forsterker.

Guro tror sjalusi er en av de mest skambelagte følelsenevi har.

– Det sier jo først og fremst noe om en følelse av mangel på kontroll. For oss tror jeg det førte til at vi ganske tidlig måtte finne et språk for følelsene våre, som vi gjennom årene bare har fått styrket. Disse tingene ordnet seg jo selv, da den første crazy perioden var over og vi sto på en sikrere grunn i forholdet.

Etter hvert ble de samboere. Først i ­Spania, før de flyttet sammen til Danmark. Endelig kunne de bli samboere på ­ordentlig, samtidig som han satset fullt på karrieren. Da de ankom Danmark, hadde de én sønn på et og et halvt år og en på tre uker.

Mange har sagt at jeg har ofret min karriere for ­Håvard, og det er klart, det ligger et offer her. Men jeg har valgt å se på det på en helt annen måte. Jeg har fått det jeg alltid har drømt om – å være sammen med en jeg elsker å være sammen med. Og jeg har opplevd ting jeg aldri ville fått oppleve uten at jeg satset alle kort på Håvard.

– Familien er helt klart min største prestasjon, og det jeg er mest stolt av, sier ektemannen Håvard. Guro: Kåpe fra H&M, genser fra Kashmina, egne jeans og sko fra Diemme. Håvard: Frakk fra Frislid, egne klær og boots fra Blackstone. Barna: jakker fra Fleicsher Couture og lue fra Ralph Lauren.
– Familien er helt klart min største prestasjon, og det jeg er mest stolt av, sier ektemannen Håvard. Guro: Kåpe fra H&M, genser fra Kashmina, egne jeans og sko fra Diemme. Håvard: Frakk fra Frislid, egne klær og boots fra Blackstone. Barna: jakker fra Fleicsher Couture og lue fra Ralph Lauren. Vis mer

Hun uttrykker flere ganger at hun føler seg heldig og rik på erfaringer. Hun var modig da hun som 30-åring gikk for det hun følte var mest riktig.

– Jeg tok et steg til siden og fulgte hjertet mitt.

– Har du noen gang angret på de valgene du har tatt?

– Nei. Livet er for fantastisk og vilt og uoversiktlig til å angre på sjanser man har tatt. Jeg har møtt min sjelevenn og tort kaste alt jeg hadde i hendene for å få det til å fungere.

– Hva ga det deg?

– Jeg lærte at det er forskjell på å leve livet og å prøve å kontrollere livet. Da jeg møtte Håvard, kom erkjennelsen av at jeg må slutte å kalkulere alt som skal skje på min vei. Han kom inn i livet mitt med den lekenheten jeg trengte.

Verken gull­medaljer eller pokaler kan måle seg med deres kjærlighet

I dag er familien Fostervold Tvedten bosatt i et hus i ­Bærum. Etter fem fine år i Danmark bestemte de seg for å flytte tilbake til Norge etter at Håvard la håndballen på hylla. Det var et tøft valg for alle, og kanskje aller verst for Guro.

Hun elsket den danske tilværelsen, og sier hun ikke utelukker å flytte tilbake dit en dag om muligheten byr seg. I Danmark opparbeidet hun seg et nettverk som ikke hadde noe med håndballen å gjøre. Sine egne folk og folk som hun valgte – venninner, naboer, andre foreldre.

Hun ble supersprek av å trene på et «rufsete» trenings­senter og hadde i tillegg full oppmerksomhet på samhold og familie.

– I Danmark er de så inkluderende. Det var feiring, ­samhold, slekt og familie. Det var et fascinerende miljø å bli en del av.

– Og så var det ingen oppoverbakker der. Jeg syklet rundt på sykkelen min mens håret flagret, og jeg smilte. Det er sånn jeg tenker tilbake på de årene i Danmark.

Nå som de ikke lenger er nødt til å følge håndballens rigide rutiner lenger, nyter de mye tid sammen som familie. De har muligheten til å være mer spontane og kaste seg i bilen på en helgetur om de plutselig skulle få lyst til det.

– Mange har sagt at jeg har ofret min karriere for ­Håvard

Den beste kvalitetstiden hjemme hos Fostervold Tvedten er helgefrokosten – en tradisjon og et begrep både voksne og barn tar på høyeste alvor.

– Det beste guttene vet, er stor frokost. Da lager vi ­omelett, kakao og setter fram alt pålegget som finnes i kjøleskapet, på bordet. Så sitter vi der kjempelenge og spiser rundstykker og bare nyter.

– Det er så seriøst at om noen vil ha oss med på turer i marka for tidlig på dagen, må vi avslå fordi vi må jobbe oss gjennom store mengder pålegg først.

Guro ler.

– På fredager spiser vi taco, der vi også har en familiedrill på hva som skal settes på bordet. Så sitter vi sammen og ser gullrekka på tv. Vi liker helt enkle ting – det er så viktig for guttene. Og det beste jeg vet.

For Håvard er kona og barna uvurderlige. Verken gull­medaljer eller pokaler kan måle seg med deres kjærlighet.

– Familien er helt klart min største prestasjon, og det jeg er mest stolt av. Suksessen på håndballbanen kan ikke måle seg med at jeg har klart å skape en så fin familie, mener Håvard.

Hvilke planer har Guro framover?

– Caspar og jeg skal utvide «Guro & Guru»-universet, og jeg skal fortsette å jobbe med formidling for kunder. Men viktigst av alt: Jeg skal fortsette å være litt rebelsk, fortsette å ha galgenhumor på egne vegne, fortsette å være takknemlig for det livet jeg har og fortsette å knytte meg til mennesker som er helt forskjellig fra meg selv.

– Å?

Jeg har fått et så mye mer spennende liv ved å bli kjent med folk som er og tenker forskjellig fra meg. Nå som jeg er 46 år, skjønner jeg ikke hvorfor jeg ikke har gjort det før. Det gjør livet fargerikt og spenstig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer