Donald Trump

- Mange kan nok ha sympati med Trump her, fordi Clinton også vil akseptere senabort

Sånn helt på tampen tenkte vi det var greit med en liten oppfriskning av hva presidentkandidatene egentlig står for.

USA-VALGET: Valgdagen faller i USA alltid på tirsdagen etter den første mandagen i november. I år blir det altså den 8. november. Men hva står egentlig presidentkandidatene for?  Foto: Alca/AFP/Scanpix
USA-VALGET: Valgdagen faller i USA alltid på tirsdagen etter den første mandagen i november. I år blir det altså den 8. november. Men hva står egentlig presidentkandidatene for? Foto: Alca/AFP/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det nærmer seg valg i USA. Natt til 9. november norsk tid avgjøres det hvem som skal lede verdens mest innflytelsesrike land de neste fire årene, etter en lang kamp, som også har blitt kalt «tidenes styggeste valgkamp». 

Og det er ikke rart om du ikke har klart å følge med hele tiden. Debattene har vært mange og kontroversielle i forkant av valget - og spesielt har Donald Trumps utsagn om sitt noe alternative kvinnesyn vekket oppsikt verden over (les mer om det her).

Den republikanske presidentkandidaten har stadig plumpet uti det med utsagn som for det første fort flytter oppmerksomheten vår ørlite bort fra politikken, og som for det andre ikke alltid er like tydelig i formidlingen av hva han egentlig vil.  

LES OGSÅ: Disse kjendisene støtter Donald Trump

- Det er generelt litt vanskelig å vite hva Trump vil. Med ham har det vært en masse slagord, mens han ikke har vært så spesifikk på hvordan han skal klare å gjennomføre løftene sine, sier Alf Tomas Tønnesen, førsteamanuensis amerikansk kulturkunnskap ved Høgskolen i Volda.  

Trumps rival hos Demokratene er som kjent Hillary Clinton, som nok har fått hakket mindre oppmerksomhet enn sin motstander, tross noen skandaler her også. 

Og med skandaler og harde utsagn, har det kanskje vært lett å glemme hva de to presidentkandidatene egentlig står for. Derfor har vi fått med oss USA-eksperten på en aldri så liten gjennomgang av hva det er de to kandidatene står for. 

Skatt: 

USA-EKSPERT: Alf Tomas Tønnessen
 Foto: Per Straume, Høgskulen i Volda
USA-EKSPERT: Alf Tomas Tønnessen Foto: Per Straume, Høgskulen i Volda Vis mer

Vi starter med noe av det som opptar det amerikanske folk aller mest; personlig økonomi:

- Det som opptar folk mest er jo økonomien, sier Tønnessen. 

Clinton vil gjerne se at de rikeste betaler mer skatt, mens middelklassen betaler mindre. Hun vil gi mindre skatt til de mindre bedriftene så de kan gro fortere, og hun vil tette igjen smutthullene som de største firmaene benytter seg av, skriver hun på sin nettside.

- Trump vil senke skattene for de rikeste og mener det vil stimulere næringslivet. Clinton vil derimot ikke kutte inntektsskatten, og hun vil ha strengere reguleringer for å holde nivået slik som nå, forklarer Tønnessen. 

LES OGSÅ: Så mye kan du spare til pensjonsalder dersom du begynner i 20-årene

Abort: 

Gjennom årenes løp har Trump endret standpunkt i abortsaken. Tidligere har han fortalt i intervjuer at han «hater konseptet abort», men at han samtidig er «pro choice», ifølge Washington Post. Gjennom presidentkampanjen har han imidlertid kalt seg selv «pro life», altså er han imot abort.

Hillary vil derimot ha selvbestemt abort, også i de siste terminene. 

- Mange kan nok ha sympati med Trump her, fordi Clinton også vil akseptere senabort. Selv om man er for valget om abort, så vil jo de fleste at aborter skal unngås.  

LES OGSÅ: Ønsker mer åpenhet om abort 

Innvandring:

Trump vekket oppsikt da han tidlig i presidentkampanjen kunne fortelle at han ønsket seg en mur mellom Mexico og USA, som Mexico dessuten skulle ta regninga for, for å få færre illegale innvandrere inn i landet. 

- Det er jo allerede gjerder en del steder, og Trump vil det skal sørges for at ulovlige immigranter ikke får bli værende i USA. Mange av disse har blitt i USA lenger enn de tillatte tre månedene på turistvisum. Prosessen med å få oppholdstillatelse vil han at skal bli lengre, forklarer Tønnessen.  

Clinton ønsker på sin side å gjøre prosessen med å få oppholdstillatelse enklere, og er dessuten spesielt opptatt av at familier skal få holde sammen, uansett hvor de befinner seg. Kriminelle skal deporteres, men familier skal få bli. Dette er i stor grad en videreføring av Obamas innvandringspolitikk. 

STRENG INNVANDRINGSPOLITIKK: Donald Trump er opptatt av å få alle illegale innvandrere ut av landet.  Foto: Reuters
STRENG INNVANDRINGSPOLITIKK: Donald Trump er opptatt av å få alle illegale innvandrere ut av landet. Foto: Reuters Vis mer

- Hillary vil hindre oppsplitting av familier. Er du født i USA så er du automatisk amerikansk statsborger, men da kan det være at foreldrene dine er ulolvlige innvandrere og at de sendes ut. Det vil Clinton forhindre at skjer.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om Trump-barna

Våpenkontroll:

I USA er det som kjent svært enkelt å skaffe seg et skytevåpen, og det er ikke mangel på ulykker og tragedier hvor privateide våpen har vært involvert. Dette vil Clinton gjøre noe med, ved blant annet å gjøre strengere bakgrunnssjekker, og sikre mot smutthull i loven. Det såkalte Charleton-smutthullet tillater blant andre hvem som helst, også kriminelle som var tilfellet ved Charleston-massakren 17. juni i fjor, å kjøpe våpen om FBI ikke har rukket å gjennomføre bakgrunnsjekken innen tre dager. 

Trump er derimot tilhenger av reglene landet har i dag, som tillater så å si hvem som helst å gå inn i en butikk og kjøpe et våpen. 

Hillary vil ha strengere kontroll, og forbud mot semi-automatiske våpen. Trump vil ikke stramme inn, sier Tønnessen. 

- Våpenreglene i USA varierer fra stat til stat, men det er lite begrensninger. Kriminelle får ikke kjøpe våpen, men det er for eksempel slik når det gjelder de med psykiske lidelser, at det er et ønske fra begge om at de ikke skal få kjøpe våpen, men det har vært vist liten velvilje til å faktisk stramme inn fra Trump. 

LES OGSÅ: CARPOOL KARAOKE: Michelle Obama ble med James Corden på rånetur

Klimapolitikk: 

Klimapolitikken til de to kandidatene er svært forskjellig. Mens Trump er mest opptatt av hva klimareguleringer vil ha å si for pengesekken, vil Clinton jobbe for å gjør USA til «Verdens fornybar-supermakt» 

- De har en veldig ulik oppfatning av klimatrusselen, og hvorvidt den er menneskeskapt. Clinton vil ha strenge reguleringer, mens Trump frykter at det vil gå utover økonomien. 

VIL ØKE KLIMATILTAKENE: Hillary Clinton vil jobbe for å gjøre USA grønnere. Foto: Afp
VIL ØKE KLIMATILTAKENE: Hillary Clinton vil jobbe for å gjøre USA grønnere. Foto: Afp Vis mer

Foreldrepermisjon:

Dette er et område der de to kandidatene tenker ganske likt. I USA er det slik at det er bedriften sitt ansvar å ha en god permisjonsordning. Det betyr at de som jobber i Facebook for eksempel, kan nyte godt av en 12 måneders betalt foreldrepermisjon, mens de som jobber i andre bedrifter kanskje bare får tre, og det uten lønn. Noe ikke alle kan ta seg råd til. 

- Da er det mange som må komme tilbake etter 6 uker, så det er ganske brutalt, sier Tønnesen.

Dette vil begge presidentkandidatene ha slutt på, og Trump vil ha seks ukers betalt permisjon for alle som ikke allerede får det av sin arbeidsgiver, samt å legge til rette for en billigere barneomsorg. 

- Her skiller Trump seg fra de konservative republikanerne. Hans datter Ivanka har ytret ønske om om en løsning med 12 ukers foreldrepermisjon, sponset av staten, forteller Tønnessen. 

- Clinton er realist, så hun har ikke lyst til å love bort for mye. Hun ønsker at myndighetene skal bli mer aktive, men det vil jo kreve noen skattepenger. 

LES OGSÅ: Slik kan økonomi ødelegge den psykiske helsen din

Trygdesystemet:

De to presidentkandidatene er begge representanter for det som snart blir eldrebølgen i USA, og som vil koste landet fryktelig mange penger, men trygdeordningen er ikke noe de to har snakket mye om. 

- Trygdesystemet i USA er en stor utfordring med eldrebølgen. Medicare er veldig kostbart, men Trump har ikke sagt noe om at han vil kutte utgiftene. 

Clinton skriver på sin nettside at hun vil fortsette med å gjøre tilgangen på medisinsk hjelp enklere. 

ULIKE: Det er ikke mange likheter mellom de to presidentkandidatene. Valget holdes natt til 9. november norsk tid.  Foto: Reuters
ULIKE: Det er ikke mange likheter mellom de to presidentkandidatene. Valget holdes natt til 9. november norsk tid. Foto: Reuters Vis mer

Handelspolitikk: 

Hillary Clinton har sagt seg negativ til handelsavtalen Obama forhandlet frem med tolv land rundt Stillehavet, Stillehavsavtalen, men hun er likevel for tollfri handel på tvers av landegrensene. 

- Clinton er for frihandel, selv om hun var imot Stillehavsavtalen, mens Trump er mer nasjonalistisk og vil reforhandle avtaler slik at de blir gunstigere for amerikanerne selv. Han er kritisk til at mange jobber har forsvunnet fra USA til Kina og Mexico.

LES OGSÅ: Michelle Obamas beste looks fra tiden som førstedame

Utenrikspolitikk: 

Utenrikspolitikken er et stort tema, men vi kan kort og enkelt si at Clinton er hakket mer offensiv her enn det Trump er. 

- Hillary har vært ganske tøff når det gjelder Syria og vil ha en større innsats her. Trump vil derimot ikke sende styrker til Syria, og mener heller denne konflikten er Russland sitt ansvar.  

Clinton har imidlertid flere ganger gjennom kampanjen ytret at hun ikke vil ha amerikanske bakkestyrker i Syria. 

LES OGSÅ: Vil kvinnelige velgere redde oss fra Trump? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer