Bryllup:

- Mange kvier seg for å ikke ha åpen bar i bryllupet sitt

Skal man ha bonger, åpen bar, eller la gjestene betale for drinkene selv?

BRYLLUPSFEST: Hvordan skal man gjøre det med alkoholen når man skal gifte seg? Ifølge eksperten oppfattes man ikke som gjerrig dersom man har bonger, eller om gjester betaler for drinker etter maten. FOTO: NTB Scanpix
BRYLLUPSFEST: Hvordan skal man gjøre det med alkoholen når man skal gifte seg? Ifølge eksperten oppfattes man ikke som gjerrig dersom man har bonger, eller om gjester betaler for drinker etter maten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Når man skal gifte seg er det svært mye logistikk som må på plass. Alkohol kan fort bli en stor del av budsjettet, så hva gjør man hvis man ikke ønsker at det skal bli en stor pengesluker?

Hanne Svendsberget er daglig leder ved Vakre Bryllup & Events. Hun forklarer at det er stor forskjell på hvordan brudepar løser alkoholserveringen. De Svendsberget jobber med velger som regel å ha inkludert drikke til maten.

LES OGSÅ: Hit går pengene når du skal gifte deg

- Når det kommer til festen er det her veldig mye forskjellig. En bryllupsmiddag varer fra fire og en halv time og oppover, og etter middag er det mange som har kaker og kaffe i tillegg. Da er det ofte to til tre timer til baren stenger, så hvor mye man rekker å drikke på den tiden er det jo mange som lurer på, sier hun til KK.

De som velger å ha bonger opplever ofte at mange har flere igjen dagen etter. Når det er åpen bar er det alltid noen som drikker en god del, men det er også ofte man ikke rekker å bruke baren så mye, påpeker Svendsberget.

BONGER: De som velger å ha bonger opplever ofte at mange har flere igjen dagen etter. FOTO: NTB Scanpix
BONGER: De som velger å ha bonger opplever ofte at mange har flere igjen dagen etter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kan bli mye svinn

Det som kan være utfordrende med åpen bar er at det blir enklere å «hente seg en ny drink». Gjester kan sette fra seg drinken på et bord der det står fem andre glass, og så husker de ikke hvilken som var deres, så de henter seg bare en ny.

- Det kan fort bli en god del svinn, sier Svendsberget.

Hun understreker at man ikke oppfattes som gjerrig dersom man har bonger, eller om gjester betaler for drinker etter maten.

- Man har som sagt sittet lenge til bords, fått mye god mat og drikke, og det er en dag med masse latter og kjærlighet. Om man har bonger eller åpen bar har liten betydning for hva folk tenker.

Hun råder dere til å prioritere det dere selv synes er viktig i deres eget bryllup.

- Legg pengene der det betyr noe for dere. Er jo forskjell hvor man velger å gifte seg også - Sverige eller Norge, eller andre land. Norge er ikke det billigste stedet for drikke.

LES OGSÅ: Sjekk hvilke bryllupstradisjoner kan du droppe - hvis du vil da!

Slik kan du kutte kostnadene på alkoholen

Elin Reitan, som er forbrukerøkonom i Nordea, tror mange kan føle på en redsel for å virke gjerrig dersom de ikke tilbyr åpen bar under bryllupsfesten.

- Jeg tror mange føler på dette, og kvier seg for å ikke ha åpen bar, og det er dumt. Jeg tror de fleste gjester tenker at det er helt OK å ikke ha åpen bar, sier Reitan til KK.

Om du ønsker å ha åpen bar, men ikke ønsker å blakke deg helt på alkoholen, har Reitan noen tips til hvordan du kan løse det:

- Du kan for eksempel kjøpe inn drikke i Sverige eller et annet land som er lett å komme seg til, og der alkohol er rimeligere. Mange nordmenn velger å gjøre dette, sier hun.

FRI FLYT: Åpen bar betyr ofte fri flyt av alkohol, og kan føre til mye svinn. FOTO: NTB Scanpix
FRI FLYT: Åpen bar betyr ofte fri flyt av alkohol, og kan føre til mye svinn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

En annen løsning er å ha et bongsystem der alle gjester får x antall bonger de kan hente ut gratis drikke med, mens alkohol ut over dette må kjøpes.

- Da unngår du kanskje også at enkelte drikker seg for fulle, noe som er fort gjort for enkelte når det er fri flyt av gratis alkohol.

Planlegger du å gifte deg i utlandet? Da er det en mulighet mange steder at du betaler en fast pris, og at det inngår åpen bar i prisen, uavhengig av hvor mye folk drikker:

- Dette er noe du kan sjekke ut dersom du gifter deg andre steder enn i Norge. Eventuelt forhøre deg om du kan få samme avtaler her hjemme i Norge, sier Reitan.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer