Partnerdrap

- Mange liv kunne vært reddet hvis volden hadde blitt stoppet i tide

Vold i hjemmet er den tydeligste risikofaktoren når det kommer til partnerdrap.

DREPT AV PARTNER: Drapsmann og drapsoffer er sjeldent fremmede for hverandre. Hvert fjerde drap som blir begått i Norge er et partnerdrap. Foto: Shutterstock / Tiko Aramyan
DREPT AV PARTNER: Drapsmann og drapsoffer er sjeldent fremmede for hverandre. Hvert fjerde drap som blir begått i Norge er et partnerdrap. Foto: Shutterstock / Tiko Aramyan Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når det snakkes om drap tenker kanskje de fleste av oss på fremmede menn i mørke bakgater, som kaster seg over tilfeldige ofre – slik vi så gjerne har sett på film. Men i virkeligheten er det ikke en fremmed vi bør frykte mest.

Ifølge Lone Alice Johansen, seniorrådgiver ved Krisesentersekretariatet, er hvert fjerde drap i Norge et partnerdrap. 

– Mange liv kunne vært reddet hvis volden hadde blitt stoppet i tide. Sannsynligheten er høyere for at en kvinne blir drept av sin partner eller eks-partner enn av noen andre, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: - En faktor har særlig stor betydning når det gjelder kvinners kriminalitet

Det kan være flere tilfeller enn statistikken viser

Ifølge den årlige drapsoversikten fra Kripos ble det i 2015 registrert 22 drapssaker med 23 ofre. Ti av ofrene ble drept av sin partner eller ekspartner, og ni av disse ofrene var kvinner.

Kjærester eller tidligere kjærester registreres som venner og bekjente i statistikken, så det er derfor en mulighet for at det kan være snakk om flere tilfeller av partnerdrap enn det statistikken viser.

Johansen påpeker at det derfor er svært viktig å forebygge slike drap, og sammen med Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) har Krisesentersekretariatet derfor satt i gang kampanjen «Taushet tar liv». (Se kampanjevideoen nederst i saken!)

LES OGSÅ: Burke Ramsey (29) om drapet på lillesøster JonBenét (6)

FARESIGNAL: Det er mulig å forebygge mange partnerdrap hvis man er obs på risikofaktorene, og partnervold er ett av de viktigste faresignalene.  Foto: Shutterstock / Photographee.eu
FARESIGNAL: Det er mulig å forebygge mange partnerdrap hvis man er obs på risikofaktorene, og partnervold er ett av de viktigste faresignalene. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer

– Årets kampanje har spesielt fokus på tiltak rettet mot overgriper. Tiltak må settes inn raskt overfor overgriper i form av tett oppfølging fra politiet, konsekvenser ved brudd besøksforbud, rask behandling i rettsinstansene og ikke minst økt bruk av omvendt voldsalarm – fotlenke, sier hun. 

De ønsker nemlig at det overgriperen som skal begrense sitt liv, og ikke ofrene. Alle kvinner og barn skal være trygge i egne hjem, men det er dessverre for mange besøksforbud som brytes uten at det får konsekvenser.

– I dag lever hundrevis av kvinner og barn isolert og i dekning fra en truende og voldelig partner. Samfunnet har sviktet de hundrevis av kvinnene og barna som i praksis tvinges til å flykte fra alt og alle for å overleve, forteller hun.

LES OGSÅ: Menn som ikke aksepterer et nei, velger ofte kvinner som er dårlige på å si nei

Å forebygge partnervold er et viktig grep

Det er mulig å forebygge mange partnerdrap hvis man er obs på risikofaktorene, og partnervold er ett av de viktigste faresignalene. Tre av fire gjerningspersoner og offer har vært i kontakt med politi, helsevesen og hjelpeapparat før drapet finner sted, og det er registrert drapstrusler i forkant av tre av ti partnerdrap. 

– Identifisert risiko ble i liten grad videreformidlet til andre instanser. Systematisk kommunikasjon av voldsrisiko mellom aktuelle etater fremstår som et relevant forebyggingstiltak, påpeker Johansen.

– Politiet har ansvaret for mange av de beskyttelsestiltakene som er til rådighet, og det at nettopp politiet jobber bevisst og systematisk er helt avgjørende i forebyggingsarbeidet. I møte med voldsutsatte må politiet raskt oppfatte alvoret og gi kvinner og barn den beskyttelsen de har rett til, legger hun til.

Også politiet er klar over viktigheten av å gripe inn tidlig når det gjelder partnervold, men for at dette skal være mulig er de avhengig av at noen melder ifra om volden. 

SØK HJELP: Det kan være vanskelig å komme seg ut av et voldsforhold, derfor er det lurt å be om hjelp. Foto: Shutterstock / SpeedKingz
SØK HJELP: Det kan være vanskelig å komme seg ut av et voldsforhold, derfor er det lurt å be om hjelp. Foto: Shutterstock / SpeedKingz Vis mer

Kommunikasjonssjef i Kripos, Anne Bye Sandal, forteller til KK.no at politiet derfor har informasjonskampanjen «Hvor lite skal du finne deg i?» som de nå kjører for andre år på rad.

– Målsettingen for kampanjen er å gi økt kunnskap om vold i nære relasjoner og hva politiet kan bistå med, slik at voldsutsatte kan søke hjelp og komme ut av den voldelige situasjonen, sier Sandal. 

Med denne kampanjen ønsker politiet også å forebygge vold ved å gjøre unge mennesker oppmerksomme på faresignaler og fortelle at det er viktig å søke hjelp tidlig. 

– Politiet gir også råd og veiledning, og kan bidra til at både voldsutsatte- og utøvere får kontakt med andre deler av hjelpeapparatet, som for eksempel helse- og sosialetaten, familievernkontor, krisesentre, barnevern og ulike behandlingstilbud, forklarer hun.

LES OGSÅ: Kvinner som slår menn

Alle bør varsle ved mistanke om vold

Det kan være vanskelig å komme seg ut av et voldsforhold, og ofte trenger man hjelp.

Johansen påpeker at det ikke bare er politiet som har ansvar for å stoppe vold og hindre partnerdrap. Alle kommuner har også ansvar for sine innbyggere, og skal sørge for at hele hjelpeapparatet samarbeider.

– «Taushet tar liv»-kampanjen har også som målsetning å spre kunnskap og engasjement slik at flere varsler ved mistanke om vold. Alle må ta vold på alvor og varsle heller en gang for mye enn en gang for lite, enten man er bror, nabo, lærer, politi eller lege, forteller hun.

– Og når hjelpeapparatet varsles, eller ser tegn til vold, må alarmklokken ringe med en gang. Fordi vi vet at den tydeligste risikofaktoren for partnerdrap, er vold, legger hun til.

Se kampanjevideoen til «Taushet tar liv»:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer