Partnerdrap

- Mange liv kunne vært reddet hvis volden hadde blitt stoppet i tide

Vold i hjemmet er den tydeligste risikofaktoren når det kommer til partnerdrap.

DREPT AV PARTNER: Drapsmann og drapsoffer er sjeldent fremmede for hverandre. Hvert fjerde drap som blir begått i Norge er et partnerdrap. Foto: Shutterstock / Tiko Aramyan
DREPT AV PARTNER: Drapsmann og drapsoffer er sjeldent fremmede for hverandre. Hvert fjerde drap som blir begått i Norge er et partnerdrap. Foto: Shutterstock / Tiko Aramyan Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når det snakkes om drap tenker kanskje de fleste av oss på fremmede menn i mørke bakgater, som kaster seg over tilfeldige ofre – slik vi så gjerne har sett på film. Men i virkeligheten er det ikke en fremmed vi bør frykte mest.

Ifølge Lone Alice Johansen, seniorrådgiver ved Krisesentersekretariatet, er hvert fjerde drap i Norge et partnerdrap. 

– Mange liv kunne vært reddet hvis volden hadde blitt stoppet i tide. Sannsynligheten er høyere for at en kvinne blir drept av sin partner eller eks-partner enn av noen andre, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: - En faktor har særlig stor betydning når det gjelder kvinners kriminalitet

Det kan være flere tilfeller enn statistikken viser

Ifølge den årlige drapsoversikten fra Kripos ble det i 2015 registrert 22 drapssaker med 23 ofre. Ti av ofrene ble drept av sin partner eller ekspartner, og ni av disse ofrene var kvinner.

Kjærester eller tidligere kjærester registreres som venner og bekjente i statistikken, så det er derfor en mulighet for at det kan være snakk om flere tilfeller av partnerdrap enn det statistikken viser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer