Feire Jul Alene

Mange nordmenn gruer seg til jul: - Jula skaper minner for de fleste av oss

Har du ingen å feire julen med? Her er ekspertens beste råd.

ENSOM I JULEN: Mange nordmenn kjenner på ensomheten i jula. Men det finnes flere alternativer til en felles jul.   Foto: NTB scanpix
ENSOM I JULEN: Mange nordmenn kjenner på ensomheten i jula. Men det finnes flere alternativer til en felles jul. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år er det mange av oss som gruer seg til jul. At julaften nærmer seg blir vi påminnet om hvor enn vi går, og for noen er det kanskje lett å glemme de ensomme oppe i alt julemaset. For det er ingen hemmelighet at det finnes mange enslige nordmenn - enten de føler seg ensomme eller ikke. 

LES OGSÅ: Stian (36) ofrer julefeiringen med familien for å hjelpe andre

Arnulf Kolstad er sosial- og kulturpsykolog. Han forklarer at det er stor forskjell på de som er alene, men ikke nødvendigvis ensomme, og de som er alene og føler seg ensomme. Men begge gruppene kan føle på at de er alene i jula. 

- Hovedsakelig er det slik at dersom man blir deppa av ensomhet bør man gjøre noe med det, sier han som et utgangspunkt. 

Men hvordan? Mange av oss bor alene, og det er ikke alle som har en omgangskrets de kan være med når de ønsker. Noen kan føle på dette i jula, selv de som er vant til å være alene. 

- Jula skaper minner for de fleste av oss. Vi tar inn lukter, synsinntrykk og julesanger, og dette vekker minner fra for eksempel barndommen. Disse triggerne vil vekke minner fra den tiden som man kanskje ser tilbake på med glede. De som er alene tenker kanskje mye på hvordan ting er annerledes nå, forklarer Kolstad. 

Men Kolstad mener vi mennesker har muligheten til å tenke annerledes. Vi kan snu negative tanker om, og vi kan fokusere på det positive. For mange kan en jul alene være noe positivt dersom vi gjør det til det. 

- Les en god bok, ring en du kjenner og se fine programmer. Man kan faktisk si til seg selv at det å være enslig i jula kan være greit. Kjenn etter hva slags fordeler og positive ting det fører med seg. 

LES OGSÅ: Tre veier ut av ensomheten 

Ta kontakt!

Men mange av oss er ikke bare alene i julen, men også ensomme. Dersom du er ensom og ikke ønsker å feire jul alene, har Kolstad bare ett råd til deg; ta kontakt med noen! Det er ikke farlig på noen måte, mener han. 

TA KONTAKT: De aller fleste vil gledelig ta deg i mot på julaften så lenge du tør å ta kontakt, tror psykolog.  Foto: Kzenon - Fotolia
TA KONTAKT: De aller fleste vil gledelig ta deg i mot på julaften så lenge du tør å ta kontakt, tror psykolog. Foto: Kzenon - Fotolia Vis mer

- Nordmenn er generelt engstelige for å ta kontakt med folk vi ikke kjenner så godt. Men som oftest vil andre bli sjeleglad dersom du tar initiativ, det er jeg helt sikker på. Dersom du spør en nabo eller en kollega om å feire jul med dem, vil de kun bli glad for at du spurte. 

De aller fleste av oss opplever det som gledelig å hjelpe andre, understreker Kolstad. Å få en opplevelse av at man gjør en god tjeneste for noen, og samtidig snakke med og bli kjent med deg, vil være en vinn-vinn situasjon. 

- Å ta det første skrittet kan for noen føles litt skamfullt i en situasjon som jula, men det viser bare at du tør å åpne deg, og det kan føre til en god relasjon. Kanskje den andre også tør å åpne seg til deg om noe den sliter med? 

Til sist understreker Kolstad at det absolutt ikke skal trenge å være noe mindreverdig ved å være alene i julen. Vi prøver alle å ha en maske av vellykkethet på oss, men for de fleste vil det være en lettelse om noen åpner seg. 

- Det finnes ikke farlig. Ikke vær redd for at noe dramatisk negativt kan skje. Det eneste som kan skje er noe dramatisk positivt. 

LES OGSÅ: Ensomhet skal ikke være skambelagt 

Slik finner du et sted å feire jul

Ønsker du å feire jul med noen? Dette er noen av alternativene:

  • Se etter annonser på Facebook og andre nettsteder. Mange legger i disse dager ut invitasjoner for mennesker som er alene i jula. 
  • Hør med naboer eller en god kollega om det er plass til deg rundt julebordet. 
  • Legg ut en annonse selv dersom du føler for det. Del et innlegg på sosiale medier eller forumer der du forklarer hva du søker. 
  • Alternativ jul er en frivillig organisasjon som tar i mot blant annet ensomme i jula i Oslo. Her får gjestene gratis mat og det meste som hører julen til. 
  • Røde Kors arrangerer tradisjonell julaften på Schafteløkken i Oslo. Arrangementet er åpent for alle. 
  • Røde Kors' MARTE nettverkssenter feirer julaften for eneforsørgere (for deltakere) på Årvoll gård. De har også andre arrangementer i forkant av julaften for store og små. 
  • Ta kontakt med Besøkstjenester der du bor. Det finnes mange frivillige i juletider som besøker enslige personer. 

 

Les flere saker fra #Sammenijula: 

Julen er tiden for å være sosial og være med de vi er glad i, men for mange handler det om det motsatte

Dette gjør ensomhet med helsen din

Stian (36) ofrer julefeiringen med familien for å hjelpe andre

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer