- Mange vet ikke at dette er lov på flyplassen

Flyvertene deler sine beste flyplass-hacks.

UT PÅ REISE: Flyvertinne Sophie Moss gir sine beste tips til deg på reisefot. FOTO: Privat
UT PÅ REISE: Flyvertinne Sophie Moss gir sine beste tips til deg på reisefot. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

De fleste av oss er kanskje godt vante når vi er ute på reisefot - men det betyr ikke at det ikke kan være en stressende affære. Å reise med fly kan by på den ene utfordringen etter den andre, fra stappfulle og stressende flyplasser, til forsinkede avganger og turbulente flyturer.

Det finnes en rekke tips og triks du bør vite om når du er ute på reisefot. Hva er et must i reiseveska og hva hjelper egentlig mot jetlag? Vi har spurt flyvertene om å dele sine egne hemmeligheter og innsidetips.

- Jeg synes det er fascinerende hvordan et sted som mange opplever som superstressende er mitt «happy place», sier flyvertinne Sophie Moss om flyplasser til KK.

Flyplass-hacksene du må vite om

Enten du synes flyplasser er magiske og fascinerende eller et rent stress-helvete, er det mye som kan gå galt - og mye som kan gjøre reisen din mer behagelig. Flyvertene Sophie Moss og Mikkel Dammen røper tipsene fra innsiden.

Noe av det første begge to trekker frem, opplever de at er et triks mange ikke vet om.

- Det er vannfontener på de fleste flyplasser. Så ta med en tom vannflaske, og spar penger på det, tipser Dammen.

- Jeg heller også ut vannet mitt før sikkerhetskontrollen, og fyller det opp på andre siden, sier Moss.

Når det er sagt, er det en annen ting hun har skjønt at de fleste av vennene hennes ikke vet eller har tenkt over er lov å ta med seg på reise.

- Mange er ikke klar over at det er lov til å ta med seg matpakke. Om man ønsker det, sparer man jo gjerne litt penger. Jeg pleier ofte å pakke med meg wraps i aluminiumsfolie, så jeg kan kaste innpakningen når jeg har spist ferdig, tipser Moss.

Moss forteller at en annen ting hun alltid pakker med seg i håndbagasjen, er et skift. Er uhellet ute, kan du være takknemlig for å ha noen enkle baseplagg i vesken.

- Det er alltid greit å ha noen basics der i tilfelle man skulle miste bagasjen. Og skal jeg reise fra Norge til et varmere land, har jeg ofte med meg shorts og sandaler i håndbagasjen, og skifter på flyplassen når jeg lander, sier hun.

Når det kommer til lang ventetid på flyplassen, foreslår Dammen at du kan kjøpe deg inn på en av loungene. Nei, de er ikke bare for folk med medlemskap!

- Hvis du har veldig god tid og lyst på litt luksus, sjekk inn på en av loungene. Der får man ofte mye inkludert i inngangsprisen som frokostbuffet, drikke og snacks. Det er gode stoler og rolig atmosfære... Så kan man sitte og titte utover flyplassen, og filosofere over verden og menneskene som er ute og reiser!, sier Dammen.

- Personlig synes jeg flyplasser er ganske magiske. De er jo en slags portal til resten av verden. Mange av menneskene kommer fra eller skal reise avgårde til andre siden av jorda - det fascinerer meg. Alle fortellingene, alle gjenforeningene, alle sorgene, alle gledene... alle oppdagelsene, legger han til.

Apropos ventetid, slår Moss et slag for powerbanken. Selv om det ofte er nok av lademuligheter på en flyplass, er det ikke alltid så praktisk å være koblet fast til en vegg over lengre tid.

- Jeg har med powerbank på alle turer - Apple sin Magsafe er helt gull fordi man slipper ledning. Man bruker jo litt ekstra strøm når man bare sitter og venter, og det samme når man er på et nytt sted. Jeg er hvertfall alltid den som har bucketlisten klar og kartet åpent på mobilen! sier Moss.

Derimot krever en powerbank at du følger ekstra med på flyreglene som gjelder for selskapene du skal reise med.

- Vær obs på at powerbanks kan være brannfarlige, og at disse ikke er tillatt å bruke om bord hos mange selskaper. Og får man lov, ville jeg aller helst unngått det likevel, sier Moss.

Og hennes beste tips for å stresse ned mens du venter, er følgende:

- Planlegg godt, følg instruksjoner og vær komfortabel med at ting kan skje - så går det som regel greit. Og les heller en god bok enn å drikke masse alkohol for å stresse ned, anbefaler Moss.

GODE TIPS: Mikkel Dammen er flyvert og har mange gode tips. FOTO: Privat
GODE TIPS: Mikkel Dammen er flyvert og har mange gode tips. FOTO: Privat Vis mer

Dette kan redde jetlagen

Til tider kan jetlag føles som en forbannelse - enten den holder deg våken eller gjør deg dødstrøtt. Er det noen som kan takle denne typen døgnforstyrrelse, så er det flyvertene. De er rett og slett nødt!

Ifølge Dammen, er hans beste tips heldigvis enkelt. Men kanskje også en anelse frustrerende.

- Mitt beste tips er: SØVN, slår han fast.

- Prøv å legge deg til naturlig tid i det landet du er i. Jeg har funnet ut av at om man legger seg cirka klokken 22:30 i det landet man er i og klarer å sove, faller man fort inn i naturlig døgnrytme igjen, forklarer han.

Likevel, innrømmer han at han selv har måttet ty til døgning flere ganger for å klare å komme inn i døgnrytmen igjen etter turer fra USA.

- Døgnet blir liksom skjøvet fremover når man er der, så når man kommer tilbake til Norge kan man finne på å legge seg klokken 7-8 på morgenen og sove hele dagen - og da er jo alt kjørt! minner han.

- For mange hjelper det også å ta melatonin litt før idéelt sovetidspunkt, så får man en liten og naturlig boost til å komme inn i riktig søvnsyklus, legger han til.

Prinsesse Kate tok med barna på veldedighet. Reporter: Caroline Vagle. Video: Se og Hør, YouTube/The Prince and Princess of Wales. Vis mer

Moss kan imidlertid tipse om å tilpasse deg den nye døgnrytmen allerede idet du stiger om bord i flyet.

- Bytt tidssone til dit du skal og tilpass deg den med én gang du kommer ombord. Når jeg reiser til USA for eksempel, holder jeg meg våken hele turen så jeg kan legge meg på kveldstid der og sove en hel natt fremfor å skulle våkne igjen rundt klokken 03-04, forteller hun.

Jetlag handler først og fremst om å planlegge godt, og forstå hva som gjør deg søvnig, mener Moss.

- Skru av lyset, eller ta på en sovemaske hvis det er lyst om bord i flyet, og hør på beroligende musikk eller les en bok. Planlegg når du spiser også, hvis du har mulighet til det, tipser hun.

Er det derimot en veldig kort tur inn i en annen tidssone du skal, anbefaler hun å forbli på norsk tid. Når det er sagt, påpeker hun at det er umulig å rømme fra jetlagen helt. Du vil kjenne den, men kan gjøre det beste ut av det!

- Når jeg reiser fra vest til øst, som for eksempel hjem fra USA, legger jeg ingen planer på landingsdagen og har mat klart i fryseren hjemme eller unner meg å bestille noe på døra. Jeg ser ofte på serier og halvsover litt på sofaen - men lar meg ikke sovne godt eller ligge i sengen før det er kveld norsk tid igjen! forteller Moss.

- Så setter jeg på alarmen ganske tidlig neste dag, så jeg omvender meg fort, understreker hun.

Dette reiser de aldri uten

Enkelte ting er enkelt og greit et must på reise - og vi har tillit til flyvertene nå de peker på hva som for guds skyld bør med i reiseveska. Dammen og Moss snakker av erfaring.

Noen gode hudpleieprodukter bør ligge høyt oppe på prioriteringslisten din. Huden din vil nemlig bli ganske tørr på reise, eksempelvis takket være økt håndvask på reise og tørr luft i flyet, minner Dammen.

- En PH-nøytral fuktighetsspray til ansiktet som gir litt fuktighet til huden er et must. L'Occitane har flere gode - men liker også de enda lettere typene, som Avéne sin vann-spray, trekker Dammen frem.

- Helst en god håndkrem med sheasmør i. Hendene blir tørre av vaskingen på reise og tørr luft på flyet. Leppepomade er også et must, og jeg er veldig glad i den nøytrale på stick fra Elizabeth Arden tipser han.

Et område det kanskje er lett å glemme av, er øynene. Om du har øyedråper i innerlomma på veska, vil du ikke angre.

- Øynene blir lett tørre og irriterte i flyluft, og kanskje litt røde og slitne etter lange turer, så noen fuktighetsgivende øyedråper er et must! Man kan få god hjelp på apoteket til dette, tipser Dammen.

Både Moss og Dammen trekker frem gode ørepropper - og gjerne muligheten til noise cancelling.

- Det gir en smooth flytur når jeg er passasjer, men jeg sitter også med AirPods i som flyvert når jeg har pause, forteller Dammen.

De påpeker også begge to at en god bok er en fin flyaktivitet.

- Ha gjerne med en notatbok og penn også, hvis du plutselig får lyst til å skrive litt eller notere ned noen idéer. Her synes jeg også at Google Keep-appen fungerer godt! legger Dammen til.

Når det gjelder antrekk, kan de si seg enige i at comfort is key - men at de fortsatt vil føle seg litt fine.

- En varm genser er et must, gjerne i kasjmir. Jeg foretrekker behagelige, men pene klær. Løse bukser og en myk topp - jeg kler meg alltid i lag når jeg reiser, tipser Moss.

- Solbriller er også alltid i baggen min, legger hun til.

Dammen sverger til en god hettegenser som enkelt kan dras over antrekket.

- Jeg reiser ofte i et pent antrekk for å føle meg litt fin, men så fort jeg kommer på flyet og skal sitte stille over lang tid, har jeg med en stor og varm hettegenser for komfort under turen, sier Dammen.

Siste punkt på Dammens liste, er å ha noe snacks for hånden. Det kan tross alt gå lengre tid enn planlagt mellom skikkelige måltider når man er ute og reiser.

- En god snack er viktig, gjerne en bolle eller noe med hvete - det føler i alle fall jeg at alltid er så tilfredsstillende og kos på reise, innrømmer Dammen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet