Naturlegen

Mangler du mangan?

Både for mye og for lite av mineralet mangan kan gi deg ulike helseplager. Et ensidig norsk kosthold er trolig årsaken til at mange mangler mangan.

Publisert
Sist oppdatert
FORSKNINGEN HAR DE SISTE tiårene oppdaget mangan som et spennende mineral med stor betydning for helsen vår. Du bør ta deg tid til å bli kjent med dette spesielle mikronæringsstoffet som blir viktigere i kroppen din med alderen.Grunnstoffet mangan finnes bare i små mengder, 10–20 milligram, i kroppen. Til tross for dette har mangan svært viktige funksjoner i kroppens biokjemiske prosesser. Det aktiverer en lang rekke enzymer, og særlig to viktige enzymreaksjoner: Den som øker kroppens evne til å forbrenne karbohydrater og fett, og den som nøytraliserer frie radikaler som skaper betennelsestilstander. Mangan har også betydning for skjoldbruskkjertelens produksjon av tyroksin. Sammen med selen kan det beskytte kjertelen mot autoimmun betennelse, som oftest er den utløsende årsaken til sykdommen hypotyreose (lavt stoffskifte). For å få stoffskiftekjertelen til å fungere normalt er det altså viktig å behandle den autoimmune betennelsen på en riktig måte med de rette mikronæringsstoffene. Tilførsel av tyroksin alene er ofte utilstrekkelig hos mange med denne sykdommen.Videre er mangan svært viktig i cellenes energiproduksjon sammen med blant annet magnesium og kalium. Lave vevsverdier av disse mineralene vil kunne medføre nedsatt energiproduksjon i cellene og forårsake utvikling av kronisk tretthet, slapphet og utmattelse. Mineralet er svært viktig for oppbyggingen av leddbrusken, beinvevet og de leddnære strukturene.I tillegg er mangan essensielt for dannelsen av B-vitaminer både hos mennesker og dyr.Jeg finner manganmangel hos mange av mine pasienter, noe som kan skyldes et ensidig norsk kosthold, men også lavere manganinnhold i dagens matvarer.Svært sjelden kan også for høyt inntak av mangan forekomme. For ett år siden kom en kvinne til meg med diffuse nevrologiske og nevromuskulære symptomer. Mineralanalysen viste altfor høy manganverdi som kom fra mye mangan i det kommunale drikkevannet. Over mange år hadde manganmengden akkumulert seg i kroppen hennes inntil nivået ble så høyt at det forårsaket utvikling av Parkinson-lignende symptomer.Mangan i matvarer Mangan finnes i grove kornprodukter, hvetekli, nøtter, tørkete belgvekster, tyttebær og naturris. Kjøtt, fisk og meieriprodukter er manganfattige. Innen medisinen mener man at manganmangel er sjeldent forekommende, men det skyldes at man tror at en enkelt blodprøve kan påvise mangel. Dette er vanligvis ikke riktig, da man bare i ekstreme tilfeller kan se mangelmangel i blodet. Det må en hårmineralanalyse til for å kartlegge manganinnholdet.Mangelsymptomer* Ubalanse i det indre øret* Tretthet* Lavt kolesterol* Lavere terskel for epileptiske anfall ved epilepsi* Eksem og varmeutslett * Struma og stoffskifteforstyrrelse* Ved ekstrem mangel også uforklarlig vekttap, artroseutvikling, osteoporose, negleskader og hårtap

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer