Kate Gulbrandsen:

– Mannen jeg var gift med valgte bort livet

Datteren var bare 7 år da ektemannen til Kate Gulbrandsen begikk selvmord.

KATE GULBRANDSEN: Kate Gulbrandsen tok Norge med storm da hun gikk av med seieren i Melodi Grand Prix i 1987. FOTO: NTB
KATE GULBRANDSEN: Kate Gulbrandsen tok Norge med storm da hun gikk av med seieren i Melodi Grand Prix i 1987. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kate Gulbrandsen (57) har jobbet med musikk fra hun entret den norske Melodi Grand Prix-scenen i store skulderputer og med høy lugg på 80-tallet. Nå er hun klar for comeback i sangkonkurransen.

Hun gjorde seg bemerket etter å ha deltatt i flere musikk-konkurranser. I 1987 gikk hun av med den gjeve seieren i Melodi Grand Prix, som ledet henne til en 9. plass i Eurovision samme år.

I årene mellom de to deltakelsene har sangeren gått gjennom en livskrise hun brukte lang tid på å bearbeide. Men i dag er hun klar for å stå på scenen og synge om det. Et viktig budskap, fastslår hun.

Mistet ektemann til selvmord

Kate har datteren Sandra på 21. Det har vært de to fra datteren var 7 år. Sandras far og Kates ektemann valgte å forlate livet. Det har vært en tung sorgprosess for den lille familien, men over tid har de bearbeidet sorgen sammen.

Det har bidratt til at de har et så sterkt forhold som de har i dag.

– Mannen som jeg var gift med valgte bort livet. Det var i 2009, så det er noen år siden, og vi har bearbeidet det ved å prate om det, jeg og datteren min, forteller hun åpenhjertig til KK.

Hennes bidrag til årets MGP, «Tårer i paradis», handler om hennes avdøde ektemann og det brutale valget han tok i 2009. I dag, 14 år etter hun mistet ektemannen, er hun klar for å dele historien med resten av Norge og tillitsfulle MGP-entusiaster.

– Det er jo tabubelagt, men nå er jeg komfortabel nok til å prate om det. Historien i teksten – den synes jeg er god. Det er noe med overlevelsesinstinktet i den.

Låten er skrevet sammen med Kjetil Mørland, som også har laget melodien.

KLAR FOR MGP: Kate liker å kle seg i farger, og på scenen er blått og grønnblått favoritter. FOTO: Julia Marie Nagelstad/NRK
KLAR FOR MGP: Kate liker å kle seg i farger, og på scenen er blått og grønnblått favoritter. FOTO: Julia Marie Nagelstad/NRK Vis mer

Nært forhold til datteren

Hennes siste utgivelse før «Tårer i paradis», var sammen med datteren på tampen av fjoråret.

– Ja, hun har blitt bitt av basillen hun også, og gitt ut to sanger. Og så tenkte vi «hvorfor ikke lage noe sammen?»

Kate og Sandra har et nært forhold – de er både mor og datter, men også venninner, forteller Kate til KK.

Hun er tydelig stolt av datteren og at de deler lidenskapen for sang. Men hun er opptatt av å ikke presse datteren til å drive med musikk, det valget er opp til datteren å ta.

– Så lenge det er det hun vil gjøre, støtter jeg henne.

Kate legger ikke skjul på at det er en vanskelig bransje å lykkes i, men hun innrømmer at det er stas at datteren brenner for musikken.

MOR OG DATTER: Kates lidenskap for musikk har smittet over på datteren Sandra, og i høst ga de ut en låt sammen. FOTO: Privat
MOR OG DATTER: Kates lidenskap for musikk har smittet over på datteren Sandra, og i høst ga de ut en låt sammen. FOTO: Privat Vis mer

Kontakten med publikum

57-åringen har et stort ønske om å ta seg videre til finalen, og hun synes alltid en seier smaker godt. Men det viktigste er å få stå på MGP-scenen igjen og formidle en historie som betyr noe.

– Jeg gleder meg så fælt til å stå på den scenen og synge til publikum. Det er det som er det store, sier hun entusiastisk.

MGP har Kate fulgt fra hun var liten jente. Hun har alltid hatt lyst til å stå på en scene, og MGP ser hun på som det største å få være med på.

Og Eurovision er så stort at hun synes det er skummelt å tenke så langt. Det er en stund siden hun har vært på tv, så hun ønsker å gjøre en god jobb. Til tross for det, frykter hun ikke stort.

Hun skal holde seg rolig, slappe av og kose seg. Og så gleder hun seg til å følge de andre deltakerne og se bidragene deres.

– Nå skal jeg bare holde meg frisk i halsen, og så gleder jeg meg veldig!

Ingen reprise av håret

På spørsmål om hun kjører samme vinneroppskrift som i 1987, har hun et klart svar.

– Håret! sier hun kjapt, før hun legger til: Nei da, jeg bare tuller.

Latteren sitter løst når KK drar opp temaet.

– Jeg får vel være sånn jeg er. Det hadde blitt litt komisk om jeg skulle stått med det samme håret igjen. Men det er en morsom ting!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer