SUVEREN LUKTESANS: Richard Juhlin er utdannet gymlærer, men regnes i dag som verdens ledende champagneekspert.  Foto: All Over Press Norway
SUVEREN LUKTESANS: Richard Juhlin er utdannet gymlærer, men regnes i dag som verdens ledende champagneekspert. Foto: All Over Press Norway Vis mer

Kk Reportasje

Mannen som kan lukte om du har eggløsning

Nesen til Richard Juhlin (50) er forsikret for et hemmelig beløp.

Da han var liten ble svenske Richard Juhlin (50) oppfattet som et vanskelig barn.

– Det var folk jeg ikke kunne besøke, venner jeg ikke orket å leke med, mat jeg ikke klarte å spise. Annenhver dag ville jeg ikke ha middag, forklarer han.

Den lange krumme nesen og den uvanlige gode luktsansen føltes lenge som et handikapp.

I dag har han ikke bare lært å leve med den, han lever av den. Nesa er forsikret for et hemmelig beløp. Den har gjort ham til verdens fremste champagneekspert, og har gitt ham tilgang til et svært sofistikert liv: Invitasjoner til seminarer, vin – og champagneklubber verden over, TV-kanalene sloss om ham – vinjournalistene har lagt ham for hat.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig duft

Duften av kvinne

Champagneeksperten kan ikke bare lukte hvor en drue kommer fra, han kan ifølge ryktene kjenne lukten av eggløsning, alder – eller et ulykkelig par.

Kvinnen i sitt liv luktet han seg også fram til.

– Hun hadde en veldig ren lukt, nordisk og frisk, med hint av hav og blomster. Av fruktbarhet. Richard smiler lett rødmende.

De møttes under innspillingen av hans NRK-serie «Nesevis», der hun var en del av hans lukt-eksperiment. I dag er hun hans samboer og mor til hans fem måneder gamle baby.

LES OGSÅ: Ikke drøm om å bli gamle sammen

image: Mannen som kan lukte om du har eggløsning

Undervurdert sans


Juhlin mener lukten er en undervurdert sans ved valg av partner. Vi har fortrengt mange av de grunnleggende biologiske driftene, men luktesansen derimot er i stor grad koblet direkte til våre instinktive reaksjoner, vi lar oss derfor ofte påvirke av den ubevisst.

Så hvis du opplever at du har ekstra draget på byen en kveld, så var det trolig ikke på grunn av den nye toppen?

– Da har du trolig hatt eggløsning. Minst 80 prosent av alle dyr finner sin partner ved hjelp av luktesansen. De store menneskeapers spill i paringstiden har mange paralleller til mer siviliserte sjekkescenarioer vi ser ute på byen. Ler Richard, men fleiper ikke. Han mener vi har noe å lære av våre forfedre. Mange opplever kanskje at alt klaffer, inntil man innleder et seksuelt forhold.

– Plutselig er det noe som ikke helt stemmer, men man forstår bare ikke hva. Da er det gjerne duftprofilene som har dårlig match, forklarer Juhlin.

I vår tid veier intellekt, sosial status og personlighet tungt, derfor opplever mange at det første intime møtet blir en katastrofe. Juhlin har tro på at vi bør bli sammen med dem vi synes er seksuelt tiltrekkende. Juhlin er overbevist om at svært mange skilsmisser er knyttet til vår manglende evne til å forstå duftkjemi. Og at ved å se med nesen og lytte til luktesansen vil få et langt rikere liv. Generelt sett.

Les hele denne saken i KK utgave 44, som er i salg fredag 1. november!

Foto: Charlotte Wiig.

LES OGSÅ: Derfor skiller norske par seg