MANNEVENNSKAP: Forskning har vist at «male bonding» gjør menn sunnere, gladere og kjærligere. Det har ikke gått Kjetil Østli og hans penn hus forbi.  Foto: All Over Press Norway
MANNEVENNSKAP: Forskning har vist at «male bonding» gjør menn sunnere, gladere og kjærligere. Det har ikke gått Kjetil Østli og hans penn hus forbi. Foto: All Over Press Norway Vis mer

Kjetil Østli

Mannevennskap 06 om morgenen

KKs spaltist Kjetil Østli mener bromance for småbarnsfedre funker best i grålysningen.

Publisert

Da jeg kjøpte mine to vakre hetterotter Snipp & Snapp, sa tung research at jeg måtte velge jenterotter. De var snillere og mer samarbeidsvillige enn gutterottene. Det var ikke noe å lure på. Gutterotter avlives, jenterotter kan koses med. Dette var trist. Trist for gutterottene – og trist fordi jeg alltid overfører funn fra dyreverdenen til oss ­mennesker: gutter som aggressive problembarn, jentene som smarte. Men det var altså derfor jeg kom hjem med jenterotter den kvelden i Bjørkelangen.

Les også: Kvinner, dette går ikke uten dere

Men en søvnløs kveld (tre barn med forkjølelse) forrige uke, da jeg, for at barna ikke skulle våkne av det blå lyset, gjemte meg under dyna og blafret meg gjennom Facebook, oppdaget jeg noe nytt. Det er nemlig skjedd ting i forskningen på gutterotter. Med stor betydning for menneskers parforhold. Jeg tuller ikke.

Se for deg tv-serier og filmer om mannlig vennskap. Hva kommer på netthinna? Ok, ja, homosex i den fabelaktige «Brokeback Mountain». Hva mer? Ok, ja, at Walter White og Jesse Pinkman koker meth-amfetamin sammen. Men hva mer? Komedier og ungkarsfester. Artige tullekopper i «Friends» og surret mellom George, Seinfeld og Kramer. Mannlig vennskap portretteres ofte som noe komisk. Noe gutter holder på med til de får fast følge. 

Og skal vi tro alle aktører som har omtalt forskningsfunnet de siste dagene: Mannlig vennskap er dessuten problematisk for mennenes kjærester eller koner. Om det er korrekt, aner jeg ikke, men artiklene ledsages gjerne slik: «Når kjæresten blir sur fordi du skal ut med gutta, vis henne denne artikkelen …» og så videre.

Tiden gikk, og noe uventet skjedde. Guttene fant ut av det med hverandre.

Så hva sto det i studien, gjengitt i Neuropsychopharmacology? Jo, forskere fra University of California, Berkeley, hadde plassert gutterotter i samme bur. Som ventet ble de sinte og aggressive, som menn i taxikø 03 om natten. Rottene sloss. De ble stressa. De målte status, som menn ofte gjør. Men tiden gikk, og noe uventet skjedde. Guttene fant ut av det med hverandre. De ble mer og mer sosiale, sluttet å klore og bite. De søkte til og med trøst og varme hos hverandre, uten å bli helt inspirert av «Brokeback Mountain». De ble rett og slett venner. Og de hadde det godt.

Noe viktig inni dem pågikk: Oksytocin-nivået (kjærlighetshormonet) steg. Oksytocin har samme kraft i mennesker. Hormonet booster vår evne til altruisme. Det reduserer smerte og stress og gjør oss rausere, mer kjærlighetsfulle. 

Forskerne sier funnet kan overføres til menn. Det fine norske uttrykket «male bonding» (på engelsk: bromance) gjør faktisk oss menn sunnere, gladere, kjærligere. 

I 2012 vakte en beslektet studie oppsikt: Høyt oksytocin-nivå hjelper fedre å knytte seg raskere til babyen. Og mennene blir mer trofaste mot kjærestene. Dette er altså et kinderegg på størrelse med et hotell i Emiratene.

Som det står i nyhetsbrevet fra Berkeley: «If rats can do it, men can do it too. And they definitely are, they just don’t get as much credit in the research for that.»

Men som Stein Torleif Bjella synger: Mange menn blir dessverre «innegubber». 

Men som Stein Torleif Bjella synger: Mange menn blir dessverre «innegubber». De stivner, isolerer seg fra gamle vennskap. Da svinner også kjærlighetshormonet oksytocin.
Derfor, skriver Psychology Today, bør damene oppfordre til bromancing. (Her kan vi legge til: Og mennene kan gjøre det.)

Så hva med oss småbarnsfedre, hardt presset på tid, vi som verken går på bar, fotballkamper eller reinsjakt på vidda? Damene vet ikke omfanget, men vi har vår bromancing. Fra 06 og 08.30 i helgene. Vi vet nemlig alltid hvilke andre menn som står opp med barna. Mellom oss skjer det mye. (I bryllupet vårt ble flere av mine sms-er til venner fra kl. 05.30–08 lest høyt.)

LES OGSÅ: Kjenner du igjen disse Facebook-statusene?

Og forrige lørdag, kl. 06.11, får jeg første sms: «Hilser fra sofaen!» (Bilde av to barn som peller seg i nesa og ser film). 06.30, sms fra en annen venn: «Lest Wild Places av Macfarlane? Dritbra.» Rett etter 07 har jeg også fått tilsendt en NASA-artikkel om snøsmelting på Grønland på Messenger. Og et redigert opptak av scoringer, sang og ett minutts stillhet da Liverpool vant 4–3. Det er en øm og herlig morgen!

Og når kjærestene står opp fra 08.30, er det nesten som å bli ringt opp mens man skråler på bar, og få beskjed om at ungene har fått omgangssyke, kan du komme hjem nå?

Denne spalten er også publisert i KK nr. 19/2016.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer