Latoya Shauntay Snell:

Maratonløper Latoya lar seg ikke stoppe av fat shaming

Norske eksperter håper flere vil følge hennes eksempel, bygge et positivt kroppsbilde og gjøre trening til en ressurs i livet.

FAT SHAMING: Latoya Shauntay Snell har opplevd mye fat shaming - til og med mens hun løp New York maraton. Derfor vil hun fremme kroppspositivisme. PRESSEBILDE
FAT SHAMING: Latoya Shauntay Snell har opplevd mye fat shaming - til og med mens hun løp New York maraton. Derfor vil hun fremme kroppspositivisme. PRESSEBILDE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har fått et nytt treningsforbilde og influencer fra Brooklyn, New York, og det er bare å la seg inspirere til å digge kroppen din og trene for å føle deg bra!

– Fatshaming can go fu*k itself. It can kiss my God damn ass, sier maratonløperen Latoya Shauntay Snell i en video i vår, laget av Huffpost, Huffpost Women og HuffPost Black Voices.

Hun sier dette etter å ha blitt fat shamet hele livet, selv midt under New York Maraton. I år planlegger hun å løpe ti maratonløp, men fordi hun fortsetter å oppleve fat shaming, er løpingen blitt en bevegelse for å sette fokus på trening for alle kroppsstørrelser.

LES OGSÅ: - Vi er alle skapt for å være uperfekt perfeksjon

Viktig med et positivt kroppsbilde

Selv kommenterer hun videoen i et innlegg på Instagram:

- Jeg møter stadig folk som spør hvorfor jeg snakker så mye om fat shaming, kroppsbilde og kroppspositivitet hvis jeg føler meg så selvsikker. Vel, et ukjent antall andre har ikke kommet dit ennå, og helt ærlig så gjør det heller ikke meg immun fra å oppleve en dårlig dag, sier hun.

Hun får støtte av Christine Sundgot-Borgen, doktorgradsstipendiat (PhD) ved Norges idrettshøgskole, seksjon for idrettsmedisinske fag, som brenner for dette temaet.

- Det å ha et positivt kroppsbilde kan for mange være helt avgjørende for hvilken rolle trening får i hverdagen. Det vil være lettere å se på trening som en ressurs i livet og ikke noe du tvinger deg til for å modifisere kroppen, sier Sundgot-Borgen.

Hun utdyper at dette igjen vil gjøre det lettere å sette realistiske og konstruktive målsetninger, lettere å velge aktiviteter som du faktisk liker og dermed fortsetter med, og lettere å kjenne på alle de gevinstene trening kan gi. Det blir rett og slett lettere å ha et positivt og langvarig forhold til trening.

Se dette innlegget på Instagram

Every time I step onto the pavement, I'm just as nervous as the first race I ever participated in. I might be a tad bit more nervous these days simply because there's more eyes watching. Most people are cheering for my success and a few sprinkles who might be wishing otherwise. Regardless of who or what may be watching, I remind myself to be mindful of my breath, feet and motion. This is not my first time taking on an unofficial marathon tour. Last year, I managed to knock out 200 of my 247 race day miles in a two month period -- one of which required me to finish my first 100K six days before the NYC Marathon. In turn, I know that the impossible is certainly possible. Even if I DNF a race in the process, I'm looking forward to the journey, not so much the destination. It is a gift to have my mobility after close to a decade of living in fear of when it'll leave. Until then, I have four marathons and a 4 miler in between to knock out in a 30 day window: 4/28/2019: @bsimevents 5/5/2019: Providence Marathon 5/12/2019: @NYRR Japan Run 4 Miler 5/19/2019: @clevemarathon 5/26/2019: @runvermont 108.8 miles in 30 days baby. Maybe I watched Forrest Gump too much as a kid but I just feel like running. Photo Courtesy: @esnelldesign #runningfatchef #fatrunner #diversitymatters #representationmatters #swiftwick #chaseadventure #hokaoneone #timetofly #skratchlabsambassador #womenwhofly #ultrarunner #marathoner #ultimatedirection #selfpropelled #superfithero #plussizeathlete #effyourbeautystandards #liveadventurously #loveyourskin

Et innlegg delt av Latoya Shauntay Snell (@iamlshauntay)

Sundgot-Borgen får støtte av Norges egen influencer for trening for alle kroppstyper, nemlig personlig trener og treningsprofil Camilla Lorentzen, fitnok.no, som står bak den kroppspositive hashtaggen #fitnok på Instagram.

- Et positivt kroppsbilde gjør det mulig å fokusere på det du gjør og hvordan kroppen føles, fremfor hvordan den ser ut. Men det er ikke noe du behøver å ha for å kunne begynne å trene, se heller på det den andre veien: at trening kan hjelpe deg mot et bedre kroppsbilde, sier Lorentzen.

Hun utdyper at trening og det å være i aktivitet gir deg muligheten til å, nettopp, fokusere på de tingene kroppen klarer å få til og for et øyeblikk glemme hvordan den ser ut, noe som kan være utrolig deilig. I tillegg kan mestringen av å få til noe på trening være med å bygge opp både selvfølelse og kroppsbilde.

LES OGSÅ: Før hatet Ingerine kroppen sin. Hun hadde mest lyst til å finne en saks og klippe vekk det ekstra kjøttet på magen

Farer ved kroppsmisnøye

Amerikanske Snell har ikke alltid vært fornøyd med kroppen sin. Veien til et positivt kroppsbilde har vært lang og smertefull Før hun begynte å trene, holdt hun kroppen sin nede med negativt selvsnakk og mat, og da hun begynte å trene ble det altfor mye trening og altfor lite mat før hun fant balansen.

– Det som ikke hjelper samtalene er denne utvelgelsen av HVEM som passer inn i stereotypene av trening, skjønnhet og denne forherligelsen av hvordan kroppen kan være, skriver hun videre i innlegget på Instagram.

Sundgot-Borgen forteller at det å oppleve sterk kroppsmisnøye er assosiert med redusert selvfølelse, destruktiv sammenligning, negativt selvsnakk, og øker risikoen for utvikling av spiseproblemer. Det sees også i sammenheng med økt risiko for bruk av uheldige metoder for å endre på kroppen som misbruk av trening (for mye og ensformig), helseskadelige spisemønstre og bruk av tilskudd og ulovlige stoffer for å nå kroppslige målsetninger.

- For å ha det bra må du selv jobbe for å akseptere kroppen din og ta vare på den. Videre kan du vurdere hvor viktig du kroppens utseende skal få være, men for noen vil kroppen naturlig være en brikke i identiteten, sier hun.

Treningsprofil Lorentzen forklarer at dersom du fastsetter din verdi ut i fra hva som møter deg i speilet, kan det føre til at du bærer på en slags skam over den du er og den kroppen du har. Denne skamfølelsen får mange til å utvikle destruktive mestringsstrategier, for å "slippe unna" skammen for en periode.

LES OGSÅ: Hvem må ta skylda for kroppspresset?

Ja til kroppsaksept for flere

Maratonløper Snell har en oppfordring til følgerne sine:

- Selv om jeg er stolt av denne bevegelsen, så er det så mye igjen å gjøre. Vi pryder oss med begrepet inkludering som en Pradaveske . Men jeg ber oss alle om å utvide paletten litt. La oss fjerne det fine trykket av stigma og skadelige stereotyper som eksisterer både innen trening og i våre daglige liv. Vi kan alle gjøre så mye bedre, skriver hun.

Hjemme i Norge forklarer Sundgot-Borgen at problemet for mange er at samfunnet har definert hva som er en bra nok kropp. Dette vil skape problemer for dem som ikke opplever å falle innenfor denne definisjonen, og risikoen for misnøye blir stor.

- Vi må jobbe videre for å redusere viktigheten av kropp i samfunnet, uavhengig av hvilken størrelse og fasong som idealiseres, og vi må normalisere den faktiske variasjonen vi har av kroppstyper. Da kan kroppsaksept bli lettere for flere, sier hun.

Jobb med disse punktene regelmessig:

Lorentzen vil gjerne gi noen råd til alle som opplever et press fra seg selv eller andre om å se ut på en bestemt måte for å kunne trene:

- Først ville jeg tatt en titt på de omgivelsene jeg befant meg i. Er det noe jeg kan gjøre noe med? Dersom presset kommer fra sosiale medier, vær restriktiv med tanke på hvem du følger. Opplever du et press på senteret der du er? Bytt treningssenter. Er det noen i omgangskretsen din som kritiserer kroppen din? Si i fra, eller kutt dem ut. Det er lov å bryte med mennesker som trykker deg ned, råder hun.

- Sist, men ikke minst, ville jeg tatt et lite oppgjør med meg selv, fordi dette negative kroppsbildet ofte har en rot i de følelsene og tankene vi selv går og bærer på.

Hvorfor er det slik at kropp er så viktig for meg? Hvilke følelser har jeg for min egen kropp? Hvor stammer disse fra? Det kan være en vond prosess, men dersom du virkelig ønsker en forandring er det viktig å ta litt tak der det svir, avslutter hun.

Sundgot-Borgen vil også gi noen råd:

  • Husk at trening ikke handler om størrelse. Det er kun noe markedet tjener penger på at folk tror.
  • Tenk deg om; skal du virkelig la dine forutinntatte holdninger om andres meninger, stoppe deg fra å ha ta vare på deg selv?
  • Husk at folk er i sin egen verden når de trener og er mer opptatt av hvordan de selv blir sett på enn å faktisk vurdere deg
  • Ros deg selv for at du selvpleier deg selv gjennom trening
  • Repeter for deg selv alle de gode gevinstene du opplever ved å ha trent – ikke la andre ta dette fra deg!
  • Registrer og reduser negativt selvsnakk
  • Fang opp sammenligning med andre og jobb med å redusere denne. Hvilken nytte gir det egentlig?
  • Allier deg med en treningspartner – det føles godt å trene sammen med noen
  • Hvor opplever du best energi og miljø blant kunder og ansatte? Tren der.
  • Hold deg unna treningsmiljø/instruktører/trenere hvor utseendefokuset er fremtredende - Jobb med disse punktene regelmessig

    LES OGSÅ: - Ordet fitness betyr veltrent uavhengig av hvor mye fett jeg har på kroppen.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer