Hjelpe andre i julen

Maren (25) bruker førjulstida på å skaffe mat og gaver til andre

- For mange er det nok ganske tabu å måtte be om hjelp. Noen takker meg og snur så fort de kan, så jeg knapt får se ansiktene deres.

ØNSKER Å HJELPE: Den nybakte moren Maren Røhne-Hagen hjelper familier som har det vanskelig i julen, tredje året på rad. FOTO: Ida Bergersen
ØNSKER Å HJELPE: Den nybakte moren Maren Røhne-Hagen hjelper familier som har det vanskelig i julen, tredje året på rad. FOTO: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

Mange gleder seg til jul, men det er alltid noen som gruer seg. Det er ikke alle som har råd til julegaver eller julemiddag. Noen har ikke engang tak over hodet. Og det er mange foreldre som er fortvilet fordi de ikke klarer å gi barna den julefeiringen de fortjener. Dette ønsket Maren Røhne-Hagen (25) å gjøre noe med.

– For noen år siden så jeg at familier inviterte fremmede mennesker hjem til seg for å feire jul. Da ble jeg inspirert til å gjøre noe lignende selv. Jeg er ikke så tøff at jeg tør å invitere noen hjem til meg på julaften, da den dagen er tradisjonsrik og betyr mye for meg, men kjæresten og jeg ble enige om å arrangere en førjulskveld.

Julen 2016 la Maren og kjæresten ut en annonse på Finn.no, hvor de spurte om en familie ville komme hjem til dem på en førjulskveld.

– En mor med to sønner fra en annen bydel i Oslo kom hjem til oss den kvelden. Da spiste vi middag og dessert, også hadde vi kjøpt inn noen gaver med ting de hadde behov for, som vi hadde avtalt med moren på forhånd. Det var veldig hyggelig, men jeg fikk følelsen av at moren nesten unnskyldte seg for at de var hos oss, og det er jo ikke sånn det skal være. Vi syntes bare det var fint å kunne hjelpe til litt.

Maren ønsket å gjøre noe lignende året etter, men hun syntes det ble vanskelig fordi hun hadde fått så mange henvendelser.

– Jeg fikk så mange meldinger fra familier som ønsket å komme. Jeg tenkte: Hvem er jeg som skal sitte her og bestemme hvem som får komme, eller ikke? Det ble veldig vanskelig – det er så mange triste skjebner der ute, og vi ønsket å hjelpe alle.

LES OGSÅ: Stian (36) ofrer julefeiring med familien for å hjelpe andre

Alle kan jo havne i en økonomisk krise

Maren bestemte seg for å samle inn penger, slik at hun kunne kjøpe inn mat og utstyr og dermed hjelpe flere familier. Hun kalte prosjektet for «julehjelp i gaten».

– Jeg hadde ikke en konkret plan i hodet mitt, jeg bare ønsket å hjelpe flere mennesker. Innsamlingen startet i november, og da pengene begynte å komme inn, la vi en plan for hva vi skulle gjøre, og hvordan vi skulle gjøre det.

Maren lagde en Finn-annonse og spurte om hun kunne hjelpe en familie med mat eller utstyr i julen. Meldingene begynte å tikke inn ganske raskt.

– Når man sliter litt med økonomien, må man prioritere, og da er det noe som faller bort. Vi ønsket å fylle disse tomrommene, slik at julen ble litt lettere for barna i det minste. Alle kan jo havne i en økonomisk krise.

I fjor fikk Maren samlet inn 5700 kroner, som sørget for mat og utstyr til 15 familier og 20 hjemløse mennesker. I tillegg til å handle inn mat og kjøre rundt for å levere det, sto hun på Jernbanetorget i flere timer for å dele ut til de som hadde behov for det.

– Jeg snakket med mange =Oslo-selgere blant annet. Det er ikke slik at de nødvendigvis har lyst på penger eller noe sånt, de fleste klarer seg greit selv, men mange synes det er hyggelig å møte noen som tar seg tid til å prate.

HANDLET INN MAT: Maren fikk blant annet hjelp av lillesøsteren sin da hun skulle handle inn middag til 15 familier i fjor. FOTO: Privat
HANDLET INN MAT: Maren fikk blant annet hjelp av lillesøsteren sin da hun skulle handle inn middag til 15 familier i fjor. FOTO: Privat Vis mer

Reddet julekvelden til en hjemløs mann

Maren husker spesielt godt en hjemløs mann som kom syklende forbi. Han stoppet opp, og spurte om det hun delte ut var gratis. Han lurte på hva det var, og om han kunne få. Maren forklarte at det var litt forskjellig mat, godteri og annet man kunne kose seg med i jula. Så sa han: «Men jeg har ikke noe kjøkken!»

– Jeg spurte om han kanskje kjente noen som hadde et kjøkken. Da dro han opp mobilen sin, en gammel Nokia-telefon, og ringte en kompis.

«Halla, jeg har kommet over noe julemat her – skal jeg komme til deg på julaften, så kan vi lage noe mat?» sa han til kompisen sin over telefonen.

– Kompisen var like gira, så denne mannen ble jo strålende fornøyd. Han tok med seg en pose mat og et par ullsokker, og syklet videre mens han jublet over at julen var reddet. Alle som sto rundt oss smilte og lo, fordi han ble så utrolig glad. Det betydde mye!

– Hva er det beste minnet ditt fra denne dagen i fjor?

– Det beste minnet må være da hele dagen var over – kjæresten og jeg hadde vært på Jernbanetorget i mange timer og snakket med folk, kjørt rundt med mat og utstyr til mange familier, før vi kom hjem. Det er mye som må fordøyes etter en slik dag, sier Maren, og fortsetter:

– Tårene bare trillet – vi lo og gråt om hverandre. Det ble nesten litt for mye på én gang! Deretter bestilte vi en pizza fra Domino’s, som vi spiste på gulvet i leiligheten, mens vi pratet om dagen og hvor heldige vi er. At vi sitter i den posisjonen hvor vi har muligheten til å gi noe til andre. Det skal man ikke ta for gitt.

– Julen er tross alt barnas høytid, derfor har vi prioritert barna

Maren ønsket å stå noen timer på Jernbanetorget i år også, men hun måtte prioritere annerledes: Hun har nemlig blitt mamma til en liten jente på åtte uker. Derfor ønsket hun å prioritere mat og utstyr til familier med barn.

– Julen er tross alt barnas høytid, derfor har vi prioritert barna, og kjøpt inn gaver ut ifra kjønn og alder, og gitt det bort sammen med matleveringen.

Bortsett fra det, blir opplegget det samme som i fjor. Men i år har Maren samlet inn et beløp som er mer enn det dobbelte fra i fjor: Det ble totalt 12.000 kroner, og Maren fikk dermed mulighet til å hjelpe enda flere familier.

– I går kjørte jeg til familier i byer utenfor Oslo. Der møtte jeg blant annet en dame på cirka samme alder som meg, og hun hadde også en liten baby. Man skulle tro at vi hadde de samme forutsetningene i livet, men så møter man hverandre, og forstår at man lever på to forskjellige planeter. Det var veldig tøft.

LES OGSÅ: Vivi Askeland (58): - Jeg vil vise at hjemløse også er mennesker

Disse møtene betyr veldig mye for meg

Maren er nybakt mamma. I tillegg til dette har hun nettopp fullført årets siste eksamen, og ikke nok med det; hun skal flytte, og er midt i flyttekaoset. Allikevel tar hun seg tid til å hjelpe andre. I år har hun fordelt utkjøringen på to dager, for å rekke å dra innom alle familiene.

– Mange har spurt om jeg trenger hjelp, og jeg kunne ha bedt andre kjøre rundt med leveringene. Men disse møtene betyr veldig mye for meg. Vanligvis består hverdagen min av en ganske overfladisk jobb i klesbransjen, så slike avbrekk er så viktig for meg – jeg lever lenge på det. Men nå gleder vi oss til juleferie, som vi kan ta med god samvittighet, smiler hun.

HEKTISK TID: Maren har nylig blitt mamma for første gang, men allikevel har hun klart å sette av tid for å hjelpe mange familier med julefeiringen. FOTO: Ida Bergersen
HEKTISK TID: Maren har nylig blitt mamma for første gang, men allikevel har hun klart å sette av tid for å hjelpe mange familier med julefeiringen. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Det tar tid å planlegge og koordinere et slikt opplegg, men Maren mener at det går fint så lenge man har bestemt seg for det.

– Det koster meg ikke noe å gjøre det, jeg synes bare at det er gøy. Jeg er den typen som liker å styre og ordne litt. Jeg føler ikke at disse dagene er stress – jeg klarer å slappe av og kose meg. Blir jeg invitert inn på en kopp kaffe, takker jeg alltid ja til det.

En venninne spurte Maren om hun ikke synes at det er skummelt. Maren innrømmer at hun var veldig spent det første året, da de hadde besøk, og at det var litt skummelt å møte opp utenfor døren til fremmede mennesker.

– Du vet jo aldri hvem du møter. Men samtidig må man bare tenke positivt og tro det beste om folk. Jeg har ikke hatt en eneste uheldig opplevelse, det har kun vært positivt.

Noen skammer seg over å be om hjelp

Maren forklarer at alle familiene hun møter er ekstremt takknemlige, men at hun også ser at mange skammer seg.

– For mange er det nok ganske tabu å måtte be om hjelp. Noen takker meg og snur så fort de kan, så jeg knapt får se ansiktene deres. Det skal de selvfølgelig få lov til, men jeg synes det er trist at de skammer seg for det; jeg tenker at nesten alle er i en kjip situasjon en gang i livet. Andre ønsker å sitte ned og snakke om hvordan de har det, og fortelle hvorfor de ber om hjelp, sier Maren, og legger til:

– Noen sier at de kan vippse tilbake så fort de får penger, men det er jo ikke det vi ønsker. Da blir jeg litt lei meg, for vi gjør dette kun for å glede, det er ingen byrde.

Maren har alltid vært flink til å sette pris på det hun har – det har hun lært fra sin mor.

– Mamma har alltid vært opptatt av at vi skal sette pris på det vi har – verden er ikke lik for alle. Det er så viktig å være takknemlig – vi som er født i Norge har jo vunnet gullbilletten. Jeg håper at andre kanskje kan bli litt inspirert til å gjøre noe lignende, det hadde vært kjempefint, sier hun, og fortsetter:

– Jeg er ikke en sånn person som hjelper andre året rundt – jeg kan gå forbi en =Oslo-selger og si at jeg har kjøpt bladet, selv om jeg ikke har det. Men dette prosjektet har blitt litt min greie, og min mulighet til å hjelpe. Jeg håper på å fortsette i årene som kommer, men om det fortsetter å vokse må jeg nok be om mer hjelp. Men det er uansett verdt det – responsen vi får betyr så utrolig mye!

LES OGSÅ: Mette og Stine ofrer alt for de hjemløse kattene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer