Pride:

Mari (36) ventet med å komme ut av skapet til hun flyttet til Oslo

- Bygdepride viser at man ikke trenger å bo i Oslo – man kan også finne fellesskap og aksept på bygda.

PRIDE: Mari Ingberg syntes det var utfordrende å komme ut av skapet i en liten by. Forrige helg feiret hun Pride sammen med 5000 andre brumunddøler. FOTO: Privat
PRIDE: Mari Ingberg syntes det var utfordrende å komme ut av skapet i en liten by. Forrige helg feiret hun Pride sammen med 5000 andre brumunddøler. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Oslo Pride er Norges største og viktigste feiring av skeiv kjærlighet og mangfold, og folkefesten har en varighet på litt over en uke. Også mindre byer har arrangert pride, men at Brumunddal skulle ha en egen pride-parade, var det ikke mange som hadde sett for seg.

Brumunddal har 10 000 innbyggere. Rundt 5000 personer møtte opp for å se på, eller gå i toget, forrige helg. To brumunddøler på 22 år sto bak arrangementet.

– Vi hadde ikke noe særlig forhold til pride før vi flyttet fra Brumunddal til Oslo for fire år siden, og vi har heller ikke gått i pride-parade tidligere. Men vi har lagt merke til hvor flott og viktig en slik markering er i Oslo, og tenkte at det hadde vært «sykt fett å ha det i Dala», sier Anne-June Skarpnord og Emma Laier Johnsen til KK.

Under Oslo Pride i fjor, kom ideen om at det hadde vært kult å arrangere en pride-parade i Brumunddal. I romjula lagde jentene et facebook-arrangement, som de fikk mange positive tilbakemeldinger på. Et par måneder senere, kom de i kontakt med FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold), som senere ble deres samarbeidspartner.

– Dette har vært et fyrverkeri av et eventyr! I forkant av arrangementet sa vi til hverandre at om det bare ble oss to som gikk i toget, så hadde det også vært greit. At vi skulle bli over 1000 personer som gikk i paraden, og 4000 oppmøtte på torget, var rørende og stort. Da paraden gikk inn i gågata, der flere hadde møtt opp for å se på, klappet folk. Det var veldig fint, sier jentene og legger til:

– Det ble veldig tydelig at dette er noe som skaper engasjement, og at det betyr utrolig mye for veldig mange mennesker, også i Innlandet.

Anne-June og Emma ønsket å arrangere pride for å vise at samfunnet også støtter mangfold og inkludering på bygda.

– Det kan være viktig å arrangere slike markeringer i mindre byer, fordi man kanskje i mindre grad møter på mangfoldet i seksualitet og kjønn daglig, noe som kan gjøre at man føler seg mer alene om det hvis man er skeiv, og at det da blir særlig viktig å vise at det er aksept i innlandet også.

LES OGSÅ: - Planen var å rive i stykker «Jævla homo» som skjellsord

PRIDE I BRUMUNDDAL: Emma Laier Johnsen (til venstre) og Anne-June Skarpnord arrangerte pride-parade i Brumunddal, og oppmøtet ble overveldende. FOTO: Privat
PRIDE I BRUMUNDDAL: Emma Laier Johnsen (til venstre) og Anne-June Skarpnord arrangerte pride-parade i Brumunddal, og oppmøtet ble overveldende. FOTO: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Historien bak «regnbueflagget»

– Jeg følte mye på redselen for å skuffe familie og venner

Mari Ingberg (36) er en av personene som gikk i pride-paraden i Brumunddal. Hun har vokst opp i den lille byen, men studerte i Oslo og Trondheim. Nå bor hun i «Dala» igjen, sammen med kjæresten og datteren deres, og sitter i styret i FRI Innlandet. Hun jobber for at homofili skal bli mer synlig – at det skal være ålreit å være homofil på bygda også.

– Jeg er lesbisk, og dette begynte jeg å finne ut av i tenårene, men jeg ventet med å «komme ut av skapet» til jeg flyttet til Oslo. På 90-tallet var det ikke så mange som snakket om homofil legning – i hvert fall ikke på «hedmarken», sier hun og fortsetter:

– Jeg følte mye på redselen for å skuffe familie og venner – at jeg ikke skulle klare å leve opp til forhåpningene og forventningene til samfunnet og alle rundt meg. Jeg måtte jobbe mye med meg selv. Men da jeg først begynte å trå ut av skapet, syntes jeg at det var ålreit. Jeg har aldri hatt noen negative opplevelser knyttet til det, det har gått veldig bra!

LES OGSÅ: «Du er bare lesbisk fordi du ikke har møtt den riktige mannen ennå»

– Det var så bra, jeg hadde gåsehud hele dagen

Da Mari fikk høre om paraden i Brumunddal, syntes hun det var like fjernt som at IKEA skulle komme til Ringsaker.

– Det tok litt tid før det sank inn. Jeg var veldig spent på hvordan det kom til å gå, hvordan brumunddølene kom til å ta imot en pride-parade. Og det gikk over all forventning; det var så bra, jeg hadde gåsehud hele dagen – det var så mye folk! Å se at så mange brumunddøler stilte opp, at det er så vanlig å være homo nå, og at folk er så positive, ble veldig tydelig. Den dagen var jeg veldig stolt av å være fra Brumunddal, smiler hun.

Mari ser for seg hvor stor betydning en slik parade hadde hatt for henne, om det ble arrangert da hun selv var tenåring.

– Tenk så trygg man plutselig kan bli, når man vet at det man føler og den man er, blir så godt tatt imot av samfunnet. Jeg er jo voksen og trygg der jeg er nå, så for meg er dette bare en veldig positiv bonus, men for dem som sliter med dette i hverdagen, kan det ha stor betydning. En slik parade viser at man ikke trenger å bo i Oslo for ikke å føle seg alene – man kan også finne fellesskap og aksept på bygda.

LES OGSÅ: Cathrine og Trine om det å komme ut av skapet - på bygda

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer