Sinnemestring:

«Mari» kunne bli så sint at hun skremte barna sine

Da barna ble eldre forsto hun at hun trengte hjelp, men var redd ingen kunne hjelpe.

SINNE: Sinneproblematikk kan ha alvorlige konsekvenser, men det kan gjøres noe med. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix
SINNE: Sinneproblematikk kan ha alvorlige konsekvenser, men det kan gjøres noe med. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Mari» (32) er en helt vanlig mamma til tre. I dag er eldstemann 6 år. Våren 2017 måtte hun fortelle fastlegen at hun trengte hjelp. At hun skremte barna sine.

- Jeg har alltid vært sånn at jeg kan bli veldig fort sint, men jeg hadde aldri tenkt på det som noe problem før jeg fikk barn, forteller «Mari», som har valgt å fortelle historien sin anonymt.

Det var spesielt når de eldste barna ble eldre, at «Mari» merket at sinnet var et problem. Hun syntes det var vanskelig når de ikke hørte etter eller når ting ikke gikk helt som det skulle. Det eneste reaksjonsmønsteret hun kjente var å reagere med sinne, og hun tente kjapt på alle plugger.

- Det kunne være på grunn av alt fra bråk til at et fat datt i gulvet. Plutselige høye lyder har jeg skjønt at jeg er ganske var på. Det var småting og uhell – situasjoner der ingen hadde gjort noe galt, men vært uheldige, forteller «Mari».

- Jeg kunne bli veldig sint, og jeg så jo at de ble redde.

Når «Mari» ble sint reagerte hun med å brøle så høyt hun klarte. Et av barna ble ofte tatt tak i og båret inn på rommet, for at de skulle skilles fra hverandre.

- En av ungene mine har sagt at «når mamma blir sint så får jeg vondt i ørene». Jeg merket på barna at de trakk seg unna meg, de ville bare være sammen med pappa, og de «studerte» meg nøye for å finne ut hva slags humør jeg var i. Ofte spurte de om jeg var sint. Hvis de kom i skade for å rive ned noe eller lignende, kunne de gjemme seg hvis de hørte at jeg kom, forteller hun.

LES OGSÅ: 3500 foreldre tar kontakt med familievernet for å få hjelp med sinnemestring hvert år

Trodde det var lite å gjøre

Både hun og mannen hennes så at dette var et problem, men selv om «Mari» gjerne ville, hadde hun vanskelig for å tro at noen egentlig kunne hjelpe. Dette var jo sånn hun var – det var noe hun måtte takle selv.

- I familien min er vi flere som kan bli ganske sinte, og det støttet jo opp under min teori om at sånn var det bare.

Men to små ble redde for mammaen sin, og våren 2017 tok hun likevel kontakt med fastlegen. Om noe kunne gjøres så måtte hun prøve det.

- Det er jo vanskelig å fortelle noen at du blir så sint på dine egne. Du føler at du feiler som forelder. Det er vanskelig, men samtidig så vil man jo komme seg ut av det.

Fastlegen rådet henne til å ta kontakt med Brøset Sinnemestring ved St Olavs Hospital.

LES OGSÅ: Følte du deg ikke som et elsket barn?

Viktig å søke hjelp

«Mari» har valgt å fortelle sin historie for at flere skal tørre å søke hjelp. Sinne, kjefting og trusler mot barn kan ha alvorlige konsekvenser. En studie gjort ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) i 2015 viser at psykisk vold mot barn øker risikoen for angst og depresjoner senere i livet.

- Det er viktig at de som har et sinneproblem tar tak. Dette er tabu, men det er viktig å vite at det i de aller fleste tilfeller kan gjøres noe med, sier Stig Jarwson, som er forsker og sinnemestringsterapeut ved Brøset Sinnemestring.

Jarwson forteller at mange kan være redde for at reaksjonsmønsteret deres ikke kan endres.

- Det er nok mange som tenker det, men man ser at man klarer å lære seg alternative mestringsstrategier. Man møter andre på et kurs, og kjenner seg igjen i det de forteller, og ser at det går an å gjøre noe med det. Man ser at det finnes andre løsninger, sier han.

Hos dem lærer deltakerne å finne nye måter å reagere på i de situasjonene som potensielt kan trigge sinne.

- Du lærer å regulere følelsene dine, og å gjenkjenne følelser som gjør deg sint. Du skal lære å kjenne igjen risikosituasjoner, tankemønster og følelser. Det er din tolkning av situasjonen som gjør deg sint, så det handler om å lære hvordan alt dette fungerer – gjenkjenne tanker, hva som skjer i kroppen og øve på alternative tekniker, forteller Jarwson.

LES OGSÅ: 400 000 nordmenn er deprimert akkurat nå

Vanskelig å be om hjelp

For mange er det tungt å møte opp. Man sliter med dårlig samvittighet og skam, og et problem som er svært tabu. Sinnemestringsterapeuten er opptatt av å få frem at sinneproblematikk kan og bør gjøres noe med.

- Det er viktig for livskvaliteten for både deg selv og andre. Om du ikke gjør noe står du i fare for å miste både barn og partner, påpeker han.

Et sinneproblem kan bygge seg opp over tid, og spesielt den psykiske volden kan være mer skjult. De aller fleste som tar kontakt med Brøset har likevel merket hvordan deres reaksjoner påvirker de rundt. Andre får høre fra partner eller andre i familien at noe må gjøres. Årsaken til sinneproblemet kan være mange. Man kan ha ting i bagasjen som kommer til utrykk i sinne som voksen. Da gjelder det å identifisere det som har skjedd og som skaper problemer. Man kan ha vanskelig for å takle følelser og lite erfaring med å uttrykke dem på andre måter enn gjennom sinnet.

LES OGSÅ: De skjulte «årsakene» til angst og depresjoner

Skamfult

«Mari» hadde snakket med mannen sin om problemet, og hun hadde fortalt fastlegen om hva hun slet med. Nå skulle hun stå foran en gruppe med helt ukjente mennesker og si at hun gjorde sine egne barn redde fordi hun ikke tålte at en tallerken falt i gulvet, eller at hun kom for sent på jobb.

- Jeg sov ikke så mye natten i forveien. Det var skummelt. Det er vanskelig å snakke om dette. En skjemmes jo. Det er flaut. Men etter første møte så jeg at dette er jo bare helt vanlige folk som har det sånn som meg.

Det var befriende å se at hun ikke var alene om å trenge hjelp, og at myten om at kun menn kan bli så sinte er feil.

LES OGSÅ: Ny forskning: Ikke all søskenkrangling er sunn

- Sinne var det eneste jeg visste om

Etter de femten ukene tok «Mari» med seg flere verktøy hjem. Nå jobber hun med å komme i forkant av situasjonen. Hun vet om risikosituasjonene, hun kjenner igjen kroppens reaksjoner, og hun har lært at det finnes flere måter å takle situasjonene på.

Hun vet at hektiske morgener kan gjøre at hun ser rødt, og hun kan bestemme seg på forhånd om at om hun blir sen på jobb i morgen, så er ikke det farlig.

- For meg så var det eneste verktøyet å bli sint. Det var det eneste jeg visste om, sier hun.

- Jeg er veldig glad for at jeg ba om hjelp, men jeg kjenner også at det tar tid. Det er ikke over etter 15 uker. Man jobber videre med det man har lært.

Har du vanskeligheter med å kontrollere sinnet ditt kan en start være å snakke med helsesøster eller fastlegen, og du kan også få hjelp her:

LES OGSÅ: Dette er barna aller mest redd for

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer