Studentøkonomi:

Maria (19): - Studenter må bruke sparepenger for å kjøpe mat

Økte priser gjør at mange studenter sliter økonomisk.

FOTO: Privat
FOTO: Privat Vis mer
Publisert

De siste månedene har det blitt dyrere å leve, og de fleste av oss merker godt at både matvareprisene og strømprisene har økt betydelig.

KK har tidligere skrevet om at aleneforsørgere er noen av de som blir hardest rammet av prisøkningen, men studenter er også en utsatt gruppe, som ofte har lite å rutte med i utgangspunktet.

Maria Strand Munkhaug (19) er helt fersk i studenttilværelsen, og startet nylig på en utdanning innen internasjonale relasjoner i Bodø. Hun forteller til KK at de høye mat- og strømprisene påvirker studenttilværelsen for mange.

- Mange studenter sliter med å få endene til å møtes. Pensumbøker er dyrt, og husleien er veldig høy i mange byer. Prisen for strøm- og matvarer er høyere enn tidligere, og mange studenter må bruker sparepenger eller bufferkonto for å kjøpe mat og pensumbøker, forteller Maria Strand Munkhaug til KK.

ENGASJERT STUDENT: Maria brenner for at unge og studenter skal få bidra i samfunnet ved å jobbe, og at de skal få mer igjen for innsatsen, i form av mindre skatt. Foto: privat.
ENGASJERT STUDENT: Maria brenner for at unge og studenter skal få bidra i samfunnet ved å jobbe, og at de skal få mer igjen for innsatsen, i form av mindre skatt. Foto: privat. Vis mer

- Det kjennes godt på lommeboken

Maria sier at faste utgifter som mobil, husleie og mat kommer i første rekke, og at det for de fleste blir lite rom for å spare.

- Privatøkonomi er absolutt et tema blant studentene jeg kjenner. Det er jevnlig et tema rundt lunsjbordet at det er dyrere å leve som student, spesielt hvis man ikke bor hjemme, forteller hun.

Mange leiligheter leies ut med eget strømabonnement, og mange unge sliter derfor på grunn av de høyere strøm- og matvareprisene.

- Det kjennes godt på lommeboken, og bufferkontoen spises opp for mange. Det er absolutt noe mange kjenner på i disse tider, sier Maria.

Enda verre er det for de studentene som ikke har en bufferkonto og som ikke får hjelp av foreldrene, og som gjerne må bruke kredittkort for å betale regningene.

DYRT Å VÆRE STUDENT: - Mange studenter sliter med å få endene til å møtes. Pensumbøker er dyrt, og husleien er veldig høy i mange byer, sier Maria.
DYRT Å VÆRE STUDENT: - Mange studenter sliter med å få endene til å møtes. Pensumbøker er dyrt, og husleien er veldig høy i mange byer, sier Maria. Vis mer

- Skjønner godt at studenter sliter

- Jeg skjønner veldig godt at mange studenter sliter. Mat og strøm har blitt dyrere, men studentene har ikke fått mer støtte. De må ta penger fra et allerede stramt studentbudsjett.

Det sier Magne Gundersen, som er forbrukerøkonom i Sparebank 1 og blant annet kjent fra TV-programmet «Luksusfellen», til KK.

Gundersen sier at de studentene som har en deltidsjobb, som har spart opp penger fra sommerjobb eller som får hjelp av foreldrene, er de som har best forutsetning for å klare seg greit økonomisk nå.

- Mange bor i kollektiv og deler på regninger, så det hjelper nok for noen. Men de som bor alene får en skikkelig smell når strømmen blir så dyr. De må være ekstra påpasselig og ikke bruke mer enn de må, råder Gundersen.

EKSPERTEN: Magne Gundersen er forbrukerøkonom i Sparebank 1 og blant annet kjent fra TV-programmet «Luksusfellen». Foto: Gorm Kallestad / NTB
EKSPERTEN: Magne Gundersen er forbrukerøkonom i Sparebank 1 og blant annet kjent fra TV-programmet «Luksusfellen». Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

5 gode sparetips

Forbrukerøkonomen kommer med følgende råd for å spare penger:

1. Lag maten selv

Lag maten din selv, ikke bestill ferdigmat. Slutt å spise lunsj i kantina, ta med kaffe på termos og lag matpakke. Det kan du spare mye penger på.

2. Skaff deg en deltidsjobb

En deltidsjobb er veldig viktig for mange studenter. Sommerjobb og feriejobber er også nyttig, og du kan spare opp en bufferkonto som kan gjøre studentøkonomien mer romslig.

3. Ta en gjennomgang av økonomien din

Kutt ut unødvendige abonnementer, for eksempel på treningssenter eller Netflix. Du kan trene utendørs og se gratis TV-programmer.

Det aller viktigste er å prøve å få en oversikt over hvilke faste utgifter du har, og hvilke du kan kutte ut. Prøv å finn et billigere mobilabonnement eller et billigere bredbånd, utsett å kjøpe nytt utstyr eller kjøp brukt. Mange selger bruke pensumbøker og skolemateriell, det kan du spare mye på.

4. Bare bruk penger du har

Ikke bruk kredittkort for å betale regningene dine. Det er veldig dyrt, og løser bare problemet der og da. Det er veldig ubehagelig for mange å være konstant i minus.

5. Benytt deg av rabatter

Bruk studentkortet. Det gir veldig gode rabatter for eksempel når du skal klippe deg eller kjøpe billetter. Sjekk hva slags fordeler du har på studentkortet ditt.

- Unge bør få mer å rutte med

Ved siden av studiet jobber Maria Strand Munkhaug på et museum og driver også med politikk som frivillig i Unge Høyre. En av sakene hun brenner mest for er økonomien til de unge.

- Vi i Unge Høyre mener at det skal lønne seg for unge og studenter å jobbe, og at de skal få mer å rutte med. Vi ønsker å senke skatter og avgifter for unge, og øke frikortgrensen til 100.000 kroner, forklarer hun.

Maria brenner for at unge og studenter skal få bidra i samfunnet ved å jobbe, og at de skal få mer igjen for innsatsen, i form av mindre skatt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer