Overspising

Maria (39) utviklet spiseforstyrrelse da hun bare var ni år gammel

Brukte mat som både trøst og straff. – Ved å spise meg fysisk dårlig oppnådde jeg en slags balanse.

SÅRBAR: Maria har brukt tid på å bli kjent med følelsene sine. Nå trenger hun ikke lenger mat for å døyve de vonde følelsene, men tør å kjenne på både sorg og sinne. Foto: Pål Bentdal
SÅRBAR: Maria har brukt tid på å bli kjent med følelsene sine. Nå trenger hun ikke lenger mat for å døyve de vonde følelsene, men tør å kjenne på både sorg og sinne. Foto: Pål Bentdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: «Jeg våkner av at jeg fryser. Den ene armen min er brun og klissete. Først skjønner jeg ikke hva det er, men langsomt begynner det å demre for meg, og den vonde, men velkjente forakten fyller hele meg. J

eg har gjort det igjen. Jeg ser ned på armen min, studerer mønsteret av smeltet sjokolade en stund, før jeg slikker det i meg som en sulteforet bikkje. Det er ikke nok. Jeg slenger dyna til side og lister meg ut i gangen på iskalde bein, på jakt etter mer. Kjenner desperasjonen på kroppen, må ha, må ha, må ha.

Resten av sjokoladekaka fra i natt står fremdeles på plassen sin i kjøleskapet. Jeg løfter den ut og tar den med meg tilbake til senga. Hvordan jeg skal få forklart at en hel kake bare har forsvunnet i løpet av natta? Tanken slår meg ikke engang.»

Slik beskriver Maria Ytre-Hauge (39) fra Bergen en av de mange episodene med ukontrollert spising. I over 30 år slet hun med overspising, en spiseforstyrrelse som rammer rundt tre prosent av befolkningen.

- Maten fungerte som trøst og bedøvelse for å dempe angst, uro og vonde følelser, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer