Nesespray:

Marianne (38) ble hekta etter bare ti dager

- Jeg hadde små flasker spray i alle vesker og lommer.

NESESPRAY: Marianne tenkte overhodet ikke over at man kunne bli avhengig da hun kjøpte den første flaska med nesespray. FOTO: Privat
NESESPRAY: Marianne tenkte overhodet ikke over at man kunne bli avhengig da hun kjøpte den første flaska med nesespray. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Marianne Humberset (38) har ikke vært mer syk enn andre, verken som barn eller voksen. Hun har en sunn livsstil, både når det gjelder kosthold og aktivitet. Marianne er født i Tromsø, vokste opp i Bodø og har bodd i Oslo de siste 20 årene. Her jobber hun som fengselsbetjent og treningsveileder, så det er viktig å holde seg i form.

– Da jeg fikk en helt vanlig forkjølelse for cirka seks år siden, begynte jeg å bruke Otrivin nesespray for å slippe å være så tett, sier Marianne.

– Jeg kan ikke huske å ha brukt nesespray før, og jeg tenkte ikke over konsekvensene ved overdrevent bruk. Men plutselig var jeg mer avhengig av nesesprayen enn av mobilen. Jeg hadde små flasker med nesespray i alle vesker og lommer.

Det var krise for Marianne om hun gikk tom, eller glemte å ta med seg nesesprayen. Hun var derfor glad for at Otrivin selges reseptfritt både i butikker, på bensinstasjoner og på apotek. Det var ingen som førte tilsyn med hvor mye nesespray Marianne brukte, men en periode fikk man bare kjøpt én flaske av gangen.

Marianne sørget for å kjøpe nesesprayen flere steder, slik at hun alltid hadde noen i reserve. Hun var knapt innom en butikk uten at en liten flaske også havnet i handlekurven.

Lett å bli avhengig

– Jeg var faktisk ikke klar over hvor lett det var å bli avhengig, jeg merket bare at effekten av nesesprayen varte kortere og kortere. Derfor sprayet jeg mange ganger i døgnet, sier Marianne.

– Da jeg fremdeles var tett etter ti dager, fortsatte jeg med sprayen, som i hvert fall lindret et par timer av gangen.

Marianne leste ikke pakningsvedlegget så nøye, hun bare kjørte på med mer og mer spray i nesa. Hun tenkte litt på at det kanskje ikke var så bra å tilføre kroppen kunstig stoff hver dag, nesten døgnet rundt, men velværet hun følte mens sprayen virket vant over fornuften.

– På det meste brukte jeg cirka to flasker i uka, noe som kostet meg rundt 500 kroner i måneden. Hvis jeg ikke sprayet regelmessig, var jeg helt tørr både i nesen og i munnen og svelget, sier Marianne.

Etter omtrent et års forbruk av Otrivin, forsto Marianne at hun var avhengig. Selv om hun ikke var forkjølet, var nesa alltid tett. Hun bestemte seg for å slutte, men det var vanskeligere å slutte enn hun hadde trodd.

LØPE: Å snøre på seg joggeskoene og løpe en tur ble den beste medisinen da Marianne bestemte seg for å slutte med nesespray. FOTO: Privat
LØPE: Å snøre på seg joggeskoene og løpe en tur ble den beste medisinen da Marianne bestemte seg for å slutte med nesespray. FOTO: Privat Vis mer

Knalltøft å slutte

– Da jeg først hadde bestemt meg, sluttet jeg over natta. Jeg oppsøkte en øre- nese- halslege for å sjekke at det ikke var noe annet galt, det var det ikke. Men slimhinnene i nesa var tynne og tørre etter all sprayen, forteller Marianne.

– Jeg lyttet til alle kjerringråd, kjøpte inn neseolje og saltvannsspray, men brukte det ikke. Jeg fikk resept på kortisonspray og jeg kjøpte barnespray. Men jeg bestemte meg for å ta kontroll over avhengigheten fort og brutalt.

Marianne forteller om en svært tøff uke, der hun følte seg tett både i nesa og hodet, slet med å konsentrere seg og sov dårlig. Men hun holdt ut ubehaget og sluttet helt med sprayen.

Da hun noen uker senere ble skikkelig forkjølet, falt Marianne for fristelsen og kjøpte nesespray igjen. Tanken var bare å bruke den noen dager. Men den samme historien gjentok seg, og hun ble avhengig for andre gang.

– Jeg fikk omtrent panikk hvis jeg ikke hadde en liten flaske tilgjengelig, uansett hvor jeg var. Følelsen var omtrent som den man får når man står på bussen på vei til jobb, og oppdager at mobilen ligger hjemme på kjøkkenbordet, sier Marianne.

– Etter noen måneder bestemte jeg meg igjen for at nok var nok, og denne gangen gikk jeg helhjertet inn for å slutte for godt.

Marianne fant ut at det eneste som hjalp, var å trene. Når hun våknet pottetett ved 04-tiden, tok Marianne på seg joggeskoene og løp en tur. Det samme gjentok seg ofte flere ganger om dagen. Slik holdt hun det gående en uke, før de verste symptomene ga seg. Så ble det lettere og lettere å puste gjennom nesa.

– Dette er snart tre år siden, og jeg tror ikke jeg kommer til å kjøpe en eneste nesespray i resten av mitt liv.

I FORM: Marianne har alltid holdt seg i form og ikke vært mye syk. FOTO: Privat
I FORM: Marianne har alltid holdt seg i form og ikke vært mye syk. FOTO: Privat Vis mer

Som å slutte å røyke

Lege Sverre Karmhus Steinsvåg er professor i øre- nese- hals-sykdommer. Han forteller at nesesprayen Otrivin er det mest solgte reseptfrie medikamentet i Norge, og at man regner med at cirka 700 000 nordmenn er avhengige av nesespray.

– Som alle andre pattedyr er vi genuine nesepustere, sier professoren.

– Neseslimhinnen produserer normalt slim som er nødvendig for å fukte og rense luften vi puster inn. Lungene våre er avhengige av at luften passerer nesa, slik at vi puster rein, fuktig og varm luft ned i lungene. Når vi blir forkjølet og får tett nese, må vi puste med munnen, noe kroppen ikke trives med.

Sverre Karmhus Steinsvåg forklarer at slimhinneavsvellende nesespray fører til at blodårene og slimhinnene i nesa trekke seg sammen, og det blir lettere å puste gjennom nesa. Vi har vel alle erfart hvor behagelig det er når tettheten slipper taket. Men ved å fortsette med nesespray/dråper etter de anbefalte ti dagene, vil blodårene trekke seg ytterligere tilbake over tid og skape en betennelsestilstand i neseslimhinnen, rhinitt.

– Når neseslimhinnen blir betent, vil den produsere mer slim, og hevelsen vil samtidig føre til at luftpassasjen gjennom nesen blir trangere. Altså kan man bli tettere i nesa enn noen gang, sier Karmhus.

Han forklarer at mange opplever ubehag flere uker etter at de slutter med nesespray, og sammenligner avvenningsprosessen med det å slutte å røyke. Informasjon og motivasjon er helt nødvendig. Utenforstående kan se på misbruk av nesespray som en bagatell, men for dem det gjelder, kan avvenningsperioden være beintøff.

– De som slutter opplever ofte dårlig søvnkvalitet og nesetettheten kan gå ut over humøret, sier professor Karmhus.

– Noen klarer å slutte helt uten hjelpemidler, en del føler lindring ved bruk av saltvannspray, mens andre har nytte av å bruke reseptbelagt nesespray med kortison en periode. Det er viktig å vite at prognosen er svært god, og de aller fleste blir helt kvitt tettheten. Det gjelder å holde ut, gevinsten i den andre enden er verdt det.

AVVENT: - Jeg tror aldri mer at jeg kommer til å kjøpe meg en nesespray. FOTO: Privat
AVVENT: - Jeg tror aldri mer at jeg kommer til å kjøpe meg en nesespray. FOTO: Privat Vis mer

Skremmende mange med lik historie

– Etter at jeg gikk åpent ut med min historie, har jeg fått utrolig mange henvendelser fra både kjente og ukjente mennesker. Det å være avhengig av nesespray er tydeligvis mye mer vanlig enn jeg trodde, sier Marianne.

Hun synes det er deilig å slippe å huske på sprayen i alle situasjoner, det frister overhodet ikke å begynne igjen. Marianne vet hun har større sjanse for tilbakefall, siden hun har vært avhengig to perioder i løpet av seks år. Hun har heller ikke lyst til å kaste bort mer penger på spray.

– Jeg kan selvfølgelig blir forkjølet og tett i nesa, men jeg finner andre løsninger enn slimhinneavsvellende nesespray, som jeg brukte, sier Marianne.

– Jeg har faktisk funnet ut at det går helt fint å være tett i nesa noen dager, det går uansett over av seg selv. Jeg håper historien min kan få andre til å tenke seg om før de bruker nesespray hyppigere og i lengre perioder enn det som er anbefalt. Jeg har i hvert fall et mye bedre og friere liv uten sprayen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer