Slitasjegikt

Marianne Lund Kristoffersen (56) har artrose: - Plutselig var det mye jeg ikke lenger klarte å gjøre

Slik har hun taklet sykdommen, som rammer rundt halvparten av befolkningen i den vestlige verden.

<strong>MARIANNE SLITER MED ARTROSE/SLITASJEGIKT:</strong> -Det er kjempedeilig å komme seg ut, selv på dager når leddene verker mye. Etter hvert blir smertene svakere, og leddene mykere, sier Marianne Lund Kristoffersen som går tur med hunden Tilla nesten hver dag. Foto: Petter Holskjær
MARIANNE SLITER MED ARTROSE/SLITASJEGIKT: -Det er kjempedeilig å komme seg ut, selv på dager når leddene verker mye. Etter hvert blir smertene svakere, og leddene mykere, sier Marianne Lund Kristoffersen som går tur med hunden Tilla nesten hver dag. Foto: Petter Holskjær Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Marianne Lund Kristoffersen (56) fra Tønsberg hadde mange tunge løft i jobben sin i en matvareforretning. Jobben gikk greit selv om hun var overvektig, men for 17 år siden kom stikkende og verkende smerter snikende på i nakken og skuldrene.

– Plutselig var det mye jeg ikke lenger klarte å gjøre, som tunge løft over hodet.

- Sjefen min var veldig forståelsesfull og fant nye løsninger på arbeidsoppgavene mine, men smertene ga seg ikke, sier Marianne.

<strong>KLARTE IKKE GJØRE TING HUN PLEIDE:</strong> Ifølge Marianne, som i dag er sykmeldt, merket hun fort at hun ikke klarte å gjøre hverdagslige ting lenger. Foto: Petter Holskjær
KLARTE IKKE GJØRE TING HUN PLEIDE: Ifølge Marianne, som i dag er sykmeldt, merket hun fort at hun ikke klarte å gjøre hverdagslige ting lenger. Foto: Petter Holskjær Vis mer

Etter hvert fikk hun smerter også i hendene og føttene, og hun ble henvist til røntgenundersøkelse. Den ga ingen resultater.

Da tok hun saken i egne hender, leste seg opp på symptomene og betalte selv for en ultralydundersøkelse.

– Ultralydlegen slo fast at det uten tvil var artrose, slitasjegikt, jeg hadde. Det var spesielt ille i knær, hofter, føtter, hender og skuldre, sier Marianne. Da hadde hun gått i mange år med plagene uten å få riktig diagnose.

På med joggeskoene

Hun fikk behandling med smertestillende og betennelsesdempende medisiner. Marianne går også til fysioterapeut en til to ganger i uken og får massasje, varme-, strøm- og ultralydbehandling.

– Jeg kjenner at det lindrer godt mot smertene, men det må vedlikeholdes hele tiden.

Da Marianne fikk vite at overvekten kan ha ført til at leddene ble slitt, finansierte hun selv en slankeoperasjon i 2006 og gikk ned 45 kilo i løpet av et drøyt år.

<strong>HOLDER SEG I BEVEGELSE:</strong> Trening er den beste hjelpen mot artrose, derfor prøver Marianne å gå tur så ofte hun kan. Hun driver også med annen fysisk aktivitet for å holde sykdommen "i sjakk". Foto: Petter Holskjær
HOLDER SEG I BEVEGELSE: Trening er den beste hjelpen mot artrose, derfor prøver Marianne å gå tur så ofte hun kan. Hun driver også med annen fysisk aktivitet for å holde sykdommen "i sjakk". Foto: Petter Holskjær Vis mer

I takt med at vekten gikk ned, ble det lettere å bevege seg.

– Artrose krever at du beveger deg for å lindre smerter og for å unngå å stivne helt, så jeg har prøvd forskjellige treningsformer, men det beste for meg er å gå tur. Fra å være inaktiv har jeg de siste tre årene gått minst en tur hver dag. Jeg har tre ruter, fra en halv time til halvannen time, sier Marianne.

Dagsformen avgjør hvor langt og lenge hun orker å gå. Noen dager er smertene så sterke at det ikke blir tur.

Etter at hun meldte seg inn i lokallaget til Norsk Revmatikerforening for et år siden, benytter hun seg av tilbudet om trening i 35 grader varmt vann. Det varme vannet myker opp leddene, og varmen sitter lenge i kroppen.

Marianne er også aktiv i lokallaget en til to ganger i uken. De spiser lunsj og går turer sammen – og ikke minst, har det hyggelig sosialt og utveksler erfaringer.

Tar smertestillende

For fire år siden ble Marianne erklært ufør. Nå konsentrerer hun seg om å ha best mulig dager med gåturene, svømmetreningen, fysioterapi og tid med familien. Medisiner kommer hun ikke utenom. Panodil og Ibux i kombinasjon holder ikke lenger, på dårlige dager må sterkere tabletter til.

Marianne prøvde en periode å bytte ut rødt kjøtt med fisk og hvitt kjøtt et halvt år, uten at formen bedret seg. Ellers har hun ikke fått kostholdsråd mot artrosen.

Hun har prøvd tilskudd som krill, Vitae Pro og selolje uten effekt. Nå tar hun tran og multivitaminer.

– Sykdommen forverrer seg, sakte, men sikkert, men jeg hadde vært i dårligere form uten aktivitetene. Det gjelder å finne en treningsform som passer deg og som du liker, sier Marianne.

<strong>PÅ TUR HVER DAG:</strong> – Det er kjempedeilig å komme seg ut, selv på dager når leddene verker mye. Foto: Petter Holskjær
PÅ TUR HVER DAG: – Det er kjempedeilig å komme seg ut, selv på dager når leddene verker mye. Foto: Petter Holskjær Vis mer

LES OGSÅ: Har du vondt i fingre og tær?

Trening hjelper

– Vi vet ikke eksakt hva som forårsaker artrose, det er en kombinasjon av flere faktorer. Den økende tendensen, som er dokumentert på verdensbasis, kan skyldes at vi lever lenger, flere blir overvektige og inaktive, sier Rikke Helene Moe, fysioterapeut og forsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for revmatisk rehabilitering, Diakonhjemmet Sykehus.

– Med sterke smerter blir det vanskeligere å bevege seg, men stillesitting er uheldig for artrosepasienter. Fysisk aktivitet er spesielt viktig for denne gruppen, også i perioder man har mye vondt.

- Trening er den beste medisinen. Den kan holde sykdommen i sjakk og bedre symptomene. Trening styrker og beskytter leddene, reduserer smertene, bidrar til å opprettholde en sunn vekt og frigjør kroppens eget smertestillende middel, endorfiner, sier Moe.

<strong>FORSKER:</strong> Forsker og fysioterapeut Rikke Helene Moe sier rundt halvparten av oss får slitasjegikt i løpet av livet.
FORSKER: Forsker og fysioterapeut Rikke Helene Moe sier rundt halvparten av oss får slitasjegikt i løpet av livet. Vis mer

Hun anbefaler artrosepasienter å lage et skreddersydd opplegg med legen sin om medisinering og trening. Det finnes et enormt spekter av medisiner som kan brukes og som bør varieres innimellom i samråd med legen.

– I perioder kan det være nødvendig med sterke smertestillende og betennelsesdempende medisiner. Dette må tilpasses hvordan sykdommen er her og nå. Noen trenger periodevis smertelindring, både før og etter trening, sier Moe.

Søk også hjelp ved artroseskoler som finnes ved sykehus over hele landet. Aktiv A er et prosjekt med fysioterapeuter som tilrettelegger informasjon og trening. Norsk Revmatikerforbund og Artrose Landsgruppe (AL) har informasjonspakker for pasienter som vil lære mer.

Forskning har ikke funnet at kostholdsendring vil hjelpe mot plagene, annet enn vektreduksjon. Noen kan reagere på visse matvarer eller drikke, som kjøtt og vin. Moe anbefaler å følge Statens ernæringsråd og prøve deg frem ved å kutte ut visse matvarer i noen uker hvis du mistenker at de ikke er bra.

– Ved artrose er det mye du kan gjøre selv med trening og å holde deg oppdatert. Skaff deg informasjon tidlig fremfor å vente til du har fått en masse plager, sier Moe.

Les mer: Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering og revmatiker.no. NRF – Artrose Landsgruppe (AL) er en landsdekkende diagnosegruppe under Norsk Revmatikerforbund. Se også infofilmen fra Diakonhjemmet: Hva er artrose?

En folkesykdom

 • Artrose, slitasjegikt i ledd, er den vanligste og mest utbredte revmatiske leddsykdommen. Rundt halvparten av befolkningen i den vestlige verden blir rammet.
 • Symptomer som stivhet, smerte og bevegelsesproblemer er vanligst, særlig etter å ha vært i ro. Kommer ofte gradvis, særlig med smerter ved bevegelse.
 • Utvikler seg vanligvis langsomt. Noen kan ha store ødeleggelser i leddene uten å ha særlig smerter.
 • Hyppigst fra 45–50 års alder.
 • Vanligst i fingerledd, hofter og knær, men kan forekomme i alle ledd.
 • Sykdommen kan ikke stoppes, men riktig belastning av leddene kan gi bedre bevegelighet og mindre smerter. Smertestillende, betennelsesdempende medisin og noen naturmidler kan hjelpe. Noen trenger kirurgi. Utviklingen av sykdommen kan stoppe av seg selv.

Kilde: Rikke Helene Moe, fysioterapeut og forsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for revmatisk rehabilitering, Diakonhjemmet Sykehus
 

Behandling av artrose

 • Trening har en bedre totaleffekt enn smertestillende og betennelsesdempende medisin.
 • Vektreduksjon hvis du er overvektig. Bare fem prosent vektnedgang gir stort utslag. Ti prosent vektreduksjon kan gi opptil 30 prosent symptomreduksjon.
 • Akupunktur kan lindre ved kneartrose.
 • Varme- og kuldebehandling, særlig etter fysisk aktivitet.
 • Salver som inneholder chili kan lindre, men brukes lite i Norge fordi det ikke er et legemiddel registrert for behandling artrose.

Kilde: Rikke Helene Moe

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer