Slank Med Lavkarbomat

Marianne og Anders har gått ned 55 kilo

Da Anders Bekkevold ble alvorlig syk, innså han og samboeren Marianne Kjærheim at de måtte ta grep.

NED 40 KILO MED LAVKARBOMAT : Marianne Kjærheim er stolt og glad over det samboeren har klart. Foto: Sverre Chr. Jarild
NED 40 KILO MED LAVKARBOMAT : Marianne Kjærheim er stolt og glad over det samboeren har klart. Foto: Sverre Chr. Jarild Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Anders Bekkevold og Marianne Kjærheim er så vidt hjemme fra jobbene sine og forbereder middag på kjøkkenet i Fredrikstad. Biff og brokkoligrateng står på menyen i dag.

– Jeg holder meg i bakgrunnen i dag, for dette er hans historie, sier Marianne og ser stolt på samboeren sin.

I januar 2012 skulle Anders gjennomføre drømmen om å nå toppen av Kilimanjaro i Tanzania. Han var røslig, 135 kilo, men formen var fin, bortsett fra litt hodepine av og til. Men i høyden fikk han stadig større trykk i hodet, og rett etter siste basecamp på 5000 meter, måtte han gi seg.

– Det var som om noen slo meg i hodet med en slegge. Jeg tenkte det var høydesyke, forteller Anders.

FØR: Her veide Anders opp mot 140 kilo. Foto: Privat
FØR: Her veide Anders opp mot 140 kilo. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Slik lykkes du med lavkarbo

Trykk i hodet

Han ble fulgt ned fra fjellet, og trykket ga seg noe, men han hadde synstap, voldsomt trykk bak øynene og var svimmel og kvalm.

Vel hjemme kunne fastlegen konstatere at Anders ikke hadde høydesyke, men noe som kalles pseudotumor cerebri – drenasjeforstyrrelser av væsken som omgir hjernen.

FASTLEGE:  Kjell-Ivar Helgestad støtter lavkarbokosthold. Foto: Privat
FASTLEGE: Kjell-Ivar Helgestad støtter lavkarbokosthold. Foto: Privat Vis mer

– Det er en sjelden lidelse, og legen mente den skyldtes overvekten. Jeg gjorde et halvhjertet forsøk på å slanke meg med lavkarbo, sier Anders.

Han gikk ned noen kilo, og sykdommen dempet seg.

I november samme år ble han akutt syk igjen og ble innlagt på sykehus. Trykket i hodet var så høyt at en del av spinalvæsken måtte tappes ut gjennom ryggen, noe som hjalp betraktelig.

Lærte å lage mat

Anders ble igjen rådet til å gå fort ned i vekt, men fikk ingen konkrete kostråd på sykehuset. Han satset på lavkarbo igjen.

– 15 kilo forsvant raskt, men jeg satte meg ikke inn i teorien og spiste lite grønnsaker. Og fokuset mitt var ikke på en varig endring. Sakte, men sikkert, gikk det galt. I november 2014 ble jeg dårlig igjen, sier Anders.

Fastlegen anbefalte en klinikk hvor de jobber med lavkarbokost som medisin, og Anders har hatt fire konsultasjoner ved klinikken i år, og også deltatt på et ukeskurs.

Fra å spise gatekjøkkenmat og massevis av godterier og brus, begynte Anders å handle inn rent kjøtt, fisk og grønnsaker. Ut med alt av brødvarer, mel og sukker.

Han fråtser i avokado, reker, egg og majones til lunsj. Til middag spiser han rent kjøtt, kylling og fisk, gjerne med mos eller grateng laget av blomkål, brokkoli, fløte og seterrømme.

LES OGSÅ: Therese koser seg med lavkarbomat

Varig endring

– Den første måneden gikk jeg ned 10 kilo. Siden gikk vekten ned jevnt og trutt, de resterende 31 kiloene forsvant de neste åtte månedene. Jeg spiser rundt 20 til 40 gram karbohydrater om dagen, sier Anders.

De to første ukene merket han vanlige lavkarbobivirkninger som svimmelhet og kvalme, men det gikk raskt over. Det samme gjorde sykdomssymptomene.

– I januar i år veide jeg 140 kilo, nå er jeg nede i 99. Målet er å gå ned 50 kilo totalt, sier Anders med et fornøyd smil.

Etter få ukers omlegging, merket han bedring på formen. Han synes ikke utfordringene har vært store, men har av og til kjent søtsug, særlig hvis han har drukket lettbrus.

– Den største utfordringen har vært å gå på besøk hos andre som ikke kjenner til lavkarbo.

TILBAKE I TRENINGSTØYET: 
– Nå tør jeg endelig trene igjen, til tross for skader i knærne, sier Anders Bekkevold. Foto: Sverre Chr. Jarild
TILBAKE I TRENINGSTØYET: – Nå tør jeg endelig trene igjen, til tross for skader i knærne, sier Anders Bekkevold. Foto: Sverre Chr. Jarild Vis mer

LES OGSÅ: Tre herlige lavkarbo-frokoster

Ny livsstil

Også samboeren Marianne har lagt om til lavkarbo. Hun har kvittet seg med 14 kilo, og synes det er moro å jakte på nye matvarer med få karbohydrater.

– Jeg er glad for at Anders er blitt frisk. Han er mye mer tilfreds og har et jevnere humør nå, sier hun.

Ved forrige kontroll ved lavkarboklinikken, var de omtrent 30 målte blodverdiene bra, og Anders merker bare sjelden litt hodepine.

– Det er ikke aktuelt å gå tilbake til det gamle kostholdet! Dette er ikke en slankekur, men en livsstil. Med denne maten er jeg blitt frisk, har gått ned over 40 kilo og slipper å sulte.

Selv om Anders begynte å spise mer fett, fikk han ikke høyere kolesterol – noe fastlegen er svært fornøyd med. Han mener at lavkarbokosthold er god medisin for mange pasienter.

– Anders hadde hatt god effekt med lavkarbodiett tidligere. Og med mer veiledning viste det seg at han kunne oppnå gode og permanente resultater, sier fastlegen hans, Kjell-Ivar Helgestad ved Skjærhalden legekontor.

Han var i utgangspunktet skeptisk til dietten, men ble overbevist etter å ha satt seg inn i de vitenskapelige resultatene.

- Men jeg er kjent med kritikken av lavkarbodietten og følger med i debatten, sier Helgestad.

– Vi må diskutere hva som er det rette kostholdet på sikt. Min erfaring med lavkarbo er at mange går raskt ned i vekt, får mer energi og har et mer stabilt blodsukker. Jeg har vært spesielt opptatt av deres kolesterolnivå, som jeg forventet ville stige kraftig. Så lenge de holder karbohydratinntaket nede, virker det som om kolesterolverdiene holder seg fine.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer