Ms

Mariannes psykiske lidelser viste seg å være MS

Marianne Lillehagen (42) har levd med MS i 20 år, og ønsker å vise at det faktisk går an å leve noenlunde normalt, til tross for utfordringene som følger med sykdommen.

MS: Legene fortalte Marianne at hun hadde en psykisk lidelse. 10 år senere viste det seg at hun hadde MS.  Foto: Privat
MS: Legene fortalte Marianne at hun hadde en psykisk lidelse. 10 år senere viste det seg at hun hadde MS. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den kroniske sykdommen multippel sklerose (MS) angriper sentralnervesystemet, altså hjerne og ryggmarg. Det er vanlig med følesansforstyrrelser, synsproblemer, lammelser eller hukommelses- og konsentrasjonsvansker. 

– Forløpet på sykdommen varierer veldig fra person til person. Hvilke symptomer man får er avhengig av hvor skadene oppstår, sier Lars Bø, professor ved Universitetet i Bergen, og leder for Nasjonal kompetansetjeneste for MS.

Hos noen kan sykdommen starte med få, og kanskje vage plager, mens andre kan få alvorlig funksjonssvikt. De vanligste symptomene er utmattelse, nummenhet eller endret følelse i armer eller ben.

– Det er ikke mulig å forutsi hvordan sykdommen kommer til å utvikle seg for den enkelte, men for mange vil sykdommen over tid gi betydelige problemer og nedsatt livskvalitet. Det er psykisk belastende og utfordrende å leve med den usikkerheten. 

LES OGSÅ: Inger Stenstrøm (54) om MS-sykdommen: - Det er en sorg

Har levd med MS i 20 år

Marianne Lillehagen (42) fikk de første MS-symptomene for 20 år siden. Hun sto oppreist, da det plutselig begynte å pipe i ørene hennes samtidig som hele rommet «beveget» seg. Hun falt rett i bakken, og kom seg ikke opp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer