Økonomisk vold

Marias ektemann presser henne for penger

Juridisk rådgivning for kvinner opplever økning av kvinner som utsettes for økonomisk vold. Maria er en av dem.

ØKONOMISK VOLD: Mange kvinner vet ikke selv at det de utsettes for er en type vold. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix
ØKONOMISK VOLD: Mange kvinner vet ikke selv at det de utsettes for er en type vold. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Maria» har i mange år vært utsatt for grov mishandling. Hun er fortsatt gift med mannen som har utøvd volden mot henne og velger derfor å fortelle sin historie anonymt.

Maria og ektemannen har begge innvandrerbakgrunn og har bodd lenge i Norge. Det er Maria som hele tiden har forsørget familien.

Hun har en godt betalt jobb og hadde allerede før hun ble gift investert pengene sine fornuftig.

Ektemannen har på sin side ikke hatt det like lett på jobbfronten, noe som har ført til at han har tatt på seg en rekke svart betalte oppdrag og involvert seg i mange dårlige forretningsidéer.

Maria beskriver at hun på mange måter ble lokket inn i ekteskapet og at hverdagen raskt ble preget av ulike former for vold. Det begynte med fysisk og psykisk mishandling, og etter hvert ble også økonomisk vold en stor del av dette bildet.

Brukte vold for å få henne til å betale

En av de mest alvorlige voldsepisodene skjedde da ektemannen ønsket å ta over en bedrift.

– Alle i miljøet vårt visste at jeg tjente bra og kameratene hans foreslo derfor at jeg skulle betale hans eierandel i bedriften, enten ved at jeg tok opp lån, ble kausjonist eller solgte noen av investeringene mine.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer