Revmatisme:

Marie (23) og familien hennes fikk sjokk da hun fikk konstatert diagnosen barneleddgikt, bare 13 år gammel

- Det er vanlig å føle seg alene om å ha sykdommen, sier ekspert.

REVMATISME: I dag lever Marie et travelt liv med jobb, skole, trening og venner. En livsstil bestående av mye aktivitet og et sunt kosthold har senket smertene og gjort hverdagen lettere for Bodø-jenta. FOTO: Privat
REVMATISME: I dag lever Marie et travelt liv med jobb, skole, trening og venner. En livsstil bestående av mye aktivitet og et sunt kosthold har senket smertene og gjort hverdagen lettere for Bodø-jenta. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en kjent antakelse at det stort sett er eldre mennesker som rammes av leddgikt og andre revmatiske sykdommer, og det er ikke helt feil, da de aller fleste oppdager sykdommen når de er mellom 40 og 60 år.

Men det er også mange barn og unge som får påvist slike diagnoser, faktisk har over 1500 barn under 18 år en revmatisk sykdom, og hvert år rammes om lag 150 nye barn.

– Mange får sjokk og føler seg alene om å ha sykdommen. Man kjenner på en følelse av å være annerledes, men så begynner man å akseptere situasjonen og søke informasjon. Dette er så klart forskjellig fra person til person, sier Joachim Sagen i Norsk Revmatikerforbunds barne- og ungdomsgruppe (BURG).

Han forklarer at mange opplever det som en lettelse å få diagnosen, da man ofte har vært gjennom en lengre periode med utredning, og man er glad for endelig å vite hva det er som er galt. Noen blir også lettet fordi sykdommen ikke er noe man dør av, men noe man må lære seg å leve med.

LES OGSÅ: Leddgikt: – Jeg er avhengig av å holde meg i aktivitet

Fikk leddgikt som barn

Over 300 000 nordmenn lever med en revmatisk sykdom, og det finnes over 200 forskjellige diagnoser, de fleste av dem kroniske. Sykdommen medfører som oftest stivhet og smerter i både ledd og muskler, men kan også ved enkelte av diagnosene ramme huden, lungene og andre organer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer