Samlivsbrudd

Marie har dumpet William to ganger

Nå er de sammen for tredje gang! Stadig flere gjør som dem, og finner tilbake til eksen.

STØRST AV ALT ER KJÆRLIGHETEN: Ikke bare kjærlighet og lidenskap, men også vennskap, er det sterke limet i Maries og Williams forhold. Foto: Sara Svenningrud
STØRST AV ALT ER KJÆRLIGHETEN: Ikke bare kjærlighet og lidenskap, men også vennskap, er det sterke limet i Maries og Williams forhold. Foto: Sara Svenningrud Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Over 17 år etter at de møttes for første gang, er Marie, KKs svenske interiørstylist og Bill, som William kalles, hennes handy makker i ett og alt, nyforelsket.

Nok en gang har de valgt hverandre, og beviset på kjærligheten vokser i Maries mage – snart blir de firebarnsforeldre

Men selv om kjærligheten er sterk, er den ikke nødvendigvis lett; to ganger har de gått fra hverandre. Sist gang for åpent kamera; de spilte inn den svenske oppussingsserien Husdrömmar (som også har gått på norsk tv) da det ble slutt.

LES OGSÅ: - Jeg visste ikke hva forelskelse var før jeg møtte Sonny

De var midt i totalrenoveringen av en ærverdig mursteinsvilla ved havet i Höganes i Skåne. Like etter bruddet fikk Marie brystkreft. Så der sto de, i sitt livs krise: Huset var så godt som revet innvendig og skulle bygges opp igjen, Marie kjempet for livet og Bill var dypt såret over at hun ikke lenger ville ha ham i livet sitt. De måtte bo i renoveringsobjektet sammen med tre barn og en hund, de hadde ikke råd til annet de første månedene.

Hvordan i all verden kommer man over noe sånt, og finner kjærligheten med hverandre på nytt attpåtil?

FAMILIEN: Denne kjernefamilien skal om kort tid utvides med et juniormedlem som for øyeblikket holder til i Maries mage. Bill og Marie med sønnene Otto og Vidar til venstre, samt datteren Ingrid til høyre.  Foto: Saerun Noren
FAMILIEN: Denne kjernefamilien skal om kort tid utvides med et juniormedlem som for øyeblikket holder til i Maries mage. Bill og Marie med sønnene Otto og Vidar til venstre, samt datteren Ingrid til høyre. Foto: Saerun Noren Vis mer


Begynnelsen

Men først, begynnelsen: Det er 1999 i Helsingborg. Bill jobber i platebutikk og er DJ, Marie driver en restaurant med sin far. Hun var så vakker og kul og uoppnåelig at Bill ikke hadde noe å tape: «Der kommer Helsingborgs snyggaste tjei!» ropte han hver gang Marie kom inn for å henge opp plakater for konserter i cowboyrestauranten.

– Jeg sluttet helt å gå dit, husker Marie.

– For der sto Bill og var nonchalant som bare han kan være, jeg syntes det var så pinlig.
Men så møttes de på konsert, Bo Kaspers Orkester. Marie husker at Bill luktet så godt. De danset i tre timer.

– Selv om jeg mislikte at han ropte etter meg, var det litt spennende på et vis. Selv om det er lenge siden, kjenner jeg at jeg blir litt fnisete bare av å snakke om det, smiler Marie.

– Jeg var veldig selvstendig og ville ikke ha noen type. Men så var det noe ved ham. To år før vi egentlig møttes, sto jeg og danset på et utested der han var DJ. Jeg husker at jeg ville at han skulle se på meg, men han var så opptatt.  

Bill fikk Maries telefonnummer etter Bo Kaspers-konserten. Hun hadde egentlig allerede bestemt seg; skulle det bli noe, måtte det være «på riktig». Hun var 25, han 28, hun var ikke interessert i flere kortvarige forhold. Bill var av den ivrige typen.

– Jeg ringte deg dagen etter konserten, og dagen etter det. Vi pratet i to-tre timer hver dag i flere uker, smiler Bill til Marie.

Hun smiler tilbake.

– Det er lenge siden jeg har tenkt på den tiden. Men den følelsen av å falle for noen, den burde man egentlig kjenne litt på hver dag. I stedet har vi spent buen veldig hardt veldig mange ganger.

For uansett hvor fullstendig vi faller, uansett hvor mange ganger vi tenker at vi to, vi skal alltid være sammen – så kommer hverdagen. For noen langsomt snikende, med flere krangler om bagateller og færre kjærtegn. For andre kan den ramme hardt og brutalt. 

– Vi ble samboere i Bills leilighet ni måneder etter at vi møttes, og begynte å pusse opp med det samme. Jeg hadde det så fint i den gamle leiligheten min, og visste at jeg ville ha det fint rundt meg her også, forteller Marie.

Så ble hun uventet gravid. Det var sjokk én. Så viste det seg at de ventet tvillinger, sjokk to. Så gikk det galt.

– Det var et stort traume, minnes Marie.

– Og vi har ulike måter å håndtere traumer på, konstaterer Bill.  – Jeg har nok lettere for å akseptere hvordan ting er og gå videre.

SAMMEN IGJEN: Endelig hjemme, på ordentlig. Marie og Bill har lært, og er sikrere på forholdet enn noen gang. Foto: Saerun Noren
SAMMEN IGJEN: Endelig hjemme, på ordentlig. Marie og Bill har lært, og er sikrere på forholdet enn noen gang. Foto: Saerun Noren Vis mer

LES OGSÅ: Charlotte har skilt seg to ganger

Flere kriser

Åtte måneder etter spontanaborten ble Marie nok en gang gravid, med eldstesønnen Vidar. Samtidig gikk de svanger med det Marie betegner som et megarenoveringsprosjekt i nabobyen. Så kom Otto, drøye året etter. Og en gammel kirke i Höganes sto for tur, 450 kvadratmeter. De bodde to voksne og to bleiebarn i en gammel sybutikk mens de renoverte kirken. Bill hadde fire jobber for å få det til å gå rundt, Marie startet for seg selv som interiørgrossist.

– Vi har gjort det vanskelig for oss selv å bevare forholdet, konstaterer Marie.

– Vi har hatt en sterk kjærlighet, men alle de store prosjektene våre gjorde det vanskelig å ha plass til noe annet.

– Det som har utløst våre kriser er at jeg aldri har fått tilfredsstilt behovet for hvile. Begge ganger ble jeg overmannet av en følelse av å ikke ha det bra, og løsningen har vært å flykte.

– Målt opp mot andre, normale mennesker er vi kanskje grenseløse, medgir Bill.


– Men om man skal ha en livspartner på ordentlig, så skal man trives sammen. Det ligger i våre personligheter å være uredde, vi tillater hverandre å oppfylle drømmer. 

Det er blitt noen husdrømmer på de to. Flere barn også, Ingrid ble født for fem år siden. Og altså et par store kriser. Begge bruddene har vært på Maries initiativ. Hvordan kommer man over å bli valgt bort av sitt livs kjærlighet, ikke bare en gang, men to?

– For å kunne gå videre må du forstå hva som har skjedd og hvorfor. Det finnes alltid en forklaring, og det er aldri bare den andre sin feil, sier Bill.

Marie utdyper:
– Det som har utløst våre kriser er at jeg aldri har fått tilfredsstilt behovet for hvile. Begge ganger ble jeg overmannet av en følelse av å ikke ha det bra, og løsningen har vært å flykte. Det var ikke nødvendigvis Bill som gjorde noe galt, eller forholdet som ikke var bra, men jeg som kjente at jeg måtte endre på noe. Jeg har bare ikke orket livssituasjonen, og der tror jeg mange kan kjenne seg igjen: I løpet av de samme ti årene skal liksom alt skje, du skal få barn, ha et samliv og en karriere. 

Marie og Bill har brukt den samme terapeuten siden 2007 og mener det har vært gull at hun kjenner deres historie.

– Om jeg skal se i bakspeilet, ville jeg ha sagt at vi burde gå og prate med noen.

– Om jeg skal se i bakspeilet, ville jeg ha sagt at vi burde gå og prate med noen. Og vi gjorde det alt i 2007, men jeg tror ikke Marie var så mottakelig den gang, sier Bill.


– Det er sant, for meg var det allerede slutt, bekreftet Marie.

– Hver gang er det Marie som har kjent på at vi måtte bryte. Og jeg har bare godtatt det. Å bli forlatt er grusomt. Jeg har vært lei meg og sint, jeg har tenkt «aldri mer!» Den følelsen sitter i lenge, også etter at man blir sammen igjen. Jeg har følt meg så jævlig såret, og kunne lett ha låst meg i at hun ikke skulle få meg tilbake. Hadde jeg hørt på andre, hadde jeg jo aldri sittet her i dag.

For hva sier man til en god venn som er blitt dumpet, nok en gang? «Ikke finn deg i det», «ikke la henne såre deg igjen»? Dette, og mye mer.

– Jeg ble the bad guy, sier Marie.

– Ja, bekrefter Bill. – Marie ble den grusomme som ville bryte opp familien. Det kan være fristende å bare se det, og ikke ta tak i seg selv. Man glemmer gjerne å tenke: Hva har jeg gjort i vårt forhold som gjorde at hun ville ut? Det er lett å bare anklage den andre. Klarer du å komme forbi det, vil du se at det også handler om deg selv. Ellers vil du aldri kunne få en god relasjon til eksen, mener Bill.

2013 var et annus horribilis for Marie og Bill. Hver for seg gjennomgikk de sitt livs krise; Marie hadde kreft, Bill var blitt forlatt. Og det mens de nettopp hadde flyttet inn i deres største felles prosjekt; drømmehuset ved sjøen i Höganes.

– Svulsten kom så fort, jeg kjente den fra en dag til den neste. Vi hadde nettopp flyttet, jeg var så sliten, jeg ville skilles, og Bill tok meg på ordet og kom med skilsmissepapirene med det samme. Men jeg var jo ikke klar for det, jeg ville bare låse meg inn på et rom. På en måte var det nesten et rop om hjelp, husker Marie.

– Jeg ble like fullt forbanna, forklarer Bill.

– Det var andre gangen hun gjorde det slutt, jeg ville bare gå videre med livet mitt. Og så ble Marie syk, bare en måned etter at hun sa at hun ville skilles.

Bill sørget mest over forholdet, de hadde kjempet så lenge både for det og huset, her skulle de bli for godt og det skulle være bra.

– Jeg møtte ikke Marie i sykdommen, hun var alene om den. Jeg følte at jeg var singel og sint og kunne gjøre som jeg ville, sier Bill.

– Og jeg ville ikke selge huset, i tilfelle vi skulle bli sammen igjen som sist. Jeg var så trøtt av sykdommen, men jeg jobbet hele tiden for å klare meg. Det var ensomt, men jeg følte meg ensom i forholdet allerede før det ble slutt, forteller Marie.

– Og det var du jo, Marie. Jeg reiste hele tiden i jobben mens du var alene med tre barn samtidig som karrieren din skjøt fart. Du var hjemme og tok deg av alt, alt, alt!

KK nr 18, 2016 er i salg fra fredag 6. mai.
KK nr 18, 2016 er i salg fra fredag 6. mai. Vis mer


Rikere med mindre

Ingen ble hentet senere i barnehagen enn Marie og Bills barn. Livet var så hektisk. Men da det grusomme 2013 nærmet seg slutten, skjedde det noe: Bill flyttet gradvis tilbake til familiens drømmehus, en strømpe om gangen. De tilbrakte stadig mer tid sammen uansett, i begynnelsen kanskje bare fordi Bill ville spise frokost sammen med barna og kom med ferske rundstykker, etter hvert fordi ingen av dem ville at han skulle gå hjem til seg. Sakte, men sikkert ble tilliten bygget opp igjen. Kjærligheten hadde jo vært der hele tiden. Så hva er det som får dem til å tro at det vil vare denne gangen?

– Vi er mye rikere nå som vi har mindre penger, jobber mindre og er mer sammen, mener Bill.

– Når du går på en smell og blir tvunget til å se på deg selv, lærer du mye om hvem du er. Hva gjør meg godt, hva er bra for meg? For Marie handler det mye om å sette grenser. For meg handler det om å kunne gjøre ting på min måte. Tidligere har jeg gjort mye på Maries premisser, men sukket og klaget underveis – det var jo ikke bra for noen av oss. Nå snakker vi bedre sammen. Kommunikasjon, som alle prater om, det er ikke så enkelt altså! Man må kjenne seg selv for å kunne kommunisere godt.

De driver fortsatt og renoverer, det er en del av det livet de liker. Forskjellen er at de renoverer for å selge, ikke for å bo. Drømmehuset ved havet er stort sett ferdig, hvis vi bare ser bort fra den endeløse rekken av ommøbleringer som vil komme i årene fremover. Men de blir her. De er hjemme nå.

– Jeg har oppdaget at jeg har det bra når vi ikke jobber så mye, sier Bill. 

– Vi våger nok fortsatt mer enn andre, vi har stor risikovilje og kan sette i gang prosjekter som fører oss på konkursens rand. Men vi våger å leve med større usikkerhet så lenge vi kan styre vår egen tid. Mange jager jobb og karriere og penger. Rikdom for meg er å styre tiden selv.

Det var slutt i over ett år, og Marie og Bill vet hva de har å tape. De savnet hverandre. Søkte alltid til eksen for råd om det var noe. Med tre felles barn møttes de jo hele tiden, og samværet med barna minnet dem på følelsene som alltid har vært der.

– Det er skjørere. Du kan ikke lure ham til å tro at du er bedre enn du er.

– Etter så mange år sammen tror jeg det finnes en kjærlighet uansett, sier Bill.

Det betyr ikke at det er lett å bli sammen igjen.

– Jeg tror det er vanskeligere å flytte sammen med eksen enn å finne en ny, hevder Marie.
– Det er skjørere. Du kan ikke lure ham til å tro at du er bedre enn du er, Bill kjenner meg. Men jeg er ikke den samme lenger.

– Går du inn i noe nytt, trenger du ikke gå i deg selv, påpeker Bill.

– Da jeg skjønte at Marie egentlig ville at vi skulle leve sammen igjen, våget jeg først ikke å slippe guarden. Innerst inne ville jeg bare ha henne tilbake, men hun måtte gjøre seg fortjent til meg.

De går fortsatt i terapi, nå ønsker begge hjelp og har hatt stort utbytte av samtalene med en tredjeperson. Bill har tatt et aktivt valg om å stole på Marie, og ikke dvele ved usikkerheten som følger med å bli dumpet.

– Du kan ikke endre fortiden, bare forme framtiden. Jeg tenker ikke på hvordan det har vært, men hvordan det er blitt, forteller Bill. – Og vet du, nå er det bra.

Marie smiler.

– Jeg er redd for å bli syk igjen, men jeg er ikke redd for meg og Bill. Vi er ikke lenger på vei noe sted, nå er vi her. Jeg har hatt en rastløshet, et behov for å gå videre. Nå er jeg hjemme på alle måter. Tilfreds.

Begge er helt sikre på at krisene bare har gjort forholdet sterkere. Gresset kunne ikke vært mindre grønt på andre siden.

– Jeg tror det er en konsekvens av likestillingen at det er blitt for lett å gå fra hverandre. Vi er jevnbyrdige og økonomisk uavhengige, ingen trenger lenger å bli i et forhold som ikke er bra. Jeg er redd det får mange til å gi opp for lett, sier Bill.

– Og det er så synd. For med alt vi har vært gjennom sammen, kan jeg med hånden på hjertet si at jeg verdsetter Marie mer i dag enn jeg har gjort før. Det er så lett å ta hverandre for gitt i hver­dagen, men nå har jeg lært noe viktig: FOR en trist tilværelse det var å være uten henne.  

Stadig flere faller for eksen

Siden 2004 har tallet på skilsmisser og separasjoner i Norge gått nedover, ifølge Statistisk sentralbyrå. Det er færre skilsmisser enn separasjoner, trolig delvis fordi mange finner tilbake til hverandre. Ikke alle tar ut separasjon før de blir sammen igjen, og brutte samboerskap blir ikke registrert. Men å gå tilbake til eksen en økende trend: Familievernkontor og parterapeuter melder det samme.

– Mange vil ha hjelp til å finne sammen igjen, og jeg prioriterer dem, sier psykolog Frode Thuen. 

– Ofte har de undervurdert hvor smertefullt det er å takle et brudd, både for voksne og barn. Det andre er at mange innser at livet som skilt ikke blir som de trodde, og at samlivet ikke var så fælt likevel.

Men hvorfor tro at man skal lykkes bedre andre gangen? 

– Erfaringene man får i forbindelse med bruddet kan hjelpe. Du lærer mye om deg selv, og hva som er viktig i livet. Hvis begge er villige til å nærme seg problemene på ny måte, er det en mulighet for å lykkes andre gangen, sier Thuen.

Denne reportasjen er også publisert i KK nr 18, 2016.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer