Ensomhet

Marielle brukte Facebook for å komme seg ut av ensomheten

Marielle fikk til slutt nok av å sitte alene hver eneste lørdagskveld og startet en egen møteplass for kvinner som søker nye vennskap.

FØLTE SEG ENSOM: Marielle Frank slet med å finne nye venner i storbyen, nå ønsker hun å hjelpe andre i samme situasjon. FOTO: Privat
FØLTE SEG ENSOM: Marielle Frank slet med å finne nye venner i storbyen, nå ønsker hun å hjelpe andre i samme situasjon. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Sosiale medier er ofte et verktøy for mobbing og utestenging, men for noen kan de være en vei ut av ensomheten.

Da Marielle Frank (28) for tre år siden flyttet fra Trondheim til Oslo, befant hun seg i en uvant situasjon: hun følte seg ensom.

– De som kjenner meg vet at jeg er en utadvendt person som kan snakke med alle og som det er lett å bli kjent med. Men etter å ha bodd to år i Oslo uten å finne et tilsvarende nettverk som det jeg reiste fra i Trondheim, begynte det å gå ut over selvtilliten. Jeg spurte meg selv om det var meg det var noe galt med.

– Jeg syntes det var vanskelig å treffe nye venner gjennom jobben og visste ikke hvor jeg kunne dra for å bli kjent med andre. Jeg kjente på et savn over å ikke ha de samme relasjonene som jeg hadde hatt tidligere, sier hun.

Lei av å tilbringe lørdagskveldene alene

En sommerdag i 2016 har Marielle fått nok, hun vil ikke lengre tilbringe lørdagskveldene alene.

Hun legger derfor ut en anonym melding på Jodel, en app som viser hva som foregår i nærområdet, med et håp om å treffe likesinnede.

– Jeg spurte om det fantes andre jenter i samme situasjon, som i likhet med meg var nyinnflyttet og som syntes det var vanskelig å bli kjent med andre. Responsen på innlegget var så bra at jeg la ut en ny melding hvor jeg fortalte at jeg ville befinne meg på et utested på et bestemt tidspunkt samme kveld. Jeg sa at alle jenter som hadde lyst til å møtes kunne treffe meg der.

– Samtidig opprettet jeg Facebook-gruppen «Hey girl! Oslo» og ba dem melde seg inn, slik at jeg kunne se hvem jeg eventuelt kunne komme til å møte.

Til sin store overraskelse og glede møter hele åtte jenter opp denne kvelden og langt flere melder seg inn i Facebook-gruppen.

Sakte men sikkert vokser gruppen og i dag har «Hey girl! Oslo» rundt 6000 medlemmer som inviterer hverandre på alt fra vorspiel til sydenturer. I tillegg har det blitt opprettet cirka 40 ulike «Hey girl!» grupper for jenter som bor andre steder i landet, pluss «Hey man!» som er egne grupper for menn.

Sammen med Andreas Emil Hjertaker har hun utvidet konseptet og driver i dag den ideelle organisasjonen «Hey Girl!» som drifter alle de ulike gruppene rundt om i Norge. Målet deres er å skape et stort og inkluderende nettverk for jenter, hvor tanken er at det finnes en venn for alle.

Tabu å fortelle at man føler seg ensom

Ensomhet blir ofte kalt Norges usynlige og mest farlige folkesykdom. Tidligere helseminister Bent Høie har tidligere uttalt at det å være ensom er like helseskadelig som å røyke, fordi ensomhet er en viktig årsak til tapt livskvalitet og for tidlig død.

Men selv om levekårsundersøkelser i Norge viser at så mange som 16 prosent av oss føler seg plaget av ensomhet, er det å føle seg alene noe de færreste snakker om.

– Jeg tror de aller fleste, uansett alder, synes det er ubehagelig å innrømme at de mangler et nettverk, sier Marielle.

– Men det kan være mange grunner til at du føler deg ensom, det betyr ikke at det er noe galt med deg. En årsak kan være at omstendighetene forandrer seg. I min alder begynner for eksempel mange å få barn og får andre interesser som gjør at det er lett å miste relasjonen man hadde tidligere.

– Sosiale medier kan nok også få noen til å føle seg mer ensomme, da det er lett å få inntrykk av at «alle andre» har mange venner. Men at du har mange venner eller følgere i sosiale medier behøver ikke bety at du har de nære relasjonene som du ønsker eller at du har mange venner i det virkelige liv. Tvert imot virker det ofte som at det er de som har mange venner på sosiale medier som føler seg mest ensomme.

Mener Facebook er et godt verktøy for å finne venner

I dag finnes det flere måter voksne kan knytte nye kontakter på, for eksempel gjennom vennskaps-appen GoFrendly eller nettverksorganisasjonen Ladies Circle.

Marielle mener imidlertid at Facebook er et spesielt godt verktøy for å knytte nye vennskapsbånd.

– I grupper som Hey girl! møter du en stor gjeng med mennesker som alle har det samme målet som deg; å finne nye eller flere venner. Dette gjør at terskelen for å ta initiativ blir lavere, samt at det er lettere å hive seg med på andres innlegg. Det å lese hva folk skriver i et innlegg kan dessuten gi et annet inntrykk av en person enn det man får av å bare lese en profil.

– Jeg er helt sikker på at det er mulig å skape varige vennskap gjennom sosiale medier, da jeg har fått mye positiv respons fra mennesker som forteller at de har fått nye venner gjennom Hey girl! En gjeng skal for eksempel på jentetur til utlandet sammen, mens andre har laget en egen barselgruppe som møtes jevnlig.

Sosiale medier bidrar også til mer ensomhet

Psykolog Gudmundur Ebenezer ved online psykologtjenesten Lifekeys.no har også tro på at sosiale medier kan bidra til å hjelpe mennesker ut av ensomheten.

– De kan bidra til at man lettere kommer i kontakt med andre mennesker, slik at man kan bygge de relasjonene man har behov for. I tillegg kan sosiale medier benyttes til å finne ulike sosiale eventer, opprettholde kontakt med relasjonene man har og initiere til å møte mennesker.

– Samtidig kan det være vanskelig å knytte de relasjonene man kanskje er ute etter gjennom å kun bruke sosiale medier. Dette kommer an på enkeltindividets ønsker og behov i relasjoner for å ikke føle seg ensom.

Det at mange bruker sosiale medier til å kun fremheve de positive tingene i livet, tror han kan bidra til at mange også føler seg mer ensomme.

– Mange deler gjerne innhold som viser at de er med andre mennesker og gjør ulike aktiviteter. Dette kan skape et bilde av at «alle andre» har et stort nettverk med gode relasjoner, som igjen kan forsterke følelsen av å være ensom hos den som allerede føler på dette.

– Ensomhetsfølelsen kan også øke hos noen som ser at vennene er sammen og gjør ting uten at man selv har blitt invitert, fordi man føler seg utenfor, sier han.

Kan føle ensomhet i ulike livsfaser

Ensomhet blir ifølge psykologen ofte definert som en sinnstilstand som rammer alle mennesker på et eller flere tidspunkt i livet, gjerne i forbindelse med endringer i personens liv. Dette kan for eksempel være overgangen fra ung til voksen eller store livshendelser som skilsmisse, dødsfall eller sykdom.

– Det er heller ikke uvanlig å kjenne på ensomhet ved flytting til et nytt sted eller når man begynner i en ny jobb eller på ny skole. Dette innebærer noe nytt og noe litt usikkert og man har kanskje en trang til å finne trygghet i relasjoner, noe som kan være vanskelig for mange når man ikke kjenner noen på det nye stedet, sier han.

– Ensomhet er fortsatt noe tabubelagt og mange som opplever det tenker at det henger sammen med å være dårlig likt og føler på skam rundt dette, noe som igjen kan påvirke selvfølelsen til den enkelte.

Over tid kan ensomhet ifølge Ebenezer påvirke motivasjonen til å gå på skolen eller jobbe. Det kan også påvirke konsentrasjonsevnen og hukommelsen og derav påvirke arbeidsprestasjonen negativt.

– Dette kan igjen føre til at det påvirker både den psykiske og fysiske helsen. Det kan blant annet føre til økte psykiske plager som for eksempel symptomer på depresjon og angst.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer