Turner Syndrom

Marit Gjellestad (32) har en sjelden diagnose: - Jeg kan ikke forstå hvorfor vi ikke skal ha rett til å leve

Turners syndrom rammer kun jenter. Mange foreldre velger å ta abort om barnet har denne diagnosen, noe som er helt uforståelig for Marit.

TURNERS SYNDROM: Da Marit Gjellestad (32) kun var noen måneder gammel, skjønte foreldrene at noe var galt, og hun ble lagt inn på sykehuset. Da hun var seks måneder gammel fikk hun diagnosen Turners syndrom.  Foto: Privat
TURNERS SYNDROM: Da Marit Gjellestad (32) kun var noen måneder gammel, skjønte foreldrene at noe var galt, og hun ble lagt inn på sykehuset. Da hun var seks måneder gammel fikk hun diagnosen Turners syndrom. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Marit Gjellestad (32) kun var noen måneder gammel, skjønte foreldrene at noe var galt, og hun ble lagt inn på sykehuset. Hun var veldig liten og tynn, og slet med å få i seg melk. Da hun var seks måneder gammel, fikk hun diagnosen Turners syndrom.

– Jeg er kort, kun 1.50 meter, og har dårlig hørsel. Ellers går det veldig bra – det er mange som kan ha en hjertefeil, men jeg har vært heldig. Det er egentlig bare høyden som plager meg.

Én av 2000 jenter som blir født får Turners syndrom – noe som tilsvarer 15 nye tilfeller årlig i Norge. Kortvoksthet er det vanligste trekket ved Turner syndrom, gjennomsnittshøyden i Norden er 1.47 cm, men med veksthormonbehandling kan høyden øke med 4-6 cm.

– De mest alvorlige komplikasjonene ved Turners syndrom kan være hjertefeil, men de kan også ha misdannelser i nyrer og urinveier, i tillegg til hørselsnedsettelse. De er mer utsatt for lavt stoffskifte, benskjørhet, diabetes og kroniske tarmsykdommer, sier David Bahr, spesialpedagog ved Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser.

LES OGSÅ: Mona Iren fikk dårligere og dårligere hørsel: - Jeg føler skam og skyld

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer