Selektiv mutisme:

Marte hadde selektiv mutisme: - Jeg klarte bare ikke å få ut ordene

Ett av hundre barn har tilstanden som hindrer dem i å snakke med andre.

SELEKTIV MUTISME: Som barn hadde Marte Fredriksen (21) tilstanden selektiv mutisme. Nå håper hun at hennes historie kan hjelpe andre i samme situasjon. FOTO: Privat
SELEKTIV MUTISME: Som barn hadde Marte Fredriksen (21) tilstanden selektiv mutisme. Nå håper hun at hennes historie kan hjelpe andre i samme situasjon. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Det at jeg ikke snakket var ikke et valg. Hvilken unge ville velge å ikke si meningen sin, ikke bli kjent med nye mennesker eller høre andre prate om seg uten å si noe, sier Marte Fredriksen (21).

Modellen og bloggeren slet i mange år med selektiv mutisme. En tilstand som innebærer at man konsekvent ikke snakker i visse sammenhenger, til tross for at man har evnen til det.

Tilstanden rammer i underkant av én prosent av alle barn og ifølge Foreningen for selektiv mutisme er det en liten overvekt av jentebarn og barn med flerspråklig bakgrunn.

Øvde seg på å snakke høyt i timen

Marte forteller at moren hennes først ble gjort oppmerksom på problemet da hun en dag fikk en urovekkende beskjed fra de ansatte i barnehagen; tre år gamle Marte snakket ikke.

De ansatte hadde riktignok hørt stemmen hennes når hun lekte med sine to nærmeste venner, men kun dersom de lyttet gjennom døren til lekerommet. Så snart en voksen kom inn i rommet, ble Marte helt stum.

Dette var en skarp kontrast til den Marte som moren og broren hennes kjente. Marte var nemlig ei kreativ og glad jente, som alltid snakket som en foss i bilen på vei hjem fra barnehagen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer