Virus

Marthe (25) ble alvorlig syk av sjeldent virus

For at hun skulle overleve måtte legene gi henne en medisin som skulle bryte kroppen helt ned – ingen visste om hun kom til å overleve.

SYK AV SJENT VIRUS: Marthe (25) ble alvorlig syk da hun kom hjem fra Kenya.  Foto: Privat
SYK AV SJENT VIRUS: Marthe (25) ble alvorlig syk da hun kom hjem fra Kenya. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For fem år siden var Marthe Catalina Kjendseth (25) i Kenya i to måneder for å hjelpe til med bistandsarbeid via folkehøgskolen hun gikk på. 

– Først på flyturen hjem ble jeg veldig dårlig, og måtte dra rett på legevakten da vi landet i Norge. Jeg ble lagt inn, og ved hjelp av en ryggmargsprøve fant legene et virus de aldri hadde sett før.

Marthe ble sendt direkte til Ullevål, hvor hun fikk konstatert hjernebetennelse og ryggmargsbetennelse. Tilstanden ble kritisk, og hun var knapt våken de to påfølgende ukene.

– Legene er ganske sikker på at det var et virus som heter West Nile, som aldri har vært oppdaget i Norge før. Det kan oppstå ved myggstikk, men det er svært få som tar skade av det. Én prosent kan få alvorlige nevrologiske skader – det er potensielt dødelig. 

Ifølge Gunnar Hasle, som er en av Norges fremste eksperter på reisemedisin (Reiseklinikken i Oslo), er det ingen vaksine man kan ta for å forebygge viruset West Nile.

– Man kan bli smittet av viruset ved å slakte dyr, men smitten får man hovedsakelig gjennom myggstikk. Det er svært få som blir alvorlig syke av det, og man kan ikke gjøre annet enn å bruke myggrepellenter, forteller han til KK.no. 

LES OGSÅ: Zikaviruset kan i sjeldne tilfeller ha konsekvenser for ikke-gravide også

Ville heller dø enn å ha så mye smerter

Marthe husker ingenting fra de første ukene. For å drepe viruset måtte hun få en medisin som bryter ned immunforsvaret helt – legene visste ikke om hun kom til å bli hjerneskadet eller overleve i det hele tatt.

– Da jeg våknet og forsto at jeg var lam i hele venstre side, fikk jeg mitt første panikkanfall – da ble jeg redd. Ingen visste om det var permanent eller forbigående, så jeg var redd jeg kom til å være lam for alltid.

Legene klarte å drepe viruset til slutt, men Marthe slapp ikke unna uten varige mén. Lammelsen utviklet seg til nervesmerter istedenfor. Blæren og tarmsystemet var også rammet. Noen måneder senere kom smertene for fullt, noe som ifølge Marthe omtrent var uutholdelig.

– Jeg skrek, gråt og ristet om hverandre, og bet meg selv – noen ganger ønsket jeg bare å kappe av meg beinet. Jeg tenkte at dersom dette skulle bli fremtiden min, ville jeg ikke leve lenger. Alt virket så håpløst.

ALVORLIG SYK: For at Marthe skulle overleve måtte legene gi henne en medisin som skulle bryte kroppen helt ned – ingen visste om hun kom til å overleve. Foto: Privat
ALVORLIG SYK: For at Marthe skulle overleve måtte legene gi henne en medisin som skulle bryte kroppen helt ned – ingen visste om hun kom til å overleve. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Matilda lever med konstant smerte

Havnet i rullestol og isolerte seg mye

Før Marthe ble rammet av viruset, var hun en aktiv jente som elsket å jobbe og å være i aktivitet. Hun var veldig sosial og full av kjærlighet. Alt snudde da hun ble alvorlig syk.

– I to år måtte jeg sitte i rullestol på heltid – nå bruker jeg den cirka 50 prosent. Jeg pleide for eksempel å stå på snowboard, men nå prøver jeg å lære meg sitski. Det har vært en lang reise med mange behandlinger og mye hard jobbing.

Den traumatiske opplevelsen har ført til at Marthe har fått et helt annet syn på livet. Den tullete siden ble lagt på hylla, og hun begynte å omgås eldre mennesker.

SITTER I RULLESTOL: – I to år måtte jeg sitte i rullestol på heltid – nå bruker jeg den cirka 50 prosent, forteller Marthe til KK.no.  Foto: Privat
SITTER I RULLESTOL: – I to år måtte jeg sitte i rullestol på heltid – nå bruker jeg den cirka 50 prosent, forteller Marthe til KK.no. Foto: Privat Vis mer

– Det som har påvirket meg mest er energinivået. Før hadde jeg altfor mye energi, mens nå har jeg til tider null energi. Jeg har blitt en roligere person, og begynt å leve mye sunnere.

Startet på skole igjen, men det gikk ikke etter planen

Marthe synes det er veldig tungt at hun ikke klarer å fungere slik hun gjorde før. Hun er fortsatt plaget av mye smerter, men de siste to årene har det gått fremover.

– Trening hjelper veldig. Smertene stabiliserte seg, og jeg klarte å komme meg ut av sengen og møte venner. Jeg kunne endelig kjenne på lykke igjen.

I august i fjor bestemte Marthe seg for å begynne på skole igjen. Det gikk ikke slik hun hadde håpet; etter to måneder ble hun igjen veldig dårlig, og har vært det siden.

– Jeg kommer ikke til å fortsette på andre semester, da jeg mest sannsynlig blir ufør. Det var veldig tungt å akseptere det, men nå føler jeg at det er det eneste riktige. Å starte på skolen igjen var veldig tøft både psykisk og fysisk. Nå har jeg klart å slå meg til ro med at min helse og livskvalitet er viktigere enn skole og jobb. 

LES OGSÅ: Mariannes psykiske lidelser viste seg å være MS 

Har blitt en sterkere person

Marthe er ganske selvstendig, og klarer det meste selv. Hun kan gå et stykke, men bruker ofte manuell eller elektrisk rullestol. 

– Det har vært en lang og hard prosess, men jeg er ganske sikker på at dette har gjort meg til en sterkere og mer positiv person, med mye mer erfaring. Jeg har fått bedre forståelse og evne til å sette meg inn i andre menneskers situasjon.

25-åringen blogger om hverdagen sin, og går på sangkurs én gang i uken. Drømmen er å spille inn en plate med egenskrevne låter, men først må hun lære seg å håndtere prestasjonsangsten som holder henne tilbake. 

– Fremtiden er veldig uklar. Når jeg fullfører skolesemesteret jeg startet på, skal jeg rette fokuset på å bli bedre igjen. Jeg ønsker å få tilbake den lykkefølelsen. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer